Skocz do zawartości

NapoleońskieGuziki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Czy wiecie może z jakich pułków mogą być te guziki i przez kogo ten pułk był dowodzony. Proszę o wszelkie informacje na ich temat ,a także informacje na temat guzików cynowych ,czy nosili je przy mundurach żołnierze czy oficerowie itp...

Napisano
103 pułk napoleona brał udział w kampanii przeciwko Austrii, trochę więcej informacjii znalazłem w książce Napoleonic Wars 1808-1812", niestety książka jest po angielsku, nie za bardzo znam ten język i nie chcę kaleczyć" informacjii .
Jeśli chcesz to załaduję książkę na jakiś serwer i podam Ci linka.
Napisano
Jak byś mógł to podaj mi linka do tej książki i jeżeli masz to jakieś linki do guzików bo jeszcze mi mówili ,że napoleon klepał biedę pod koniec kampanii i z tego powodu były produkowane guziki cynkowe.

Pozdrawiam
  • 3 weeks later...
Napisano
Ostatnia próba:
103 pułk piechoty liniowej
W 1805 r. w V korpusie Wielkiej Armii.
Bitwy: Ulm, Jena, Essling, Wagram, Saragossa, Fuentes de Onoro, Almonacid, Bajadoz, Vitoria, Nivelle, Tuluza, Lutzen, Budziszyn, Lipsk, pułk rozwiązany w 1814 r.

138 pułk piechoty liniowej
Utworzony w 1813 r. z 44, 45, 46 i 64 kohort gwardii narodowej.
Bitwy: Lutzen, Lipsk, Champaubert, Montmirial, Paryz, rozwiązany w sierpniu 1814 r.

Dwa pozostałe guziki to prawdopodobnie Gwardia ale ze zdjecia nie mozna odczytac napisow.
Guziki cynowe były w tym okresie popularne. Używano je do mundurów żołnierskich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie