Skocz do zawartości
  • 0

Klamerka/sprzączka do id

walker69

Pytanie

Napisano

Trafiło mi się takie coś. Przeszukałem wszystkie zdjęcia na forum i owszem były podobne - ale nie takie.
Jak ktoś wie to proszę o identyfikację. Materiał wykonania chyba mosiądz (nie czyściłem jeszcze).

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No to plansza:))

http://books.google.com/books?id=-rHmq8CXIMwC&pg=PA45&lpg=PA45&dq=knee+buckle&source=web&ots=21A89Aii7A&sig=ePixJNuLDTIjwYm7pho3nF4LObE#PPA45,M1

Raned- Strona 45.

Jeszcze jedna stronka dla walker'a:
http://www.wmboothdraper.com/Buckles/buckles_main.htm

Za dużo tych klamerek:) Pasuję:)
Pozdro.
Napisano
Jest to klamra wojskowa; tego typu klamry są najczęściej znajdowane w miejscu bitew, potyczek, obozowisk, na trasach przemarszu wojsk w okresie napoleońskim. Ma pruskie pochodzenie, na dowód mam taką małą klamerkę z puncą pruskiego orła.
Napisano
Raned- Przeglądałeś stronkę którą zapodałem wyżej?
Dla mnie to cywil.
Jeżeli pokażesz umundurowanie pruskie z taką klamerką zmienie zdanie, a nawet serdecznie przeproszę.

Pozdrawiam.
Napisano
Pruskie ? Hmmm, teren Austro-Węgier. Przyznam, że strona którą zapodał karpik jest super ale nie widzę takiej samej - tylko podobne. Na pewno by to było takie stare ? Nie XIX-XX w ?
Napisano
karpik, dysponujesz naprawde ciekawymi linkami pomocnymi w id.Nie przypuszczałem ze tak ładnie jest opracowany temat klamerek!
Widze własnie ze wczesniej błędnie określiłem" jedną z moich klamerek.
Tak na marginesie.. moze dobrym pomysłem było by załozyc post w dziale ID, w którym umieszczali bysmy (członkowie forum) linki z podobnymi stronami...
Warto To przemyslec.
++Pozrawiam++
Napisano
To ciekawa sprawa walker. Klamerki ze strony tego angola są znajdowane na terenie całej europy.
Czy było to tylko wzornictwo/naśladownictwo? Nie wiem...
Na podstawie stronki w swojej kolekcji znalazłem nawet klamerkę z XVw.

http://img352.imageshack.us/my.php?image=klamerkiaj7.jpg

Pozdrawiam.
Napisano
W XVIII prawie każdy mężczyzna był żołnierzem. Takie klamerki w Angli nazywa się stock or knap buckle". Stock" to określenie wojskowe sztywnego kołnierza zapinanego na karku. Związki handlowe Prus z Anglią były ogromne, stąd klamry te i podobne są znajdowane na ziemiach pruskich.
Klamry od pantofli jak również spodni zapinanych pod kolanem wyglądały inaczej.
Napisano
Przychylam sie do opini ze jest to wojskowa klamerka (prwadopodobnie pruska. Koledzy sprawdzcie te linki. Nie mam za bardzo czasu w chwili obecnej ale tam wszystko pieknie i ładnie opisane.

++Pozdrawiam+

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=448697#448697 klmaerka CirrusCX-a

ii odsyłacz z tego wątku http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=309224#309224
Napisano
Nr 38 jest opisana jak knee buckle, czyli do spodni zapinanych pod kolanem. Z butem ma tyle wspólnego, że but jest na nodze a kolano jest częścią nogi.
Napisano
Tu też jest wszystko ładnie i pięknie opisane:)
1 http://www.netmarshall.co.uk/bucklepage18.htm

ad.1
BUCKLES WITH STUD CHAPES - (no's 1-15)
These were used for shoes and for fastening the breeches knee-band below the knee and because of the small size of early shoe buckles they are difficult to differentiate. Buckles with a pronounced curve as number 15 are definitely shoe buckles.

BUCKLES WITH ANCHOR CHAPES - (no's 16-19)
Again used for knee and shoe throughout this period. Number 16 with openwork frame is a particularly early example.

BUCKLES WITH SINGLE-SPIKE LOOP CHAPE - (no's 20-25)
Known examples with this chape date from the 1690's and continue until at least the 1720's. The slightly larger, squarer forms (no's 24-25) are early 18th century.

BUCKLES WITH CAST TUBE AND TONGUE - (no's 27-28)
Without a chape these are unlikely to have been used for shoes. Some may have been used at the knee, for garters or with the cravat. Number 28 is stylistically of an early date in this period.

BUCKLES THAT HAVE LOST THEIR CHAPES - (no's 26 and 29-35)
Because of the use of iron or steel for the spindle, many buckles of Type V that are recovered will have lost their moving parts and the buckle frame is then the only clue to dating. Most buckles of this period used non-ferrous chapes and these may be recovered separately. The position is however reversed after the 1720's when the vast majority of chapes are made of steel and corrode badly in the ground. Of those illustrated, numbers 26 and 30 are particularly early and the squarer forms (numbers 31-32) date from the turn of the century.

2 http://www.netmarshall.co.uk/bucklepage20.htm

ad.2
PLAIN SHOE BUCKLES - (no's 1-5)
Buckles with little or no decoration, particularly at the lower end of the market, are used throughout the period. Little else can be said about them other than the larger examples (no's 2 and 5) date from the second half of the 18th century.

DECORATED SHOE BUCKLES - (no's 6-25)
These can be sub-divided into square-cornered (no's 6-15), round cornered (no's 16-20), and openwork (no's 21-25). For dating purposes I have placed them into periods of thirty years based on evidence relating to shape, size, and style.
1700-1730 - numbers 6-8; 13.
1730-1760 - numbers 9-11; 14; 16-19; 21-22.
1760-1790 - numbers 12; 15; 20; 23-25.
Number 8 is iron and numbers 20 and 24 are silver.

ARTOIS SHOE BUCKLES - (no's 26-29)
These large rectangular and highly curved buckles date from the 1770's - 1790's. They are named after the Comte d'Artois who as French Ambassador to England introduced them into this country. They can be plain (no.26), decorated (no.27), or more commonly openwork (no's 28-29).

HAT, KNEE AND STOCK BUCKLES - (no's 30-43)
Generally these are less than half the size of shoe buckles and were rarely elaborately moulded. They could however be set with gems or engraved with ornamental devices. Unlike shoe buckles the spindle usually spans the length rather than the width of the frame. Numbers 30-36 may be hat or knee buckles. Hat buckles only became popular after 1770. Numbers 37-39 are knee buckles with anchor chapes. Numbers 40-41 have no chapes and this type may therefore have been used for garters. Numbers 42-43 with their multi-stud chapes and tongues are stock buckles. Both these examples are silver - number 42 from the 1760's and number 43 from 1778-1795.

I nawet zmieniam zdanie co do butów.
Było wiele wzorów tych klamerek ale jak coś wygląda na but i śmierdzi jak but to jest to...but:))
Najbliżej jest chyba numer 38 z drugiego linku.

Jeszcze jedna stronka z klamerkami do butów.
Widać tam też lakieś sygnowane.

Jeżeli były częścią umundurowania to właśnie buciorów.

Pozdrawiam.
Napisano
Słusznie - takie linki to skarb.
W każdym razie dziękuje wszystkim za profesjonalne podejście do sprawy ;) Zostajemy przy klamerce od buta XVII-XVIIIw.
Pozdrawiam!
Napisano

Trafiło mi się takie coś. Przeszukałem wszystkie zdjęcia na forum i owszem były podobne - ale nie takie.
Jak ktoś wie to proszę o identyfikację. Materiał wykonania chyba mosiądz (nie czyściłem jeszcze).

Napisano
Czy to nie jest czasem klamerka od buta.. Ja stawiam na nią!! Moze zdjecie drugiej strony wyjasni do konca.
Napisano
Okres okołonapoleoński, pochodzenie z kręgu niemieckiego. Nie sądzę, że od pantofla; żołnierze tamtego okresu mieli sporo różnego oporządzenia np. torby, sakwy, ładownice, od których klamra może pochodzić. Co do czyszczenie to nie polecam niczego innego oprócz oliwy z oliwek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie