front 45 Napisano 5 Luty 2008 Autor Napisano 5 Luty 2008 Mógł by ktoś przytoczyć mniejwięcej z którego roku może byc owy zegareczek??? Zakładam, że to powojenna robota.
grba Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 http://www.russianwatch.net/molnija_pocket_watches.shtml
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 ...Mógł by ktoś przytoczyć mniejwięcej z którego roku może byc owy zegareczek??? Zakładam, że to powojenna robota...zależy o której wojnie myślisz...1980-2000 - mniej-więcejjeszcze foto ył koperty"-----mołnia -nomen-omen - grzmot-błyskawica-(błyskawiczna)
M164U Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 MADE IN USSR od razu ci mowi ze to powojenny. Z linku co kolega grba podal pisze ze zrobiony w Czeliabinsk-u, a fabryka zalozona byla w 1947 roku. Podobny z 1970 roku idzie na e-bay-u za 25 dolarow, czyli 65 zloty. http://cgi.ebay.com/Old-Soviet-Mechanical-Pocket-Watch-MOLNIA-made-in-USSR_W0QQitemZ370018980461QQcmdZViewItem
grba Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 W Związku Sowickim produkowano staromodne zegarki kieszonkowe także ze wzglęgów klimatycznych, bo w pewnych temperaturach nawet niewielki kawałek metalu na ręce...Zegarek trzymany w kieszeni spodni na łąńcuszku trudno też rozbić, czy to w pracy lub np. w bójce.
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 miałem taki model mołni" - trochę się spieszył...a było to jeszcze przed uskorien'jem"...prorok - jaki, czy co?
butchcassiddy Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Podług zgodnej opinii ludzi bywałych rosyjskie zegarki chodzą najszybciej, a motocykle jeżdżą najwolniej....
grba Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Na komunie dostałem zegarek Poliot, który przy gwałtownym ruchu ręką stawał na amen. Zegarmistrze otwierali go i najczęściej z okrzykiem ha!" lub ło!" coś w nim wciskali i zamykali. Nigdy nie chcieli pieniędzy za naprawę. W latach 80-tych mieszkałem w pwenym dyżym mieście, gdzie jeden z zegarmistrzów miał na szybie napis: serwis fabryczny zegarków Poliot". Ów szpec wyjaśnił mi, że podczas szkolenia w Moskwie poinformowali producentów tego zegarka, że ma wadę fabryczną. I co powiedzieli?" - zapytałem. POWIEDZIELI, ŻE O TYM WIEDZĄ" - odpowiedział.
Pytanie
front 45
Mógł by ktoś przytoczyć mniejwięcej z którego roku może byc owy zegareczek??? Zakładam, że to powojenna robota.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.