herbstnebel Napisano 5 Luty 2008 Autor Share Napisano 5 Luty 2008 Witam państwa, jest taki film polski.. bardzo wyjątkowy :)Wielka droga - polski film fabularny z 1946 roku. Film powstał na emigracji - został wyprodukowany przez Ośrodek Kultury i Prasy II Korpusu Polskiego. Wykorzystano materiały dokumentalne z 1939 r. i późniejszych lat wojny. Film opowiada o losach ludzi wysiedlonych na Sybir, Kołymę w 1939 r. którzy przetrwali wygnanie i dostali się do armii generała Andersa (późniejszego 2 Korpusu Polskiego). Główny bohater, którego gra Albin Ossowski, bierze udział i zostaje ranny w pierwszym natarciu 11 maja 1944 r. na Monte Cassino. W szpitalu pielęgniarka znajduje przy nim pamiętnik, czytając go przywołuje zdarzenia z jego życia we Lwowie, dotyczące wybuchu wojny, pobytu na Syberii i pierwszego ataku na Mone Cassino, w którym zostaje ranny. Jest to jedyny na świecie film dotyczący udziału polskich wojsk w kampanii na froncie włoskim, jedyny film sprzed 1989 r. pokazujący prawdziwe losy Polaków podczas II wojny światowej. Zapomniana perła kinematografii polskiej."Zachęcam do zapoznania się i komentowania - bardzo ciekawe materiały filmowe archiwalne :))http://www.dokument.com.pl/forum/topics20/wielkadroga1946-vt1075.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Kilka lat temu leciał w TVP 1. Można go obejrzeć ze względu na umundurowanie,oporządzenie,uzbrojenie itp.Co do wartości artystycznych to...sprawa gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 A pisałem już o nim na różnych forach, nawet w wikipedii koślawy wpis zrobiłem :) a oglądałem go po raz 3 2 dni temu. Piękny film, o lwowiakach ( jakby nie było lol) i oczywiście PSZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 zaraz lol, ten tekst w pierwszym poscie to chyab ten właśnie co na wikipedii zapostowałem loooooooooooooooooool, ale dobrze napisany, znaczy, wiadomo o co chodzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 24 Marzec 2008 Share Napisano 24 Marzec 2008 Pojawiły się fragmenty na Youtube, wystarczy wpisać tytuł filmu.http://pl.youtube.com/watch?v=5sFpZ5ne0CI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 film godny uwagi jak i polecenia !!! pozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.