karpik Napisano 13 Luty 2008 Autor Napisano 13 Luty 2008 Stan bardzo marny. Guzik jest cynkowy, powleczony jakimś innym stopem lub nabrał tak grubej patyny.Śr. ok.19mm. Żadnych sygnatur nie widzę.
SZZ Napisano 14 Luty 2008 Napisano 14 Luty 2008 Witam,kolego Karpik, moim zdaniem Twój guzik na 100% nie pochodzi z okresu Powstania Listopadowego. Raczej jest to guzik pruski z końca XVIII w. Zresztą prawdopodobieństwo znalezienia guzika z tego okresu w okolicach Szczecina jest moim zdaniem minimalne.Kolego Jakosin - Twoje guziki wykonano z mosiądzu. Przypuszczam, że zostały zgubione przez rosyjskich żołnierzy w 1831 r.http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=10&n=numb&fn=numbPozdrawiam
karpik Napisano 13 Luty 2008 Autor Napisano 13 Luty 2008 Stan bardzo marny. Guzik jest cynkowy, powleczony jakimś innym stopem lub nabrał tak grubej patyny.Śr. ok.19mm. Żadnych sygnatur nie widzę.
karpik Napisano 13 Luty 2008 Autor Napisano 13 Luty 2008 Zapomniałem- znaleziony w okolicach Szczecina.
Martian Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 Moje przypuszczenia to, Powstanie Listopadowe, guzik wykonany prawdopodobnie z cyny.
jakosin Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 Mam taki komplecik z 3Moje są z miedzi(malutki ma piękną patynę)Po za tym nic o nich kompletnie nie wiem.Pochodzą z rejonów Konina.
Martian Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 Dodając do mojego poprzedniego postu, to 3 pułk piechoty liniowej.Pozdrawiam. Cześć.
Pytanie
karpik
Stan bardzo marny. Guzik jest cynkowy, powleczony jakimś innym stopem lub nabrał tak grubej patyny.
Śr. ok.19mm. Żadnych sygnatur nie widzę.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.