Widd39 Napisano 2 Marzec 2008 Autor Napisano 2 Marzec 2008 Witam Panowie,Otóż wiem, że może komuś wydać się to śmiesznym pytaniem, ale bardzo proszę o potraktowanie mojej prośby poważnie. Otóż zwrócił się do mnie o pomoc znajomy Brytyjczyk, który pisze doktorat o Albinosach w historii. Ponieważ nie zna polskiego, prosił abym się popytał, czy ktoś wie coś na temat traktowania Albinosów przez III Rzeszę??? Czy wiadomo o jakiś Albinosach znajdujących się w obozach koncentracyjnych? A na koniec pytanie. Czy Polska miała jakiegoś znanego Albinosa w historii?? :)
to17071990 Napisano 2 Marzec 2008 Napisano 2 Marzec 2008 Ciekawy temat. Szkoda ,że nie mogę pomóc , ale dołączam się do prośby kolegi . Warto by wiedzieć.
Słuszny Napisano 2 Marzec 2008 Napisano 2 Marzec 2008 Temat interesujacy.Coś mi sie wydaje ze jednak w naszej historii nie byo zadnego znanego Albinosa".Co do traktowania takowych przez III Rzesze,tez nie spotkałem sie z jakim kolwiek opisem lub wspomnieniem na ten temat.A tak z innej beczki.Ostatnio miałem przyjemność spotkać bardzo sympatyczną dziewczyne,okreslaną jako albinos/albinoske",piorunujące wrażenie,pozytywne jak najabrdziej.
Widd39 Napisano 2 Marzec 2008 Autor Napisano 2 Marzec 2008 Hehe. A czy z założenia albinosi nie byli podludzli" u Adolfa?
Widd39 Napisano 3 Marzec 2008 Autor Napisano 3 Marzec 2008 A to byłoby ciekawe :) EEE, z niej to po prostu blondynka :)
herbstnebel Napisano 3 Marzec 2008 Napisano 3 Marzec 2008 Wikipedia:Częstotliwość występowania 1/110 000 osób."ludność świata w milionach /rok /przyrost2 000 ok. 1930 (1 miliard po 110 latach)3 000 ok. 1960 (1 miliard po 30 latach)czyli jak dobrze liczę od 1930 do 1945 było na całym świecie jakieś 20, 25 tysiąca albinosów a w Niemczech to może kilkuset? tak więc to jakieś promile przy np. Homoseksualistach.. i się nie dziwię, że ciężko znaleźć wspomnienia z obozów....
Widd39 Napisano 4 Marzec 2008 Autor Napisano 4 Marzec 2008 Wiem, że ciężko. To już jego rola. Ja obiecałem pomóc i Was zapytać. Może zapytam tak. Jaka jest Wasza interpretacja - czy albison traktowany byłby jako człowiek niższej rasy według Nazistów?
kaleson Napisano 4 Marzec 2008 Napisano 4 Marzec 2008 Proponuje Ci kolego napisać do muzeum w Oświęcimiu, przedstaw jasno temat, napisz kulturnie a na pewno Ci odpiszą. Ja miałem troszke inny równie kontrowersyjny problem, napisałem i otrzymałem odpowiedż po kilku dniach od Pani kustosz. Pisz do nich na maila. Pozdrawiam
longwood Napisano 4 Marzec 2008 Napisano 4 Marzec 2008 ale to nic nie wniesie do sprawy.Jesli w oswiecimu zginelo 3 albinosow to o czym to swiadczy??o niczym, moze byli zydami, moze komunistami, a moze przypadkowymi przechodniami.....Ale powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.