Skocz do zawartości
  • 0

Dziwna sprzączka z hakiem i moneta podobna do 5gr.

walker69

Pytanie

Napisano

Jak w temacie. Podejrzewam, że to śmieci ale czy 5gr mogło by tak wyglądać nawet po kilkunastu latach ? Wielkość niby podobna, niestety stan masakryczny, ma ktoś jakiś pomysł czy da się to doczyścić i czy jest sens ?
Sprzączka z haczykiem bardzo dziwna, podejrzewam, że jakieś chłopskie badziewie ale może ktoś już coś takiego znalazł ? Sygnał dawał ładny.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Spoko nie gniewam się :)
Tamte 5gr to tak dla porównania (akurat się złożyło, że miałem pod ręką wykopane 5gr a nie portfelowe) - ta do id jest jakby ciut mniejsza (1mm). Jak ktoś zna monety podobnych rozmiarów (PRL, ruble, coś innego z Galicji) to piszcie! Na razie wygląda, że to mosiądz ? Ciekawe jak mogła się tak zeżreć.
Mam nową, bardzo prawdopodobną opcję - żeton do automatu telefonicznego :D Pamiętacie jeszcze hehe ? Wielkość się zgadza, kolor raczej też.

No dobra, a ma ktoś pomysł co to za drugie cudo ? Coś od konia ? :)
Napisano

Jak w temacie. Podejrzewam, że to śmieci ale czy 5gr mogło by tak wyglądać nawet po kilkunastu latach ? Wielkość niby podobna, niestety stan masakryczny, ma ktoś jakiś pomysł czy da się to doczyścić i czy jest sens ?
Sprzączka z haczykiem bardzo dziwna, podejrzewam, że jakieś chłopskie badziewie ale może ktoś już coś takiego znalazł ? Sygnał dawał ładny.

Napisano
To było do krystian-szabla.
Natomiast jeśli chodzi o ten krążek to właśnie on jest przedmiotem mojego pytania :) Dla porównania dałem 5gr (akurat miałem pod ręką też znalezione).
Czyli to według Was tak samo 5gr ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie