Skocz do zawartości

Katyn bez Oskara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Ja mysle ze filmowi Katyn" Oscar sie po prostu nie nalezał.Wiem ze teraz sie troszke naleze Szanownym Forumowiczom ale film ten to nie najwyzsza pólka. :(:(
Tak zresztą myslałem ze nie dostanie...

Pozdrawiam
Zwierz

Napompowany balon samozadowoleniem, opinia polskich krytyków (miarodajna ?)czy frekwencja w kraju (sam będąc na premierze odniosłem wrażenie ,iż większość spędzonych klas z niewielkim zainteresowaniem obejrzała ten film, no może poza ostatnimi 15 minutami) to absolutnie za mało jak na oskara. Quo Vadis", Ogniem i mieczem", Katyń" - może, z całych szacunkiem dla dorobku starszego, pora na młode pokolenie reżyserskie w kręceniu wielkich tematów ?
Osobiście uważam Katyń" za przeciętne dzieło. Pozostają mu krajowe, co najwyżej europejskie nagrody, bardziej wynikające z szacunku do osoby reżysera, niż zachwytu tym filmem.

pozdr.

Film opowiada o rzeczy trudnej, bardzo niewygodnej dla wszystkich poza nami. Nie tylko o samej zbrodni katyńskiej ale i o nastawieniu zarówno Niemców, Sowietów jak i Zachodnich Aliantów. Bardziej to forma dokumentu niż hollywoodzkiej rąbanki w stylu Szeregowca Ryana". Nie ma się co dziwić, że Katyń nie dostał Oscara.
Zresztą czy przeciętny Amerykanin czy inny załapał by wogóle o co chodzi? Czy oni wogóle kumają co to była okupacja, terror hitlerowski i sowiecki a potem wspaniałe życie po czerwonej stronie kurtyny? Nie ma szans. Dlatego olali Katyń" i wybrali coś bardzie lekkiego.

Witam. Film jest poruszający dla Polaków a na nikim innym większego wrażenia nie robi. Tak zwana bajka hollywoodzka została zrobiona z takim rozmachem, że jest oglądana ciągle i ciągle. My się możemy ciągle obnosić z martyrologią, ale nikogo to nie bardzo obchodzi. Film rzeczywiście zasługuje na nagrody krajowe ale Oskara?hmmm jeszcze daleko. liha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie