Skocz do zawartości

Albinosi w historii - prośba

Widd39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Panowie,
Otóż wiem, że może komuś wydać się to śmiesznym pytaniem, ale bardzo proszę o potraktowanie mojej prośby poważnie. Otóż zwrócił się do mnie o pomoc znajomy Brytyjczyk, który pisze doktorat o Albinosach w historii. Ponieważ nie zna polskiego, prosił abym się popytał, czy ktoś wie coś na temat traktowania Albinosów przez III Rzeszę??? Czy wiadomo o jakiś Albinosach znajdujących się w obozach koncentracyjnych?

A na koniec pytanie. Czy Polska miała jakiegoś znanego Albinosa w historii?? :)
Napisano
Temat interesujacy.Coś mi sie wydaje ze jednak w naszej historii nie byo zadnego znanego Albinosa".Co do traktowania takowych przez III Rzesze,tez nie spotkałem sie z jakim kolwiek opisem lub wspomnieniem na ten temat.
A tak z innej beczki.Ostatnio miałem przyjemność spotkać bardzo sympatyczną dziewczyne,okreslaną jako albinos/albinoske",piorunujące wrażenie,pozytywne jak najabrdziej.
Napisano
Wikipedia:

Częstotliwość występowania 1/110 000 osób."

ludność świata w milionach /rok /przyrost

2 000 ok. 1930 (1 miliard po 110 latach)
3 000 ok. 1960 (1 miliard po 30 latach)

czyli jak dobrze liczę od 1930 do 1945 było na całym świecie jakieś 20, 25 tysiąca albinosów a w Niemczech to może kilkuset?
tak więc to jakieś promile przy np. Homoseksualistach.. i się nie dziwię, że ciężko znaleźć wspomnienia z obozów....
Napisano
Wiem, że ciężko. To już jego rola. Ja obiecałem pomóc i Was zapytać. Może zapytam tak. Jaka jest Wasza interpretacja - czy albison traktowany byłby jako człowiek niższej rasy według Nazistów?
Napisano
Proponuje Ci kolego napisać do muzeum w Oświęcimiu, przedstaw jasno temat, napisz kulturnie a na pewno Ci odpiszą. Ja miałem troszke inny równie kontrowersyjny problem, napisałem i otrzymałem odpowiedż po kilku dniach od Pani kustosz. Pisz do nich na maila.
Pozdrawiam
Napisano
ale to nic nie wniesie do sprawy.Jesli w oswiecimu zginelo 3 albinosow to o czym to swiadczy??
o niczym, moze byli zydami, moze komunistami, a moze przypadkowymi przechodniami.....
Ale powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie