Skocz do zawartości
  • 0

Ruski zegarek

front 45

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...Mógł by ktoś przytoczyć mniejwięcej z którego roku może byc owy zegareczek??? Zakładam, że to powojenna robota...

zależy o której wojnie myślisz...

1980-2000 - mniej-więcej

jeszcze foto ył koperty"
-----
mołnia -nomen-omen - grzmot-błyskawica-(błyskawiczna)
Napisano
MADE IN USSR od razu ci mowi ze to powojenny. Z linku co kolega grba podal pisze ze zrobiony w Czeliabinsk-u, a fabryka zalozona byla w 1947 roku. Podobny z 1970 roku idzie na e-bay-u za 25 dolarow, czyli 65 zloty.

http://cgi.ebay.com/Old-Soviet-Mechanical-Pocket-Watch-MOLNIA-made-in-USSR_W0QQitemZ370018980461QQcmdZViewItem
Napisano
W Związku Sowickim produkowano staromodne zegarki kieszonkowe także ze wzglęgów klimatycznych, bo w pewnych temperaturach nawet niewielki kawałek metalu na ręce...
Zegarek trzymany w kieszeni spodni na łąńcuszku trudno też rozbić, czy to w pracy lub np. w bójce.
Napisano
Na komunie dostałem zegarek Poliot, który przy gwałtownym ruchu ręką stawał na amen. Zegarmistrze otwierali go i najczęściej z okrzykiem ha!" lub ło!" coś w nim wciskali i zamykali. Nigdy nie chcieli pieniędzy za naprawę. W latach 80-tych mieszkałem w pwenym dyżym mieście, gdzie jeden z zegarmistrzów miał na szybie napis: serwis fabryczny zegarków Poliot". Ów szpec wyjaśnił mi, że podczas szkolenia w Moskwie poinformowali producentów tego zegarka, że ma wadę fabryczną. I co powiedzieli?" - zapytałem. POWIEDZIELI, ŻE O TYM WIEDZĄ" - odpowiedział.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie