Skocz do zawartości
  • 0

Kula armatnia ?

Samurai

Pytanie

Napisano

Jak widać na zdjęciu widoczny wzór gwiazdy, a po drugiej stronie widnieje opis 3,75.Może ktoś wie z jakiego okresu może pochodzić to znalezisko? Wyszperałem to cudo u mojego dziadka , ma ją od dziecka,(75l)

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję za opinie.Znalezisko pochodzi z miasteczka XIV w mury obronne okalają centrum do dziś, była tam synagoga itd. dziadek opowiadał również że jako dzieciak bawił się wykopaną na ogrodzie halabardą ( tym co z niej zostało)\\
Kula ma 10 cm średnicy i waży 3,75kg co raczej przekonuje mnie co do sportowego pochodzenia znaleziska.
Ale najważniejsze było czyli DRESZCZYK EMOCJI!!!
Dziekuję za liczne wypowiedzi i pozdrawiam wszystkich!!!
Napisano
Panowie żydowska artyleria w Polsce? W XIX w.?
Chyba żarujecie. Prawdopodobnie kula jest armatnia ale ktos na niej tą gwiazdke wydrapał. Po co? Bóg raczy wiedzieć.
Napisano
Eh... pomsee nam wrócił do Macierzy", ale nie kojarzy że obrona Kamieńca była w XVII wieku :)
Poza tym Samurai pisze że gwiazda została odlana, a nie wydrapana".
Nie upieram się przy tej żydowskiej artylerii, po prostu tylko z tym mi się ta kulka kojarzy...
Pozdrawiam
Napisano
Właśnie znalazłam identyczną tylko kilogram mniejszą 2,60 kg
Nie ma w necie kompletnie nic na ten temat, tylko ten jeden post. Co to tak na prawdę jest? czy może ktoś coś wie na temat kuli z gwiazdą? Wygląda na oryginalnie wykutą. Z jednej str gwiazda sześcioramienna, a z drugiej waga 2,... resztę trudno odczytać. Pozdrawiam i z góry dziękuje za podpowiedzi :)
Napisano

Jak widać na zdjęciu widoczny wzór gwiazdy, a po drugiej stronie widnieje opis 3,75.Może ktoś wie z jakiego okresu może pochodzić to znalezisko? Wyszperałem to cudo u mojego dziadka , ma ją od dziecka,(75l)

Napisano
tombspider czy jakos tam jestem w stanie wyobrazic sobie pejsatych artylerzystow w halatach, ktorzy pracowicie odlewaja lub graweruja swoje kule aby Turek pod Kamiencem Podolskim wiedzial od kogo oberwal.
Szkoda, ze tej wizji w swoim czasie nikt nie podrzucil tego watku Sienkiewiczowi ale chlopie na tej osonowie mozesz ty probowac cos napisac i zdobyc slawe, zachecam.
Napisano
hehehe... - a nie ? :) pewnie że przemawia do wyobraźni :)))
Drugi raz waszmości piszę że przy tej artylerii się nie upieram :)
Ale żeby dopiąć tą sprawę na ostatni guzik, pozwolę sobie na zamieszczenie krótkiej dygresji:) Otóż w miasteczkach kresowych XVII wiecznej Rzeczpospolitej obowiązek obrony murów należał do cechów rzemieślniczych i wspólnot wyznaniowych. Jeśli w miasteczku znajdowała się synagoga to tamtejsza gmina żydowska fundowała wyposażenie obronne (działa, hakownice i amunicję do nich), tak samo jak fragment murów podlegający kościołowi katolickiemu był broniony przez żołnierzy a nie przez księży i ministrantów :) tak samo Żydzi nie walczyli, lecz robili to żołnierze.
Pozdrawiam
Napisano
No wlasnie. Moze dziadek przywiózł ja sobie z Francji chociaż wizja rabina walacego z armaty do Turków w Kamieńcu Podolskim oczywiscie bardziej przemawia do wyobraźni. :)))
Napisano
Podobna ta gwiazdka do gwiazdy Dawida. Przypomina mi sie wspomniany przez Sienkiewicza w Panu Wołodyjowskim" wątek obrony Kamieńca (miasta) przez żydowską artylerie, prawdopodobnie inne miasta zamieszkałe w dużej części przez żydów też posiadały fundowane przez nich działa i kule. Może Twoja kula to pamiątka takiej właśnie fundacji?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie