Skocz do zawartości

Jak na e-Bay.. co to za samolot?

Hornet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na str.5 e-Bay jest oto takie zdjęcie.Trąci mi to coś polskością-dlaczego?? Białe plamki na usterzeniu pionowym
tak jak oznakowane były samoloty polskie(po szachownicach?
Dalej stanowisko strzelca tylnego-kształt osłony nasuwa
skojarzenie z P-38 Wilk-ale te osłony silnika????
Kto zidentyfikuje ten samolot????
Pzdr.Hornet

Napisano
Wilk na pewno nie, bo miał bardziej zwartą konstrukcję.
Szczerze mówiąc nie wiem co to. Przejżałem trochę rysunków i najbardziej mi pasował WIT-1, ale też nie do końca chyba (chyba trochę inny ogon, w każdym razie reszta miała wystające za krawędź spływu gondole silników dlatego ten mi najbardziej pasuje..)

michał ł
Napisano
Wiem o tym stateczniku, ale napisałem kadłub". Może jakaś wersja experymentalna, może to jakiś typ używany w LLP po wojnie?
Napisano
Proszę się nie śmiać, ale mnie wyszło,że to Tupolew Tu-2. Niestety, w tej materii słabo się znam....
Napisano
Z pewną nieśmiałością strzelę, iż może chodzi o holenderskiego Fokkera (trójbarwane oznakowanie stateczników pionowych, barwa pierwsza od góry jakby pomarańczowa, później biała i być może granatowa)?
Napisano
Eeeee, oznaczenie przynależności państwowej sugeruje Francuza.
Napisano
Ten to z pewnością Francuz, a jak wygląda sprawa z wcześniejszym?
Napisano
Ten ostatni to chyba francuski LN-410, 411 czy jakoś podobnie (bombowiec nurkujący marynarki), tak mi się wydaje po sterze.

A pierwszy... nie mam zielonego pojęcia :-( Kształt kadłuba faktycznie trochę przypomina Tu-2, ale on miał gondole silników wystające nieco do tyłu. Nie jest to żaden znany Fokker, a oznaczenia jeśli już, musiałyby być holenderskie przedwojenne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie