fotograf62 Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Kolejne zdjęcie tegoż schronu. Wiadomości proszę na priwa ponieważ nie mam GG i mnie nic nie powiadamia.
teach1 Napisano 26 Maj 2006 Napisano 26 Maj 2006 WitamWłocławek jest też opasany Tobrukami na skraju Parku Gostynińskiego od strony wschodnio-południowej Nawet zachowały się stopki pod nogi w środku Ok. 10 sztpozdr
kondek Napisano 27 Maj 2006 Napisano 27 Maj 2006 Cześć .Dzisiaj sie bujnąłem w okolice jeziora Ciechomickiego.Trafilem tam na trzy tobruki.Sa one usytuowane na gorce pomiedzy Ludwikowem a rzeczka dochodząca do jeziora dokladnie w kwadracie 5815 4411 mapy n-34-124-c.Ciągna się na wschód .Wogole niemcy niezle przygotowali ten teren, przeszedlem troche na wschod i wszystkie niemalże górki są umocnione.Wykopane jakies okopy i miejsca na ziemianki.Wybieram sie tam w przyszlym tygodniu to zrobie zdjecia.Dwa tobruki zasmiecone totalnie jeden natomiast prawie czysty - jeszcze schodki widać. Pozdrwaiam Wszystkich
Boruta Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 Wszystko pięknie było przygotowane, tylko sił nie było, bo wszystko siedziało w Ardenach. Hitler przechytrzył sam siebie.Pozdrawiam
werdan Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 Witam,Swietnie, ze watek sie rozwija dalej. Na stronie www.plock24.pl moze znalezc kilka zdjec bunkrow z okolic Płocka. Linki ponizej:http://www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?pos=-1768http://www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?pos=-1770http://www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?pos=-1773http://www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?pos=-3167http://www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?pos=-3277Post został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 21:51 30-10-2006
JJasiek Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Witam. Jeśli chodzi o bunkry w dzielnic Płocka Imielnicy, te za cmentarzem na skraju lasu. Kolega który w tych rejonach się wychowywał mówił mi, że były połączone betonowym tunelem, że za dzieciaka przechodzili między nimi. Do tego w lasku wzdłuż starej kolei buraczanej jest kilka ciekawych miejsc z betonwymi stopami. Nie bardzo się na ty znam ale myślęże was zainteresuje. Pozdrawiam
JJasiek Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Dojście do bunkrów. Od z ulicy Harcerskiej należy wejśćna cmentarz głównym wejściem, przejśść na wprost przez cały cmentarz aż do rzeczki w dół, następnie mostkiem, na górę aż dojdzie ssię do takiej ścieżki średnio zarośniętej, dawan trasa kolejki buraczanej, następnie przecinamy tą ściężkę i wychodzimny na skraj lasu. Tam rozpoczynamy poszukiwania.Dawniej jak tam byłem znalazłem 2 bunkry, jeden na skraju żwirowni takiej małej, ostanio znalazłem tylko jeden, ale nie szukałem jakoś natarczywie. Stanowisko o których wspomniałem wcześniej znalazłem wzdłuż dawnej linii kolejki :)
zbibal76 Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 Ciekawy obiekt znajduje się w Dobrzykowie k/Płocka - jego opis ze zdjęciami zamieściłem w wątku Bunkry pod Płockiem".
fotograf62 Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 Jutro tj 31X2006 jade z kumplem do Imielnicy udokumentować wszystkie bunkry za cmentarzem. Zamieszczę ich miniaturki tu. Pozdrawiam wszystkich bunkrowców ;-)
fotograf62 Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 Jeden z trzech istniejacych bunkrów w Imielnicy - Płock. A jeden z dwóch Tobruków. Niedługo mapka dla tych co nie wiedzą jak trafić i więcej zdjęć. Na tej fotce jest napis ale niema go na bunkrze, za to w bunkrze odpaliłem racę dla efektu.
Meteor Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 przejeżdzając na jesieni w pobliżu tych bunkrów koło Golubia Dobrzynia zauważyłem że jest ich więcej niż 3 jeden duży jest nieco zasypany widać tylko wierzchnią część , a w terenie w oddali widać jeszcze kilka
fotograf62 Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Meteor - nie chcę być niegrzeczny, ale czy Ci się nie pomyliły fora? Gdzie Golub Dobrzyń, a gdzie Gostynińskie lasy. Z całym szacunkiem, Pozdrawiam.
Meteor Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 fotograf62 nie jesteś niegrzeczny absolutnie ciebie rozumiem ,wiem że ten post jest o bunkrach gostynińskich ale przeczytaj dokładnie mój wpis powyżej wyjaśniający zdjęcie bunkra zrobione przez bjara1, a wracając do bunkrów w okolicach Płocka to jest taki jeden Tobruk wyjeżdżając z Płocka na Bielsk po prawej stronie zaraz przy drodze mocno siedzi w ziemi ale wprawne oko znajdzie , (widzę że okolice Grabiny, Soczewki już nieco opisane)
fotograf62 Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Dziękuję Meteor za przypomnienie wątku i wprowadzenie do właściwego tematu. Trzeba będzie rozpocząć nowy wątek /bunkry dalej od płocka/ hi hi. Ale my też jechaliśmy przez GD w kierunku na Świecie i nie widziałem żadnych bunkrów, może zgapiłem? Pozdrawiam.
wino266 Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 w okolicach Włocławka znalazłem 31 tobruków:modzerowo 3. Tam jest jeszcze kilka których nie znalazłemwe wsi Józefowo 3Między Wsią Józefowo ,a jez. radyszyn ( duży Kaweś)2Nad jez. Radyszyn 7Na górze gdzie znajduje się wieża P.poż WIDOŃ 6Przy trasie między Kowalem ,a Włocławkiem 2Przy stacji kolejowej we Warząchewce 5Między Warząchewką ,a os. Michelin 1os. Michelin 2W lesie między Pińczatą a os.Michelin są jakieś fundamenty podobno z poniemieckie z drógiej wojny światowej!Czy ktoś wie coś więcej o tej fortyfikacji?
krymek13 Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 Witam. W Imielnicy pod Płockiem ale nie jestem pewien obejrze go po niedzieli jak będe wracal do warszawy.
krymek13 Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 Witam.Miałem rację przy drodze z Imielnicy do Rogozina są dwa bunkry typu tobruk prawie niewidoczne zarosinięte krzakami i prawie zasypane wtej chwili naokoło zasiane jest zborze.
irade Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 witam:) ma ktos z Was jakieś bliższe namiary na te słady amunicyjne koło Łącka? pozdro:)
matek750 Napisano 25 Czerwiec 2007 Napisano 25 Czerwiec 2007 Witam, jestem z Rypina, czytałem wszystkie posty z tego tematu i w najbliższym czasie dodam dokładne fotki tego wyciągniętego tobruka na trasie Golub-Rypin, oraz pozostałych.
fotograf62 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Dnia 14 lipca 2007 wybrałem się z żona na grzyby, w lasach soczewskich GWPK trafiliśmy na Tobruk przy trasie Soczewka -Sędeń - Dzierżąźnia. Oto kilka fotek jak obecnie wygląda ten zabytek klasy Wehrmacht.
fotograf62 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Tobruk służy głównie miejscowym (ekologicznie nastawionym do środowiska)jak wspaniały dołek na śmieci.
fotograf62 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Mapka sytuacyjna Tobruk jako czerwona kropka.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.