Skocz do zawartości

Tomaszów Lubelski

Rekomendowane odpowiedzi

Z informuję, iż Stowarzyszenie Szwadron Jazdy RP O/T Ziemi Zamojskiej w barwach 9 Pułku Ułanów Małopolskich nie potwierdziło udziału w inscenizacji bitwy pod Tomaszowem. W związku z brakiem oficjalnego zaproszenia i odpowiedniej propozycji dotyczącej całej naszej formacji od organizatora w Tomaszowie nie mogliśmy niczego oficjalnie potwierdzić.
Jesteśmy zaangażowani w inscenizację 20.09.2008 r pod Krasnobrodem i to jest dla nas priorytetowym zadaniem jako współorganizatora tej imprezy. Razem z naszą grupą pod Krasnobród wyruszą koledzy S.K.G.im 7 P.U.L i K.G.im 1 p.k.KOPN.
Na zebraniu członków Szwadronu Ziemi Zamojskiej ustaliliśmy, że ewentualnie w miarę naszych możliwości po inscenizacji w Krasnobrodzie w niedzielę rano marszem dotrzemy pod Tomaszów Lub. ale nie będzie to naszym podstawowym zadaniem a jedynie ewentualnym uzupełnieniem imprezy w jaką jesteśmy zaangażowani. Z deklaracji jakie znam w Bitwie Tomaszowskiej weźmie udział do dwóch członków Naszej formacji jednak nie jest to absolutnie udział
Szwadronu Ziemi Zamojskiej w inscenizacji pod Tomaszowem Lub.
Nie wykluczamy rajdu konnego z Krasnobrodu do Tomaszowa Lub. i ewentualnego przemarszu przez miasto ale jako niezależna formacja posiadająca własną organizację i dowodzenie.

T. Dudek SJRP O/T Ziemi Zamojskiej w brawach 9 PUM

• Odpowiedzi 119
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Na niniejszym forum podawane będą tylko ogólne informacje o kawalerii w Tomaszowie Lub. W sprawie szczegółowych informacji
proszę o kontakt zainteresowane osoby na: emikar@onet.eu lub tel 0500295084.
Tomasz Przyczyna

• 2 weeks later...
Witam
mam zaszczyt poinformować iż honorowym patronatem naszą imprezę objęli:

Prezydent RP
Prezydent Ryszard Kaczorowski
Biskup Polowy Wojska Polskiego
Minister Obrony Narodowej

Spodziewamy się również obecności W/W za wyjątkiem Prezydenta Kaczyńskiego któremu obowiązki służbowe nie pozwolą przybyć ,w Jego imieniu będzie doradca p.Prezydenta

w Krasnobrodzie odbędzie się również pokaz dynamiczny i statyczny pojazdów pancernych

20.09.2008 – KRASNOBRÓD
godz. 9.00 – Msza św. – Sanktuarium Nawiedzenia NMP
godz. 10.30 – przemarsz na cmentarz parafialny, przemówienia okolicznościowe, złożenie wieńców na cmentarzu parafialnym
godz. 11.30 – część artystyczna w wykonaniu uczniów ZSP w Krasnobrodzie (wieś Borki)
godz. 12.00 – 15.00 – prezentacja sprzętu i uzbrojenia z września 1939, pokazy sprawnościowe ułanów, pokazy dynamiczne pojazdów historycznych, inscenizacja bitwy pod Krasnobrodem (wieś Borki)"

i inne atrakcje które bedą niespodzianką dla odwiedzających

serdecznie zapraszam

Witam. W Tomaszowie udział wezmą delegacje poszczególnych szwadronów a nie jak wcześniej omyłkowo napisałem o udziale całych grup, za co zainteresowane strony przepraszam.
Tak więc ostatecznie przyjazd potwierdziły delegacje:

Roztoczańska Konna Straż Ochrony Przyrody im.25PU Wielkopolskich (z Roztocza oraz Lublina)

Stowarzyszenie Szwadron Jazdy RP O/Lublin im. 1PU Krechowieckich

Konna grupa łączona.

Ponad to, wsparcie techniczne zadeklarowali członkowie Szwadronu Ułanów Ziemi Tomaszowskiej.

Wspomniany wcześniej Szwadron Zamojski nie wystawi delegacji do Tomaszowa w związku z zaangażowaniem w uroczystości Krasnobrodzkie.

Pozdrawiam i do zobaczenia.

• 3 weeks later...
W imieniu Fundacji Wojskowości Polskiej bardzo dziękujemy za możliwość uczestniczenia w tej imprezie. Jak na pierwszy raz wszystko było bradzo zacnej jakości, a czas Wam poświęcnony należy uznać za wyśmienicie spożytkowany.
Mam nadzieję , że nasze złomy" (wz.34, pzII, 7TP) i prenentowane przez nas (tk-3) się podobały :)

pozdrawiam

JaH - FWP

ps. Zdjęcia, dawać zdjęcia !!!!!!!!!!!!!!!!

Powtórzę co napisałem gdzie indziej.
Dogadajcie się z Tomaszów z Krasnobrodem i zrobcie jedną wspólną , dwudniową imprezę.
Macie wspaniałe tereny, ale przerzucanie w ciągu 24 godzin kilkudziesięciu ton sprzętu na przestrzeni kilkudziesięci km bardzo utrudnia nam wykonanie zadania.
1 baza - 1 centrum organizacyjne- i tylko poszczególne elementy wyjeżdżaja na wykonanie zadania - wtedy można zrobić epizody w kilku miejscach.
Poza tym - do bitwy Tomaszowskiej potrzebny jest teren co najmniej 100ha (taki jak pod Mławą) - inaczej nie ma gdzie pokazać działania sprzętu zmechanizowanego i kawalerii.
(nad Bzurą jest 30 ha i mam co roku problem z brakiem miejsca)
Macie genialny teren - pagórki, lasy, mlodniki, bezdroża - wykorzystajcie to.
Mnie tam sie strasznie podobało, takich terenów brakuje nam w centrum - tam u was jest gdzie poszaleć.
Tak czy siak FWP wróci tam na pewno z wielką przyjemnością.

W imieniu Klubu Modelarstwa Redukcyjnego ZTS Lublin pragnę tą drogą podziękować organizatorom za zaproszenie nas do uświetnienia naszymi modelami tej imprezy. Nasze wyroby" można było sobie obejrzeć w sobotę w holu Tomaszowskiego Domu Kultury. Natomiast w niedzielę podziwialiśmy już tylko walkę grup rekonstrukcyjnych z obu stron. Naprawdę było super a i muszę się przyznać, że łezka mi z oka pociekła podczas defilady. Jarek jeszcze raz WIELKIE GRATULACJE i WIELKIE DZIĘKI za zaproszenie. Mam nadzieje, że nie zapomnisz o nas przy organizacji następnej edycji imprezy

Pozdrawiam Imieliński Zbigniew
Klub Modelarstwa Redukcyjnego ZTS Lublin

Zapraszam do oglądania naszej strony http://www.ztslublin.lap.pl
oraz do odwiedzenia naszej imprezy modelarskiej która odbędzie się w dniach 24-26.10.2008 w Lublinie w Starostwie Powiatowym przy ul.Spokojnej 9.
Jedną z atrakcji będą min Lubelska Grupa Rekonstrukcji Historycznych oraz GRH Żelazny Orzeł" z Lubartowa.

Witam

W imieniu PSRH X D.O.K. pragnę serdecznie podziękować za zaproszenie i możliwość wzięcia udziału w inscenizacji bitwy pod Tomaszowem Lubelskim. Dziękuję Jarkowi i jego ludziom z organizacji Strzelec za przyjęcie i opiekę w garnizonie. Ciężko dziś znaleźć tak ofiarnych, zdyscyplinowanych i pełnych zapału mlodych ludzi. Chylę czoła.
Jeśli były jakiekolwiek niedociągnięcia, przestoje czasowe to nic się nie dzieje. Jarek wziął na siebie olbrzymie przedsięwzięcie i wywiązał się z niego znakomicie. Jak zaznaczył wyżej Akagi. Jak na pierwszy raz to bardzo dobrze wyszło. Gratulujemy i polecamy się na przyszłość.

Teraz moje uwagi, które nie są krytyką, a wskazówką. Po stronie niemieckiej zabraklo dowódcy, który ogarniałby całość obsady dwu linii okopów. Oficerowie dowodzili tylko i wyłącznie swoimi grupami, a podejmowane od czasu do czasu próby opanowania całości przez niektórych rekonstruktorów spełzły na niczym. Po stronie polskiej niestety znów włączona była nieśmiertelność. Dopiero w końcowej fazie bitwy umieralność była duża. Panowie nie obraźcie się, ale ten temat trzeba stale wałkować. U nas w Przemyślu na rekonstrukcji w maju niestety było to samo. Nikt z Polaków nie chcial umierać, a doskonale widać to na amatorskim filmie, który posiadamy.

Witam

W imieniu PSRH X D.O.K. pragnę serdecznie podziękować za zaproszenie i możliwość wzięcia udziału w inscenizacji bitwy pod Tomaszowem Lubelskim. Dziękuję Jarkowi i jego ludziom z organizacji Strzelec za przyjęcie i opiekę w garnizonie. Ciężko dziś znaleźć tak ofiarnych, zdyscyplinowanych i pełnych zapału mlodych ludzi. Chylę czoła.
Jeśli były jakiekolwiek niedociągnięcia, przestoje czasowe to nic się nie dzieje. Jarek wziął na siebie olbrzymie przedsięwzięcie i wywiązał się z niego znakomicie. Jak zaznaczył wyżej Akagi. Jak na pierwszy raz to bardzo dobrze wyszło. Gratulujemy i polecamy się na przyszłość.

Teraz moje uwagi, które nie są krytyką, a wskazówką. Po stronie niemieckiej zabraklo dowódcy, który ogarniałby całość obsady dwu linii okopów. Oficerowie dowodzili tylko i wyłącznie swoimi grupami, a podejmowane od czasu do czasu próby opanowania całości przez niektórych rekonstruktorów spełzły na niczym. Po stronie polskiej niestety znów włączona była nieśmiertelność. Dopiero w końcowej fazie bitwy umieralność była duża. Panowie nie obraźcie się, ale ten temat trzeba stale wałkować. U nas w Przemyślu na rekonstrukcji w maju niestety było to samo. Nikt z Polaków nie chcial umierać, a doskonale widać to na amatorskim filmie, który posiadamy.

Jeszcze jedno. Dziękuję serdecznie Tomkowi, Marcinowi i wszystkim, którzy użyczyli nam konie i siodlo za pomoc i przychylność. Wszystkim kawalerzystom polskim za mile przyjęcie i możliwość pokonania wspólnie tych kilkunastu kilometrów wspólnie na pole walki i z powrotem. Mam nadzieję, że pomimo wielu braków w wyposażeniu ( brak sakw itp) zaprezentowaliśmy się godnie po stronie niemieckiej jako patrol kawalerii i zapoczątkujemy tworzenie takiego oddzialu. Niestety nie zdążyły mi przyjść obszycia. Serdecznie podziękowania dla Kingi jako towarzysza bronii i Szymka z Rheinu.

Szanowni Państwo! Pragnę wyrazić najwyższe uznanie dla ludzi, którzy zajęli się organizacją inscenizacji w Tomaszowie Lub. przybyłym grupom rekonstrukcyjnym, osobom nam wszystkim pomagającym oraz publiczności, która mimo złej pogody nie zawiodła!
Jako osoba odpowiedzialna za kawalerię w Tomaszowie Lub. serdecznie dziękuję za udział delegacji formacji kawaleryjskich, które w zaplanowanym stanie osobowym zameldowali się do naszej kwatery w Dąbrowie Tomaszowskiej w stadninie Pana Piotra Kudlickiego, delegacji kawalerii niemieckiej z którą po raz pierwszy miałem przyjemność współpracować i nie ukrywanym na dzień dzisiejszy zadowolenia, osobom użyczającym nam koni i wyposażenia oraz wszystkim tym, których nie sposób mi w tej chwili przedstawić. Przepraszam jednocześnie jeźdźców dla których zabrakło koni, ale nie było by problemu gdyby chęci wyjazdu były uzgodnione ze mną choć tydzień wcześniej.Pozdrawiam Was wszystkich Państwo oraz kolegów i koleżanki, które może nie zauważone podczas imprezy bardzo pomogły. JARKU ! dziękuję za współpracę !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie