desertstone Napisano 25 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2008 Witam chce pomalowac puszke na maske p-gaz wh mam do wyboru farbę;-model master-2014-pactra-a76-tamiya-x22być moze są jakies inne odpowiedniki o których nie mam pojecia.Doradzcie mi jaka farba bedzie najbardziej odpowiednia.(aktualnie jest pomalowana typowa polska khaki czy to żle?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertstone Napisano 25 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2008 obecnie wyglada tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Powiedz na jaki okres wojny potrzebna będzie Ci pomalowana puszka?PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertstone Napisano 25 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2008 chodzi głównie o udział w rekonstrukcji wyzwolenia rzeszowa (wrzesien 1944) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 to ciachnij sobie jakieś gustowny kamuflarz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 W 1944 to już wszystko zaczynało mieć różne kolory. Może jakiś kamuflaż, lub jeżeli chodzi o feldgrau - ja malowałem swoją puszkę i hełmy RAL-em 6006 z 40% matem w sprayu - kolor naprawdę bardzo zbliżony. Później tylko rochę ją postarzeć (dodać zabrudzenia, przetarcia, itp.)lub zostawić jak funkelnówka" - jak kto woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Ponieważ jako grupa odtwarzamy jednostkę WH z późnego okresu wojny, więc zdecydowaliśmy się na kamuflaż na puszcze wzorując się na oryginalnym rozwiązaniu z załączonego zdjęcia.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Tak przykozaji to troche inne pytanie do Hindusa i desertstone - jaki paski do tej puszki użyć, bo nie posiadam oryginalnych, czy można gdzieś zamienniki kupić lub jakieś inne przerobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Zamienniki, jak i oryginalne paski (bo też się trafiają) są dostępne na Allegro. Można próbować również wykonać je we własnym zakresie, ale wymaga to zdobycia party o odpowiednich walorach, jej zafarbowania i zgromadzenia potrzebnych okuć (klamerka, hak do pasa, knopiki). Trochę więcej na temat puszki i pasków tutaj:http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=75&highlight=puszkaPozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Bardzo dziękuję!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertstone Napisano 25 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2008 a jakiej farby najlepiej uzyc do puszki oraz menażki zeby móc odtwarzać bitwy w okresie 1939-1945 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Jeśli chodzi o menażki, to tu masz odpowiedź:http://www.dererstezug.com/kochgeschirr.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Jak już wspominałem moim zdaniem farby wymieszanej według kodu ral o numerze 6006 z dodatkiem 40% matu (w sprayu). Można tą farbę kupić w punkcie gdzie mieszają np. lakiery samochodowe lub może też w jakimś markecie budowlanym. Efekt daje naprawdę bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertstone Napisano 25 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2008 co to jest ten ral? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Paleta barw RAL zdefiniowana została w 1927 roku. Celem wprowadzenia zestawu było uporządkowanie nazewnictwa kolorów i rynku farb. Wprowadzono cztero cyfrowy kod opisujący kolory, które mają swoje ściśle określone wzorce. Obecnie Paleta RAL jest powszechnie stosowana w przemyśle lakierniczym, budowlanym, meblowym, maszynowym i innych. Podstawowa kolekcja to RAL 840-HR, a kolekcja barw "metalicznych to RAL 840-GL. Obecnie klasyczny zestaw RAL to 194 kolory". Tak po prostemu - to jest zestawienie kolorów, każdemu odcieniowi nadano numer. Taka paleta barw. W tej palecie akurat kolor o numerze 6006 najbardziej odpowiada kolorowi Feldgrau. Wpisz w googlach kolory RAL" to dowiesz się wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal7589 Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Odbiegając od tematu, Hindus wasza stronka to skarbnica wiedzy dla mnie i młodego pokolenia odkrywców".Bardzo rzeczowe i ciekawe posty , wracam do lektury! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alexxg Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Chyba najważniejsze z punktu widzenia użytkownika puszki jest to, że paleta RAL jest nadal w użyciu. Inaczej mówiąc: idź do mieszalni farb i poproś o puszkę farby o kolorze RAL6006 do metalu 3/4 mat albo półmat i takową farbę otrzymasz. Oczywiście nie będzie to idealnie ta farba, jaką malowano sprzęt WH, bo współcześnie prawo ochrony środowiska zabrania używania ołowiu do wyrobu farb, a był on używany w czasie II Wojny Światowej. Dla potrzeb konserwatorsko - rekonstruktorskich to jednak wystarczy co jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desertstone Napisano 26 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2008 jak myslicie dobrze wyglada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 26 Styczeń 2008 Share Napisano 26 Styczeń 2008 Na zdjęciu wygląda dobrze. Może nawet nie trzeba przemalowywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valjean Napisano 18 Luty 2008 Share Napisano 18 Luty 2008 Tak przy okazji, mam do pomalowania replikę ckmu na trójnogu i nie wiem jakiej farby użyć, bo widziałem już trzy różne kolory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.