Skocz do zawartości
  • 0

Polski mundur kawaleryjski ale jaki wzór?

skolcio

Pytanie

Napisano

Pisałem ostatnio o tym mundurze i doszedłem do wniosku że to mundur ułański wz.24 ale pojawiły sie pewne wątpliwości. Najpierw zamieszczam zdjęcia mojego, a potem wzór 24.

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
guziki są na 100% dla kawalerii - mosiężne."

To rozumiem odzew na moje stwierdzenie o zmianie guzików? Zauważ, że płaszcz jest wz24, więc powinien mieć guziki wz19, a tutaj są wz28..

Pozdrawiam
Napisano
Skontaktowałem sie z poprzednim właścicielem i on twierdzi że mundur został kupiony w Zamościu od osoby prywatnej przy kupowaniu starej szafy. Sprzedawca mówił że jest to pamiątka po ojcu i nie był chętny do sprzedaży ale potrzebował kasy więc sprzedał. Kontaktu do tamtego Pana nie ma.
Napisano
Nie warto wymieniać oryginałów i tego nie zrobię. W komplecie mam też buty i pas.Wszystko oryginalne. Szukam czapki i bryczesów. i jeszcze jedno pytanie. Czy jest szansa że był używany w 1939?

Pozdr.
Napisano
Wo gule jest to dziwny przypadek płaszcza ale na pewno nie będę w nim nic zmieniał. Tylko mogę go kompletować. Według poprzedniego właściciela mundur należał do 2 pułku ułanów grochowskich. Dziwne są te guziki wz.28 ale ktoś musiał je zmienić w tamtym okresie bo nić bardzo łatwo sie rwie i niektóre już musiałem przyszywać od nowa. Mogę też podać informacje o dokładnych sygnaturach na guzikach - ALPACCA MASYWNY
Napisano
Witam!

Masz 2 takie dziwadła? Na początku wątku inna kurtka/płaszcz, teraz druga sztuka. Czy może po prostu zapinana na 2 strony?

W ogóle to bardzo dziwny mundur. Wieczorem w chwilą wolnego podrzucę Ci na maila fotki płaszcza wz.24. O kurtce zapinanej na 2 rzędzy guzików nie słyszałem, nie widziałem. Nie twierdze, że takowa nie istniała- nikt nie jest Alfą i Omegą.

Na kopię" płaszcza z aukcji na allegro nawet nie zwracaj uwagi. To jakieś pośmiewisko zrobione z płaszcza z lat 70/80.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Pisałem ostatnio o tym mundurze i doszedłem do wniosku że to mundur ułański wz.24 ale pojawiły sie pewne wątpliwości. Najpierw zamieszczam zdjęcia mojego, a potem wzór 24.

Napisano
Oczywiście, jest taka szansa że był używany w 1939 roku. Któż to może wykluczyć? Oprócz poprzedniego właściciela ;)
No tak, czyli guziki jednak alpakowe, a nie mosiężne...

Jak możesz, pokaż proszę fotki butów i pasa. Buty oficerki" czy kawaleryjskie, pas oficerski, czy szeregowego? ;)
Napisano

A to wzór wz.24 i link do aukcji z jego repliką

http://www.allegro.pl/item299510105_plaszcz_kawaleria_ulan_wz_1924_rekonstrukcje_180.html

Napisano
Na zdjęciu z aukcji widać że mundur dosięga do butów mój wzrost to 178cm i mundur dosięga mi do ud a 30 cm mu brakuje do butów więc niemożliwe żeby komukolwiek do butów dosięgał do tego w replice są inne guziki. W moim są z samym orłem w koronie. A tam są inne. Co o tym sądzicie?
Napisano
Witam!

Mówisz, że na pewno był taki wz. kurtki?

A mógłbyś to potwierdzić jakimś regulaminem, zdjęciami itp.? Nie spotkałem się nigdy z czymś podobnym.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Kolego skolcio, rozumiem że masz na myśli taką ułankę wz17? Innych polskich, dwurzędowych mundurów nie było. Kurtki wz19,wz24,wz36 były jednorzędowe.

Napisano
Twój płaszczyk to wz24, może być równie dobrze nieregulaminowy , trochę krótszy, w WP większość kawalerzystów nosiła nieregulaminowe ubiory ;) A guziki właściciel mógł po prstu zmienić na wz28.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie