01111977 Napisano 3 Luty 2008 Autor Share Napisano 3 Luty 2008 Skarb Vikingow po1000 latach wykopany na jednym z pol uprawnych przez brytyjskich amatorow z detektorami.Wartosc znaleziska oceniono na okolo 750 tys funtow.Tyle dostana od brytyjskiego muzeum. Tak w cywilizowanym swiecie muzea pozyskuja cenne exponaty w przyjaznej symbiozie ze swiatem poszukiwaczy i hobbystow..Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 3 Luty 2008 Autor Share Napisano 3 Luty 2008 http://uk.youtube.com/watch?v=4Yg9tRiVFm0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 I media poszukiwaczy promują , a nie robią nagonki jak u nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 Tyle ze w uk muzea MAJA PIENIADZE !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 A u NAS mają pieniądze tylko na co innego. Na finansowanie Jedynie Słusznych Filmów Wielkich Twórców i innych jedynie słusznych.http://62.111.236.92/website/index.jsp?catId=172 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin887 Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 A mi ten filmik na youtube się nie otwiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz F Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 Wiecie co mi podziałało na wyobraźnię? Mam taki sam wykrywacz - :) Minelab Sovereign EliteNormalna władza = normalne traktowanie obywateli i współpraca z nimi. Ustawodawstwo brytyjskie w zakresie ochrony zabytków, dóbr kultury i prawa o znaleziskach jest wg. mnie wzorem dla Polski - wystarczy trochę zaufania ze strony wybrańców narodu" do obywateli. W realiach Polski kwestia pieniędzy jest dla mnie drugorzędna: oczywiście jeśli państwo chciałoby zatrzymać znalezisko, to należałyby się nagrody odpowiadajace jakiejś części ich wartosci rynkowej, ale ja dla €$$€$$€$ nie szukam. Zobaczyć w muzeum tabliczke znalazł X Xiński" - bezcenne. Widziałem takie coś w muzeum w Anglii w St Albans - znalazca skarbu monet i ozbób rzymskich został nagrodzony galerią zdjęć w muzeum i tabliczką z informacjami na temat znalazcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FALKE-63 Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 Panowie... wróćcie na ziemię, przecież tu jest Polska i nic się nie zmieni ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz F Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 Właśnie dlatego Catadero i Falke-63 rozmarzyłem się na temat co by było gdyby :) - nie ukrywam, że w swojej naiwności liczyłem i liczę na to, że nowa władza coś zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 Bez kitu, więcej szczęścia niż rozumu. Jak oni zamiatają tymi cewkami??!! Przegapiłby czołg!! Ja bym to przeszukał porządnie:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isiu66 Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Witam Nowa władza nic nie zmieni oni tylko patrzą swoich tyłków jak zgarnąć kase dla siebie a ustwa to jeszcze za komuny jest ze nie wolno kopać bo w inych państwach to jest legalne i jeszcze dostaja wynagrodzenia od znalezisk a tu ładne było by trzepanko i same problemy Pzd Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 Dokładnie tak karpik:-), zamiatają za szybko, a starszy z nich w dodatku zamiata w kołyskę". Ten skarb był chyba bardzo płytko:-)Ciekawe co jeszcze po nich zostało:-)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 10 Luty 2008 Autor Share Napisano 10 Luty 2008 Pogrzebalem jeszcze nieco w brytyjskim 'prawie znalazcy' Stanowi ono m.in iz przedmiot,jezeli wykonany jest ze zlota lub srebra i ma ponad 300 lat zyskuje miano tzw 'Treasure trove' (skarb -trofeum) Orzeczenie takowego statusu nalezy do tzw Magistrate Court w oparciu o opinie archeologow i rzeczoznawcow.W sytuacjii gdy przedmiot w/w miano uzyska ,znalezisko jest wlasnoscia krolowej.Najczesciej w takim przypadku odpowiednie instytucje/organa przyznaja skarb jakiemus muzeum.A co ze znalazca? Uwaga... Zarowno znalawca jak i wlasciciel ziemi na ktorej znaleziska dokonano otrzymuje odszkodowanie/nagrode w wysokosci wartosci szacowanej odkrycia.Nie glupie prawda?Wszyscy sa szczesliwi.Brak poszkodowanych.Panstwo,muzeum,znalawca,wlasciciel ziemi.Da sie prawda? Tylko sie nie chce jak to mawiaja.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukalek Napisano 10 Luty 2008 Share Napisano 10 Luty 2008 U nas nie moze tak byc. Wykrywalnosc przestepstw bardzo by spadla i biedni policjanci musielby uganiac sie za prawdziwymi bandytami. A i panstwo by zbiednialo, jakby musialo wyplacac odszkodowania i nagrody. Niestety :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 11 Luty 2008 Share Napisano 11 Luty 2008 W Anglii do znalazcy należy znalezisko, albo rekompensata 100% wartości skarbu,a w Polsce dla szczęśliwców 3 lata w zawiasach i przepadek znalezionych rzeczy.Co kraj to obyczaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.