Skocz do zawartości

Ręczniki

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie jak wyglądały polskie, przedwojenne, wojskowe ręczniki?
Jakie miały wymiary?
Wiem, że takowe posiadają warszawskie muzea, ale nie mam tymczasowo do nich dostępu...

Pozdrawiam, Mariusz

Ja widziałem fragment takiego oryginalnego ręcznika. Wykonany z tkaniny lnianej, tkanej w dość nietypowy sposób (w kratkę, przy czym kazda kratka tkana w ukos na przemian w prążki - jeżeli to sie da opisać). Obecnie nikt w Polsce nie produkuje takiej tkaniny. Produkcja na potrzeby rekonstrukcji jest możliwa, ale całkowicie nieopłacalna, chyba że się znajda chętni na jkaieś 4000-5000 ręczników.

Pozostaje zrobić to co ja tj. znaleźć ręcznik używany w WP w latach 60 - 70, może nawet i później gdzie nie gdzie. Jest identyczny z oryginalnym.

No moze przesadziłem. Minimum to jakieś 1500-2000 szt., o ile udałoby się przekonać jakiś zakład do produkcji tylko 250-300 mb.
Jakby się znalazło 300 osób i każdy weźmie po 5 szt., to moge za tym pobiegać, ale jak skonczę temat lnu na mundury.

Po pewnych wahaniach kupiłem ostatnio zwartą i dość grubą tkaniane lnianą o splocie jodełkowym jak w egzmplarzu ręcznika znajdujacego sie w zbiorach MWP w Warszawie tyle ,że barwy naturalnej zamiast białej. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie po probie bielenia czy tez okaze sie to slepa uliczka"...

pozdrawiam,
ArturSz

Akademia Rolnicza w Poznaniu ma Zakład Doświaczalny związany z produkcją wyrobów z lnu. Jak przejeżdżam to widzę taki szyld. Zakład się mieści przy ul. Wojska Polskiego. Może by Wam to zrobili ? Będę to mogę sprawdzić.

Jacek

No dobrze – ale czy ktoś zna wymiar takiego ręcznika?
Natomiast co do pozostałych rzeczy poruszonych w tym temacie...
Artur wspomina o barwie naturalnej materiału.
Jest to zapewne po prostu surówka, którą potem fabryka w dalszej obróbce na życzenia klienta i potrzeb rynku odpowiednio wybiela.
Obawiam się, że zastosowanie zwykłych, mocno ingerujących w kolor środków wybielających (np. bielinki) może spowodować osłabienie materiału na tyle, że zacznie się rozpadać przy używaniu.
Najlepszym wyjściem byłoby więc kupno materiału już białego (nawet kosztem porzucenia myśli o dobrej fakturze).
Ja potrzebuję kilku sztuk na potrzeby swojego stowarzyszenia, więc ilości 2000 egzemplarzy raczej nie przetrawię :)

Pozdrawiam, Mariusz

• 1 year later...
Hosanna na niebiesiech !!!
Czcigodni, własnie ustaliłem, że jest możliwosc wyprodukowania limitowanej kopii ręczników WP lnianych w kolorze białym, z fakturą dokładnie taką jak trzeba (szachownica tkana w jodełkę).
Ceny jeszcze nie znam, ale niedługo będę znał.
Moim zdaniem ręczniki te jednak powinny byc raczej bez czerwonych pasków. O ile pamietam fotki ręczników z czerwonymi paskami pochodzą z lat 2-tych, a ręcznik w MWP z czerwonym paskiem (ekspozycja elementów z obozu jenieckiego) raczej ma inną fakturę tkaniny.
Osobiscie widziałem jedynie fragmenty oryginalnego ręcznika WP. Niestety były tak małe, że nie sposób stwierdzic po nich czy pasek w latach 30-tych też był.
No jest jeszcze jedna kwestia tak recznik, który ja posiadam (powojenny) jak i oryginalny fragment niewątpliwie były używane, a wiec i prane. Podejrzewam wiec, że uległy obkurczeniu. I tu pojawia się pytanie czy przypadkiem nie zorbic tego ręcznika trochę większego, tj. żeby pola tkane w ukos były powiedzmy o 1 -1,5 mm większe.

W kazdym razie, prosiłbym o ewentualne zgłoszenia chętnych na te ręczniki na adres: kbuczek.pagowski@gmail.com

Od ilosci zamawianej tkaniny zależy cena na zasadzie im wiecej tym taniej. Musze wiec mniej wiecej poznac ile mozemy zamówic tych ręczników.

• 2 weeks later...
Zdjęcia nie mam. Wyjaśnię tylko, że będzie to kopia ręcznika lnianego samodziałowego wz. 34. Będziemy się ściśle trzymac warunków technicznych (jesli chodzi o wymairy, sposob tkania, wage, kolor, wykonanie itp.)

• 2 months later...
Ręczniki własnie do mnie dotarły. Moim zdaniem wyszły rewelacyjnie. Niestety jednak nie zdąrzę ich wysłac przed moim urlopem (30.04-14.05.). Zrobię to jednak niezwłocznie po powrocie do kraju. W tym czasie proszę o podanie adresów do wysyłki paczki (chyba, że już mam). Najprawdopodobniej będzie to w niektórych wypadkach wysyłka ręczników+materiał na mundury lniane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie