Etam Napisano 21 Styczeń 2004 Autor Napisano 21 Styczeń 2004 Czy to jest może moneta ? Średnica ok.19mm.Gr.ok.2,5mm.Wykonana chyba z ołowiu.Pozdrawiam Etam.
bjar_1 Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Jak z ołowiu ,to raczej jakaś plomba.pzdrbjar_1
Gość Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Jest to raczej moneta celtycka, starożytna moneta... ale jeszcze poszperam w moich katalogach celtyckich. Michał
iglanadon Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 ani trochę nie wygląda na celta, celtyckie statery muszlowe były ze słota bądź elektronui były to monety jednostronne wzorowane na greckich, a to jakoś na złoto mi nie wygląda, po mojemu to zwykła plomba
mietek Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Plomba, lub ewentualnie żeton, ale to można poznać patrząc z boku. Żeton to monolit, plomba zagniatana.Na rysunku może być gmerek kupiecki, choć jest trochę zbyt ozdobny niż te najczęściej spotykane.
PATRON Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Witam, a ja obstawiam że to jednak stater celtycki.posiadam 2 sztuki olowianych staterów - na pewno były ( i na pewno są oryginalne) Potrzebujemy myślę poznać wielkość, grubość itp , itd tej monetki to może coś się wyjaśni . Nie upieram się przy swoim, ale.....Jak to coś jest cieniutkie to stater to nie jest i wtedy skuszę się na wersję z plombką ....PZDR serdecznie PATRON
Etam Napisano 22 Styczeń 2004 Autor Napisano 22 Styczeń 2004 Panowie,wielkie dzięki za zainteresowanie.Jeśli to moneta to pierwsza taka w moim życiu.Powiedzcie mi jeszcze ile taka moneta może być warta.Dodam jeszcze raz ,że ma gr.ok 2,5mm.Na moje oko to wygląda tak jakby ktoś na kawałku ołowianej blaszki(krążku) wybił monetę.Sam niewiem,Wy coś powiedzcie.Pozdrawiam Etam.
Raned Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Nie można wykluczyć,że jest to celtycki potin" ale raczej stawiam, że jest to średniowieczna ozdoba lub amulet, świadczy o tym wizerunek krzyża, i raczej przedmiot imituje krzyżówkę saską.
mietek Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Jak dla mnie jest to gmerek kupiecki, na kolejnej fotce lepiej widać. Więc albo żeton, albo plomba.
elpas Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Witam! Grubość prawie zapałki... trzeba mieć na uwadze, że naszło to wszystko patyną (??), nalotem, co dodało mi z każdej strony na grubości. W żadnym wypadku nie czyść tego w żadnych żrących środkach, nawet w wodzie z kawskiem cytrynowym, bo zniszczysz całą historię przedmiotu. Może być później nieczytelna, choć teraz jest jeszcze w miarę... Proszę o jeszcze trochę czasu na przejrzenie moich zasobów katalogowych... to ponad 100 tys. monet, nie zrobię tego w ciągu jednego dnia!! Pozdrawiam - Michał z Kołobrzegu
Qaz Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Na pierwszy rzut oka to fragment jakiejś większej całości, ozdoby (trudno o datowanie) najprawdopodobniej cynk. Nie radzę tego czyścić w kwasach!!! Często spotyka się tego typu cynkowe detale (niekoniecznie o tych kształtach). Mogę się mylić!PozdrawiamQaz
PATRON Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 Nie ma siły , na olowianego celta to jest to coś zdecydowanie za cienkie .........Czyli przychylam sie do postów kolegów ze stwierdzeniem plombka, lub gmerek kupiecki .....PZDR PATRON
Raned Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 Wizerunek jest typowo średniowiecznym krzyżem, jak na saskich krzyżówkach. O ile mi wiadomo plomby w X - XI w. nie istniały, o najwcześniejszych wiem z XIII w. i wyglądały inaczej.
iglanadon Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 ...a może to jakachś średiowieczna forma do pieczęci czy czegos takiego ??
Etam Napisano 9 Luty 2004 Autor Napisano 9 Luty 2004 Witam.Panowie zidentyfikujcie to coś.Ja niemam szans i wiedza za mała,ale Wy napewno dacie radę.Mogę porobić jeszcze inne skany jak trzeba.Pomocy!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.