Skocz do zawartości

Cienka czerwona linia

Szefo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Obejrzałem film i był całkiem dobry, teraz przeczytałem książkę James Jones tytuł ten sam, u mnie notowania tego filmu w tym momencie spadły, ale rzadko film dobrze odwzorowuje książkę, gorąco polecam do przeczytania
pozdr
Szefo
Napisano
nie dotyczy to ani filmu ani tematu ani osób ale mi sie skojarzyłodwie kozy jedzą film jedna mówi: kiepski ten film, druga: no faktycznie książka była lepsza"
Napisano
Ja książkę czytałem wcześniej i wtedy wydawała mi się taką piewieścią ku chwale amerykańskich chłopców, naiwną ale bardzo wciągającą. Natomiast film jest bardzo ambitny, gra aktorów na wysokim poziomie a za to akcji jakos mało. Postawiono na psychike... Wspólną rzeczą są dla mnie opisy przyrody z książki i plenery z filmu. A rozwala mnie scena jak kolo czyta list od żony (sic!) a za nim ladują mustangi.
Napisano
Witam!
Dla mnie to najlepszy film wojenny. Dużo bardziej na mnie działał niż np Szeregowiec R. Pokazuje strach i próby poradzenia sobie z nim. Sceny batalistyczne - rewelacja, przyroda - rewelacja. Nie jest przesycowny typową amerykańską ideologią wolności i wartości demokracji. Dla mnie jedna z lepszych kreacji to pułkownik włażący w dupę admirałowi (Travollta), opieprzający żołnierzy wydający rozkaz beznadziejnego ataku, a potem rozliczający się z niego przed własnym sumieniem. (wojny nie da się prowadzić w rękawiczkach). Scena z listem mnie powaliła. Chociaż matoły w kinach przysypiali. A Książki nie czytałem niewiem lepiej li to czy gorzej.
pzd
Napisano
A ja oglądałem film i czytałem książkę. Nie zgodzę się z opinią, że jest to najlepszy film wojenny - ale de gutibus non disputandum est. Według mnie film kończy się mniej - więcej w 2/3 książki. To trochę tak, jakby przy filmowaniu Pana Wołodyjowskiego" rozbudować wątek miłości do Basieńki i z braku czasu zapomnieć wysadzić Kamieńca razem z Michasiem...
Napisano
Widziałem Cienką czerw. linię", trzy razy. Jest to dobry film, ale nie powiem, że jest on najlepszy. Za bardzo psychologiczny, przez to nudnawy, a mogli zrobić naprawdę coś w stylu Szeregowca. Szeregowiec Ryan, Kompania Braci oraz Stalingrad, to dla mnie pozycje, do których warto wracać. Ten ostatni szczególnie wszystkim polecam, jest to bardzo wiarygodny film, oddający sytuację żołnierzy niemieckich na froncie wschodnim, ich stosunek do przełożonych itd. Chyba go sobie dziś zapuszczę na wieczór:)

Pozdr
Marcin
Napisano
Witam!
Przypominam - napisałem, że dla mnie jest on najlepszy. Bo najlepiej oddaje emocje żołnierzy, a to mnie najbardziej interesuje w historii wszelkich konfliktów. Rzeczywiście można go uznać za zbyt psychologiczny" i przez to mniej atrakcyjny od produkcji takich jak Szeregowiec czy Kompania Braci. Niemniej jest to film wyjątkowy. Filmy batalistyczne będą się pojawiać zawsze i będą coraz bardziej ealistyczne" - oderwane kończyny, trupy i eksplozje ale czy w równym stopniu będą się zajmować umysłami żołnierzy. Zobaczymy!
Zresztą jak Królik powiedział - O gustach się nie dyskutuje.

Zaraz zamierzam się zająć skombinowaniem książki, może zmieni to moje spojrzenie.
Pozdrowionka
Napisano
Każdy ma na ten temat własne zdanie, bo różne są gusta
najlepiej oczywiście i obejrzeć i przeczytać :)
jeszcze raz polecam
pozdr
Napisano
no i ten piękny kawalek - Hans Zimmer -Journey to the line

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie