wojsko polskie Napisano 19 Styczeń 2008 Autor Napisano 19 Styczeń 2008 oto transporter na podwoziu panzer I (tak mi się wydaje) czy ktoś może powiedziec coś więcej na ten temat?
f35jsf Napisano 19 Styczeń 2008 Napisano 19 Styczeń 2008 Zwracam uwagę na:(...)W niektórych wozach załogę osłaniały z przodu dwie duże szyby z plexi(...)"oraz:(...)Pojazdy tego typu były używane w kompaniach pancernych do 1941 roku, choć już w 1940 roku zaczęto wycofywać je do celów szkolnych.(...)"Więc nie wykluczone, że na prezentowanym zdjęciu jest pojazd szkolny:)))Pozdrawiam.
wojsko polskie Napisano 19 Styczeń 2008 Autor Napisano 19 Styczeń 2008 oto transporter na podwoziu panzer I (tak mi się wydaje) czy ktoś może powiedziec coś więcej na ten temat?
f35jsf Napisano 19 Styczeń 2008 Napisano 19 Styczeń 2008 (...)Od 1936 do listopada 1938 roku przebudowano 164 czołgi PzKpfw I Ausf.B na wozy pogotowia technicznego przeznaczone dla kompanii pancernych. Pojazdy oznaczano jako Instandsetzugkraftwagen I (wóz pogotowia technicznego) lub Panzerkampfwagen I Ausf.B ohne Aufbau (PzKpfw I Ausf.B bez nadbudowy). Modyfikacja polegała stworzeniu przedziału ładunkowego poprzez usunięcie wieży, górnego pancerza i nadbudowy kadłuba. Dodatkowo na zewnątrz przewożono kanistry z paliwem i wodą oraz części zapasowe. W niektórych wozach załogę osłaniały z przodu dwie duże szyby z plexi (szkła organicznego) lub wiatrochron z blachy z dwoma małymi okienkami. Od góry można było rozpiąć brezentową plandekę. Pojazdy tego typu były używane w komapniach pancernych do 1941 roku, choć już w 1940 roku zaczęto wycofywać je do celów szkolnych.(...)"
Pytanie
wojsko polskie
oto transporter na podwoziu panzer I (tak mi się wydaje) czy ktoś może powiedziec coś więcej na ten temat?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.