Skocz do zawartości

kręgi kamienne

Gość nutrahaleo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam informacji na temat niewielkiego, niskiego kręgu kamiennego na terenie Polski. Kiedyś o tym czytałam, ale niestety nie jestem w stanie odnaleźć w pamięci nazwy miejscowości. Podobno mały w porównaniu z brytyjskimi, gdzieś w lesie, zapomniany przez wszystkich. Bardzo mi zależy na jakichkolwiek informacjach na na jego temat.
Napisano
Pomorze:
Czarna Woda (Kamienne Kręgi) - to najpopularniejszy, Węsiory, Babi Dół.

Z resztą jest tego trochę, wrzuć na wyszukiwarkę, są np.
http://www.kamienne.org.pl/
http://www.kamienie.most.org.pl/
Napisano
Mam na ten temat trochę tekstu oraz zdjęcia, które robiłem w ubiegłym roku. Dotyczy Kamiennych Kręgów koło Mostowa woj. zach.pom.
Mogę Ci wysłać jeśli Ci pasuje, ale dopiero wieczorem.
Bywaj.
Napisano

Po około 3.5 km zjeżdżamy z nasypu i po 400 m skręcamy w prawo. Jedziemy leśną drogą. Po minięciu linii wysokiego napięcia skręcamy w prawo. Mijamy skrzyżowanie
i dojeżdżamy do leśniczówki Poniki. Stamtąd jedziemy do Mostowa. Wyjeżdżamy przy barze "Pod Brzozą. Skręcamy w lewo na szosę nr 11 Koszalin - Poznań. Przejeżdżamy most na Radwi i po 120 m skręcamy w lewo na leśną drogę. Droga przez las zawiedzie nas do rezerwatu archeologicznego "KAMIENNE KRĘGI.

Rezerwat ten obejmuje powierzchnię około 10 ha. Na jego terenie znajdują się miejsca pochówku zmarłych i miejsca kultu, gdzie odbywały się obrzędy religijne. Miejsce to jest pozostałością po Gotach i Gepidach, którzy w l - II wieku naszej ery przywędrowali tu ze Skandynawii."

Fragment pracy mgr kolegi. Jeżeli chcesz więcej inf. hist. to daj znać.

Napisano
Witam.
Ostatnio byłem w takim miejscu.
Jest przy drodze Hajnówka - Białowieża.
Nazywa się to Miejsce Mocy. Od drogi jakieś 3 km.
Dla zainteresowanych mogę podać dokładniejsze dane jak trafic
Napisano
Nie kręgi, a raczej owal w kształcie łodzi oglądałem,w Szwecji - miejsca pochówków Wikingów .Kręgi kamienne stosowane były przy pochówkach Prusów na Sambi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie