TomekSz Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Na tym ostatnim zdjęciu są te same 7TP co na pierwszym zdjęciu tego wątku .
TomekSz Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Opis:Poland, Lublin, Panzer-friedhof, Tank, Auto, WK 2., WH.
jsd1968 Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 na forum dws http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=72&t=122618pojawiło się takie zdjęcie - z opisu Stalingrad, 1947 rok teren zakładów STZ. W tle wyraźnie nasz!
akagi Napisano 5 Marzec 2009 Autor Napisano 5 Marzec 2009 Nasza jest tylko wieża. Reszta jest zagadką. Trochę obgadaliśmy to zdjęcie na DWS.
jotes Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 Możliwe, że ta sama scenka co na zdjęciu otwierającym ten wątek.
akagi_FWP Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 To jest z tej samej wsi pod Tomaszowem, ale nie z tego samego miejsca. Jak przgrzebie archiwum dziś wieczorem to zarzucę inne zdjęcie tej samej sceny. JaH -FWP
JSJ Napisano 8 Marzec 2009 Napisano 8 Marzec 2009 Dla większej jasności chciałbym uzupełnić swój post - nieco powyżej - o głos z forum dws, do którego nawiązałem (nie wszyscy musieli tam zajrzeć). Na owym forum JFS napisał to, co było strzałem w dziesiątkę przy różnych próbach identyfikacji czołgu ze zdjęcia:Myślę, że i kadłub również pochodzi od 7TP. Wydaje mi się, że wieża jest odwrócona do tyłu (świadczy o tym widoczne koło napinające) a kadłub ma zdekompletowaną zabudowę silnika (mam wrażenie, że widzę na dole kadłuba, pokryty śniegiem charakterystyczny dla 7TP dwuteownik do którego jest zamocowany hak holowniczy)."
slasze Napisano 8 Marzec 2009 Napisano 8 Marzec 2009 http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/01_copy27.jpg - Obydwa dolne zdjęcia są z Tomaszowa (jedno zresztą tak podpisane, na drugim widać gmach Liceum im. B. Głowackiego w T.L.)
jotes Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 Na tym zdjęciu jest prawdopodobnie widoczny czołg 7TP o numerze 5097, z którego zdemontowano pancerz przedziału napędowego, silnik, chłodnice i wentylatory. Wykorzystano je jako części zamienne do innego egzemplarza 7TP oraz C7P testowanych na Kubince.
jotes Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 Warto też przyjrzeć się literaturze dot. obrony Kijowa, gdzie do budowy pojazdu opancerzonego wykorzystano wieże dwuwieżowego czołgu 7TP. Może kiedyś odnajdzie się jakieś zdjęcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.