herbstnebel Napisano 5 Luty 2008 Autor Napisano 5 Luty 2008 Witam państwa, jest taki film polski.. bardzo wyjątkowy :)Wielka droga - polski film fabularny z 1946 roku. Film powstał na emigracji - został wyprodukowany przez Ośrodek Kultury i Prasy II Korpusu Polskiego. Wykorzystano materiały dokumentalne z 1939 r. i późniejszych lat wojny. Film opowiada o losach ludzi wysiedlonych na Sybir, Kołymę w 1939 r. którzy przetrwali wygnanie i dostali się do armii generała Andersa (późniejszego 2 Korpusu Polskiego). Główny bohater, którego gra Albin Ossowski, bierze udział i zostaje ranny w pierwszym natarciu 11 maja 1944 r. na Monte Cassino. W szpitalu pielęgniarka znajduje przy nim pamiętnik, czytając go przywołuje zdarzenia z jego życia we Lwowie, dotyczące wybuchu wojny, pobytu na Syberii i pierwszego ataku na Mone Cassino, w którym zostaje ranny. Jest to jedyny na świecie film dotyczący udziału polskich wojsk w kampanii na froncie włoskim, jedyny film sprzed 1989 r. pokazujący prawdziwe losy Polaków podczas II wojny światowej. Zapomniana perła kinematografii polskiej."Zachęcam do zapoznania się i komentowania - bardzo ciekawe materiały filmowe archiwalne :))http://www.dokument.com.pl/forum/topics20/wielkadroga1946-vt1075.htm
rjp71 Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Kilka lat temu leciał w TVP 1. Można go obejrzeć ze względu na umundurowanie,oporządzenie,uzbrojenie itp.Co do wartości artystycznych to...sprawa gustu.
H2HSnake Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 A pisałem już o nim na różnych forach, nawet w wikipedii koślawy wpis zrobiłem :) a oglądałem go po raz 3 2 dni temu. Piękny film, o lwowiakach ( jakby nie było lol) i oczywiście PSZ.
H2HSnake Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 zaraz lol, ten tekst w pierwszym poscie to chyab ten właśnie co na wikipedii zapostowałem loooooooooooooooooool, ale dobrze napisany, znaczy, wiadomo o co chodzi :)
H2HSnake Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Pojawiły się fragmenty na Youtube, wystarczy wpisać tytuł filmu.http://pl.youtube.com/watch?v=5sFpZ5ne0CI
Kurt Napisano 25 Marzec 2008 Napisano 25 Marzec 2008 film godny uwagi jak i polecenia !!! pozdrawiam Kurt
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.