Skocz do zawartości

Lektury z makulatury

grba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Był wątek o fantach ze złomu, a teraz czas na wątek o fantach ze skupu makulatury...
Nawet mi do głowy nie przyszło żeby zaglądnąć do skupu makulatury, a nawet właściciela jednego skupu znam...
Napisano
Czy ludzie nie wiedzą, że jak mają zbędne książki, to są bardziej cywilizowane sposoby na ich spieniężenie.
Chyba sam się przejdę na pare skupów makulatury.

Ja kiedyś przeglądając różne spargały znalazłem:
Polskie pieśni rewolucyjne" (Książka i Wiedza - 1950)
Powstanie styczniowe" (Wydawnictwo M. Arcta w Warszawie - 1921)
Profesor Przedpotopowicz - dzieło ozdobione 140-ma rysunkami" (Warszawa 1898)

I jeszcze podręcznik pierwszej pomocy DRK, od handlarza" za całe 2zł :)

Pozdrawiam
Napisano
A Panowie opłaca się, opłaca wizytoawać makulaturę.

Wyzwolenie Poznania" Karol Rzepecki z 1923
Płomyczek z 1927
i tym podobne... ;)

Pozdro
Napisano

Włąsnie przed chwilą przywiozłem do domu...

Z.F. Miłkowski, Rzecz o obronie czynnej i skarbie narodowym, Wydanie nowe, rozszerzone i do warunków obecnych zastosowane, Kraków 1910, Czcionkami Drukarni Literackiej pod zarządem J.W. Górskiego, Skład główny w Księgarni K. Wojnara.

Napisano

I takie dzieło autorstwa:
Enrico Corradini (1865 — 1931) włoski polityk, pisarz i filozof nacjonalistyczny, założyciel skrajnie prawicowego Zrzeszenia Włoskich Nacjonalistów (1910), od 1922 dożywotni senator z nominacji Mussoliniego, następnie minister stanu w rządzie duce (1926), w latach 20. nawiązał kontakty z polskim ruchem narodowym Romana Dmowskiego; głosił metafizyczną łączność współczesnego państwa włoskiego i starożytnego Rzymu; zdecydowany przeciwnik indywidualizmu, demokracji, liberalizmu i socjalizmu, krytyk ustroju parlamentarnego; popierał politykę kolonialną i zbrojenia- wierzył w znaczenie wojny jako czynnika rozwoju narodu, głosił ideę społeczeństwa wojującego"; warunkiem rozwoju przyszłych Włoch miała być likwidacja systemu demokratycznego, wzmocnienie roli monarchy i Kościoła, jako czynników spajających społeczeństwo

• 3 weeks later...
Napisano
Kiedyś jak znosilismy makulature ze szkoły do cieżarówki, wpadł mi żółty tygrys", kryptonim pomorze". Do dzis go mam:)

Pozdrawiam!
  • 3 weeks later...
Napisano

A mi wpadło w rączki takie coś, też z makulatury. Co to właściwie jest, modlitewnik czy Biblia? Czy ktoś może mi rozszyfrować co jest napisane na okładce?

Napisano
Dzieło mistyczki św. Teresy z Ávila zwanej św. Teresą od Jezusa zatytułowane Historia mojego życia" w skrócie Życie".
Napisano

Dzięki Grba :)
Ta kniżka była kiedyś podarowana z jakiejś okazji, pierwsza kartka z dedykacją jest wyrwana. A w środku był taki święty obrazek ---->
Podarowany wiernemu przez księdza z parafii w Nowej Kuźni.

• 6 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie