Skocz do zawartości

Fotka - jaki to samolot??

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fotka przedstawia brata mojej prababci przed samolotem.
Zrobiona w czasie jego pobytu w wojsku w latach 30-tych w Oficerskiej Szkole Lotnictwa w Dęblinie w 2-ej eskadrze.
Zginął w 1939 roku w domu w czasie bombardowania Dęblina przez Luftwaffe....

Jaki to samolot?

pzdr

bjar_1

Napisano
hmm nei mam pojecia. Nei moge jakos dopasowac sylwetki.
Wydaje mi sie ze to jakis dwumiejscowy ( obserwacja albo szkolenie) ... Szkoła w Deblinie nalezała do ktoregos z pułków lotniczych? Bo tak było by mi łatwiej sprawdzic stan samolotów w poszczególnych latach.
Napisano
bjar,
rozpuściłem wici i pozwoliłem sobie użyć Twego zdjęcia.. Jak uzyskam odpowiedź, od razu przekażę na Forum, pozdrawiam, b.
Napisano
Trudne jak diabli.
Brakuje fotek niektórych typów - ciekaw jestem jak wyglądał np. Bartel BM-5 po modernizacji z silnikiem chłodzonym powietrzem (bo ten na fotce ma jakąś koślawą chłodnicę).
Napisano
No ja też nie mogłem rozpoznać i dlatego wrzuciłem na forum :) Tam w oddali to widać coś o pierścieniowej" osłonie silnika ,może PWS-26. Ale ten na pierwszym planie to nie wiem.
Brat prababci był mechanikiem-oblatywaczem.

pzdr

bjar_1
Napisano
Samolot na fotografii to Hanriot H-19 - wersja budowana w WWS Samolot" w Poznaniu (wskazuje na to kanciasta chłodnica, oryginalne francuskie były owalne).
Czy można się dowiedzieć czegoś więcej o tym lotniku???

Info via W. Sankowski LzSz"

Andrzej Tatarek
Napisano
Nazywał się Wacław Urban ,był mechanikiem-oblatywaczem w Oficerskiej Szkole Lotnictwa w Dęblinie w 2-ej eskadrze.
Zdjęcie pochodzi z lat 30-tych ,nie wiem z którego dokładnie roku. Zginął wraz z żoną we wrześniu 1939 roku w czasie bombardowania Dęblina. Tylko tyle wiem.
Dziekuję za rozpoznanie samolotu! Może ktoś wrzucić rysunek ,jak on wyglądał z boku? Albo jakieś rzuty...

pozdrawiam

bjar_1
Napisano
Z poślizgiem, ale potwierdzam, że jest to Hanriot H-19/HD-19.

Jak to kumpel stwierdził chłopie, patrz na chłodnicę, na chłodnicę".

Niektórzy z moich znajomych w samolocie tym widzieli samolot szkolny Bartel BM-5a lub BM-5b.
Napisano
O.K.! Znalazłem w książce A.Glassa Polskie konstrukcje lotnicze 1918-1939" ,rzeczywiście to H-19. Pisze ,że w latach 1925-26 wyprodukowano go 55 egz.
Dzięki wszystkim za udentyfikację.

pozdrawiam

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie