Skocz do zawartości
  • 0

ŁUDKA od czego?

220V

Pytanie

Napisano
Witam!
Mam prośbę, może ktoś wie czy ten przedmiot na foto to łudka na ammo i od jakiej broni?

jest mosiężna, widoczny numer 52, próbowałem włożyć łuskę mosina, ale łudka jakby za ciasna!?

dla porównania obok łudka mausera

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam Kolegów

wymiary:
długość 50mm
szer. wew. (podstawy łuski) 15mm (14,9mm)

wiec od czego to może być??

kumpel w tym miejscu dnia nastepnego wykopal kilka lusek-twierdził, że chyba mosiny? ale nie miał pewnosci - On sie nie interesuje łuskami... a ja ICH nie widzialem
Napisano
Nie jest to lodka, raczej jakas szyna montazowa, widac iz jest otwor, a wlasciwie 2 i oba sa stozkowe, tak ze wpasuja sie tam 2 wkrety ze stozkowymi lbami.
Licho wie od czego ta szyna, ale sadzac po malych otworach na cos lekkiego (lampa blyskowa?).

Wszelka amunicja/bron o wiekszej srednicy kryzy niz mauzer mialy ladowniki (Mosin, Mannlicher, Berthier, LeeEnfield, Mannlichery 6.5mm)
Napisano
hmmmm
wlasnie dlatego pytam, bo nigdy nie udalo mi się znaleść innej łudki/ładownika niż mauser.

ta ma centralnie otworek śr. ok 1mm, i oprocz tego 5 maleńkich śr.szpilki (1 jest na fotce widoczny)
Napisano
Sa tez i lodki do francuskiego MAS-a 7,5mm, aluminiowe, wygladaja jak mauzerowskie. Od spodu daty z poznych lat 30 tych.

Jesli jest 5 otworkow to tymbardziej szyna. Glowny otwor do montazu, 4 kolejne mogly byc do ustalenia pozycji.

Moze jakis przyzad pomiarowy, geodezyjny?
Napisano
wojsko polskie, litości...
8x50R to też Lebel i o niego totalowi chodziło, jak sądzę. A na 3 naboje do Lebela były ładowniki, nie łódki.
Napisano
znalezione na polu (ale w okolicy starego lasu)

czyli reasumując, wymiary mojej łudki" nie pasują do żadnej łudki???
he he

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie