Skocz do zawartości

Wysadzone bunkry

tpalysa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ados2 poczytaj ksiązkę Wesolowskiego na temat Linii Molotowa Brzeski Rejon Umocniony,mam tę pozycję na pólce, ale pożyczylem znajomemu. Sam jestem z Siemiatycz i oprócz tego dziadek mój przed wojną slużyl w Modlinie w saperach.Po 17 września 1939 sowieci wleźli na nasze tereny. W 1940 wzięli mego ś.p. dziadka pod przymusem do budowy linii od Drohiczyna do Mielnika,po wojnie Dziadek dużo opowiadal o tych schronach (nie bunkrach), które byly skonczone , które nie,a w których miejscach tylko jamy pod nowy.w galerii Odkrywcy jest nparę fotek zamieszczonych przez mego kolegę -(Wojtek Zaremba) ZDROW beero
Napisano
poza tym Ados skąd takie wiadomości, że nie użyte w walce? Naprawdę poczytaj Wesolowskiego. Większość chociaż nie ukończona, byla obsadzona przez sowietów.Na niektórych są ślady nie odstrzeliwań pancerzy, tylko pocisków pak np.Anusin
Napisano
Beero!
Jak się mają informacje podane w tej książce do opowieści okolicznych mieszkańców, bo widzę, że w tym wątku zdania są podzielone...
Napisano
Moszczona Królewska- mieszkańców pamiętających już ubywa, ale z dziada pradziada jak to się mówi,Anusin,Slochy Annopolskie, wszędzie tam byly walki. Większość obrońców Linii Molotowa z tych rejonów, którzy przeżyli Niemcy zabili w Tonkielach nad Bugiem za Drohiczynem w drodze na Warszawę. ZDROW beero i naprawdę polecam Wesolowskiego
Napisano
Często bywam w okolicach Siemiatycz i to są zwykłe bunkry żel-betonowe ,nie było pancerzy zresztą te bunkry nie zostały wykończone do 1941" Ados skontaktuj się ze mną na priwa,jak będziesz mialjechać w moje okolice, pokażę Ci te nie wykończone nie obsadzone schrony.ZDROW
Napisano
Nie nie jestem z Siemiatycz, ale czesto bywam i kopie w tamtych okolicach. Z 1941 to nawet niezle fanty wychodza. Beero jak jestes z Siemiatycz to pewnie wiesz o czym mowie:)
Napisano
Pit_100!
Pochwal się co wykopałeś (rzekomo iezłe fanty").
Pozdro!
PS. Nie dotyczy oczywiście przedmiotów podchodzących" pod aktualną ustawę o broni i amunicji...
Napisano
W tym rejonie są takie miejsca, w ktorym od wojny nie bylo zadnego czlowieka. Wychodza wtedy czesci mundurow, pojazdow, oporzadzenia, magazynki broni, skrzynki po amunicji. Kto tam kopal to wie o czym mowie.
Napisano

Witam panowie. Bunkry na Linii Mołotowa zostały zniszczone przez Niemców częściowo podczas walka częściowo podczas odzyskiwania stali, która była im potrzebna nie tylko na czołgi ale i również na wał atlantycki. To nie prawda, że na Linii Mołotowa nie było walk, prawdą jest, że duża część bunkrów w chwili ataku niemieckiego była niewykończona lub nie wpełni wyposażona i uzbrojona, jak i również większość bunkrów była nieobsadzona przez załogi. Jako ciekawostka podam, że najdłużej w rejonie Siemiatycz broniły się załogi bunkrów w Moszczonie Królewskiej, gdzie Niemcy rzeczywiście, aby zdobyć bunkry używali materiałów wybuchowych i gazu, ale i również wlewali benzynę, gdy załoga się skryła na niższym poziomie.
Brzeski RU miał liczyć 380 obiektów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie