Skocz do zawartości

Rzym???

Jacoby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Jako,że w moich rejonach lody puściły,zaczęło mną nosić.
Szybciutko podskoczyłem po sprzęt.....i w pole.Niestety,jako,że ciemno sie zrobiło bardzo szybko,musiałem wracać.Ale....
Nie jestem pewien,ale wydaje mi się,że to chyba (jak w tytule).
Proszę więc o pomoc.
Skany najlepsze,jakie udało się kumpeli z pokoju obok zrobić.
Wielkość zbliżona do 50 groszy (naszych oczywiście).
Dosyć gruba (około 1 mm).
Znaleziona 10,5 km od centrum Gorzowa Wlkp. na obecnym nieużytku.
Za wszelie sugestie dzięki.Pozdrawiam wszystkich Kuba

Napisano
rzym jak najbardziej, ale po mojemu to będzie Trajan - dość popularny u nas (jak na rzyma oczywiście)lata 98-117 n-e, po odczyszczeniu (polecam kwasek cytrynowy) powinny wyjść napisy na awresie, rewers wygląda na słabiutki
ale fant ciekawy
gratuluje - iglanadon
Napisano
Przy tym rzymie bym nie stosował kwasku. Znalazłem raz Divusa Antoninusa w ładniejszym stanie, no i efekt po kwasku był nieciekawy przy tym denarku. Proponuje umyć i nasmarować wazelinką, powinien poprawić swój wygląd
Napisano
dlaczego nieciekawy ??, patynka zchodzi aż miło i po 1-góra 2 dobach moczenia mamy idealne sreberko, potem jeszcze potraktowac delikatnie sodą oczyszczoną (natrzeć B. delikatnie szmatką), choć nie przeczę że zbyt długie leżakowanie w kwasku mogło by jej nieco zaszkodzić, a przy okazji czy w tamtych rejonach tj Gorzów Wlkp wychodzi więcej takich fantów ?? dla mnie to trochę dziwna lokalizacja na rzymskie monety, jak są rzymy to pewnie będą i fibule - polecałbym tu zbieranie wszelkich szpejów z brązu, na początku wygląda niepozornie ale po wyczyszczeniu okazuje sie ciekawym fantem
Napisano
Po potraktowaniu kwaskiem moneta straci ok. 25% swojej wartości i trzeba o tym pamiętać, właśnie dlatego że patynka zchodzi aż miło" :)
Czasami lepiej monety nie czyścić niż całkowicie ją zniszczyć, w tym przypadku ja bym tego denarka nie czyścił niczym poza zwykłą wodą (aby usunąć zanieczyszczenia typu piach i kurz, który odchodzi bez uciekania sie do traktowania mechanicznego). Moneta pozbawiona patyny jest niejako pozbawiona swojej historii, tak przynajmniej podchodzą do tego kolekcjonerzy. Do metod z kwaskiem można się skłonic gdy moneta jest naprawde w tragicznym stanie i niewiele na niej widać ale mimo to efekty są najczęściej mierne.
Oczywiście są to tylko moje spostrzeżenia i nie trzeba się do nich stosować. :)

pozdr
marwro
Napisano
Jest to pierwsze znane mi osobiście znalezisko tego typu monety w tych rejonach w okresie powojennym. Co prawda wioska jest jeszcze średniowieczna, ale monet starszych niż wiek XVI jeszcze nie trafiliśmy (poszukujemy razem z Jacoby'em). O przepraszam, Jacoby znalazł w pobliżu tej monetki brakteata, którego też umieścił na Forum.
Znane są przekazy literaturowe o znaleziskach monet i innych rzeczy rzymskiej prowieniencji w okresie międzywojennym (Znalazł to Felix Hobus), nota bene mieszkał w tej samej miejscowości co Jacoby.
Ale temat jest ciekawy i należy go dalej ciągnąć ;-)
Napisano
Hej beyo po takim fancie Jacoba , to chyba szybko wrócisz???No i własnie skąd kurde się tu wzieła taka moneta???A tak wogóle to po naszej ostaniej rozmowie wpadłem na nowe miejsca , godne sprawdzenia , a właściwie teren.Chodzi mianowicie o teren obok tego szpitala polowego , co mówiłes ostatnio o tej ostrzeliwanej z obu stron wiosce , która praktycznie zmietli z powierzchni ziemii.Myślę szczególnie o prawej stronie tej drogi na przeciwko tego szpitala.

pozdro pol

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie