ktc Napisano 28 Kwiecień 2010 Napisano 28 Kwiecień 2010 nawet ładnie zachowane.nie było żadnych ziemianek??bunkrów?? znalazłeś coś ciekawego na tym terenie??
santuari Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 Bunkrów nie ma, ale też jest zaje...cie :D
ktc Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 ja znalazłem ostatnio podobne miejsce ale były już bunkry,i również mnóstwo okopów ...na zdj pozostałość po jednym z nich
santuari Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 Fajne. Szczerze mówiąc to miejsce, które znalazłem nadaje się do dokładniejszego zwiedzenia. Od głównej linii okopów odchodzą krótkie korytarze zakończone dużymi dołami. Te doły pewnie miały służyć za magazyny. Z czego jest zbudowany bunkier na twoim foto? Czy można do niego wejść?
ktc Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 ludność robiła je dla niemców,a ruscy pewnie je wysadzili jak niemcy się wycofywali.zrobione z bali drewnianych(widać na zdjęciu wcześniejszym)u ciebie też może są bunkry tylko sie już może nie zachowały;/ tak da sie wejść do tego dołu wypełnionego wodą :)bo tyle z nich zostało :(
kamol4 Napisano 1 Maj 2010 Napisano 1 Maj 2010 A ja was zaskoczę, bo kilka tygodni temu kopałem w Mostach, na górze Wilkomija, gdzie były pozycje austriackie i o dziwo uchowały się jeszcze:-młotek saperski-tzw. babka do klepania kosy, lub klin do łańcucha-łańcuch prawdopodobnie do podciągania CKM-u do okopów-pocisk, ale sam pocisk(czyli ten czubek), nie nabój-2 kulki szrapnelowe-2 szkiełka od butelkiKolega trafił 2 guziki od płaszcza.Tak że nawet na całkiem przekopanym terenie coś się nieraz trafi.
ktc Napisano 2 Maj 2010 Napisano 2 Maj 2010 w zupełności się z tobą zgadzam.chyba jest nie możliwe żeby nic nie zostało na przeszukiwanym przez nas terenie.ale nie ma to jak się pofatygować i znaleźć miejsce w którym nikt nie był z piszczałką... :)
konrad0606 Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 kolego ktc masz może więcej zdjęć tej ziemianki .Możesz napisać w jakich to okolicach. Żadko się zdarza żeby zachowały się steple drewniane.Swego rodzaju ciekawostka.
lolekkbusko Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 witam!ja zaczynam zapuszczac sie w tamte okolice.Raków,Szydłów.Ilość umocnien ziemnych imponujaca.Gleba do kopania dobra :) tylko z fantami ciezko.W niektorych miejscach prawdziwy krajobraz ksiezycowy.Pelno wielkich starych dziur i wszechobecnych lusek,pierscieni wiodocych i rozrywek.Tereny wydaje mi sie ze sa dobrze przeryte.Nie znam jeszcze dobrze tamtych okolic ale wydaje mi sie ze w tym roku beda moim celem :)
santuari Napisano 18 Maj 2010 Napisano 18 Maj 2010 Tyle postów na temat militariów, a czy w naszych okolicach trafiają się inne fanty, np monety?
WOJTUS Napisano 30 Maj 2010 Napisano 30 Maj 2010 witam mam pytanie jak ktoś by wybierał się na wykopki w rejon Kielc to można by się podłonczyć do ekipy był bym wdzienczny za odpowiedż jak by co kontakt przez odkrywce
tombox Napisano 18 Lipiec 2010 Napisano 18 Lipiec 2010 koledzy a moze cos w okolicach strawczyna -moze tam da sie cos znalesc jak myslicie .ma ktos jakies info na ten temat.
ktc Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 witam kolegów :) jakieś nowe efekty na terenie województwa?? :)
NOTOS Napisano 30 Marzec 2011 Napisano 30 Marzec 2011 Witam!Czy ktoś z szanownych Kolegów wskazałby mi jakieś miejsce koło Daleszyc, gdzie mógłbym spokojnie sobie połazić przez jeden dzień? Wiem, że wojska tam nie było, ale może przejazdem" coś zgubili? A może wspominany wyżej Łabędziów? Nie jestem z tych stron, ale zanosi się, że będę w tamtej okolicy i jednodniowy wypad byłby dla mnie możliwy. Nie chciałbym całkiem a ślepo"... Albo jakieś inne wskazówki w tych okolicach?Wdzięczny będę! Konkurencją nie jestem i nie będę, stąd moja prośba.Interesują mnie również okolice dolnej Nidy". Czy są tam jakieś generalne wskazania?Pozdrawiam wieczorową porą! Z podziękowaniem za wszelkie sugestie!Notos
FoKa Napisano 1 Kwiecień 2011 Napisano 1 Kwiecień 2011 W Łabędziowie to już chyba tylko rozrywki zostały w ziemi...
lolekkbusko Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 zawsze sie cos trafi.Nawet jak bylo tam ryte przez ostatnie 20lat.Czasem fanty trafialo sie pod starymi dziutrami wykopanymi przez innych kopaczy md3006 ;).pozdro
cziczi Napisano 23 Kwiecień 2011 Napisano 23 Kwiecień 2011 czesc jestem z okolic kielc i tez lubie i ciekawia mnie zeczy ukryte w ziemi. jezeli ktos by chcial i nie przeszkadzalo by moje towarzystwo to z checia sie z taka osoba umowie na spacery po lesie. bo tak naprawde to nie mam z kim jezdzic. piszcie na poczte aktriel@o2.pl
scyzor76 Napisano 21 Lipiec 2011 Napisano 21 Lipiec 2011 cześć, urodziłem się i mieszkałem w kielcach 25 lat, iestety" przez ostatnie dziesięć lat mieszkam w Kozienicach- teren bardzo bogaty w fanty pierwszo i drugowojenne(latam z wykrywką od 7-miu lat) np przyczółek warecko-magnuszewski, studzianki itp.Wracam teraz od poniedziałku do Kielc - znalazłem tam pracę. Zabieram ze sobą wykrywacz i szukam kolegów do wspólnych wypadów. Jeśli ktoś byłby zainteresowany przygarnąć nowicjusza na te tereny to proszę o kontakt scyzor76@wp.pl
ktc Napisano 13 Listopad 2011 Napisano 13 Listopad 2011 Witam koledzy, jesień nam sprzyja, pogoda wysmienita do spacerów. odniesliscie ostatnio jakies ciekawe efekty w okolicach Kielc ?? pozdrawiam KTC
bsk123 Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 Witam kolegów pasjonatów, poszukiwaczy. Także jestem z okolic Kielc. Aczkolwiek działam na terenach powiatu Jędrzejowskiego.Nie wiem czy to legendy powtarzane z pokolen ale także słyszałem o czołgu na owym terenie. Ponadto o 3 lotniskach niemieckich. Dwa są udokumentowane, o 3 nic nie znalazłem. Jedynie opowiadania naocznych. Jest ktoś z bliskich okolic chętny do współpracy?
zielony22 Napisano 4 Grudzień 2011 Napisano 4 Grudzień 2011 witam jestem z kielc i szukam kogos z kielc i okolic na wspulne wypady na wykopki bo samemu to nudnawo a mam pare miejsc!!zapraszam to e-mail. bartosz-zielinski@o2.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.