RayanPeter Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 Witam.Nie moge odnalezc odpowiednika tego strupka;)Monetka przed czyszczenie ( jezeli takowe jest mozliwe )Szukam i szukam, znalazlem podobna http://www.ggn.pl/aukcja33/maxi/029.jpgAle nadal nie pasuja napisy.Na rewersie orzełek mało czytelny. Ps. Sorry za foto ale mam zepsute makro;/Pozdrawiam i dzieki RayanPeter Link to comment Share on other sites More sharing options...
RayanPeter Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 uadło sie jeszcze cos pstryknąć..pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banderas Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Witam.Gratuluję trafienia,nie wiem co to, wygląda na grosz koronny-tylko nie mów mi że to z tego miejsca gdzie przeszła cała armia bo się załamie. pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RayanPeter Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 hehe niestety z tego samego miejsca;p i to na drodze;)Ciekawe jaki to materiał bo nie wiem czy to czyscic jak sreberko czy jak zwyklego miedziaka.Ostatnio miejscówka obfituje w boratynki i srebne kopiejki..Mam nowe ciekawe miejsce ale trzeba poczekac do wiosny;)Pozdrawiam.Ps. moze ktos widział ta monetke bo ja szukam namietnie i nic;/ moze to jakis fals? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sir Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Tam jest napisane: SIG.III.DG REX.POL MDL może to jakiś szeląg Zygmunta IIIgo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sir Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 grosz: http://www.monety.banknoty.pl/monety/polska/15061795/zyg3/images/1611_grosz.jpgpozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
RayanPeter Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 Mam;)super dzieki http://www.monety.banknoty.pl/monety/polska/15061795/zyg3/images/1611_grosz.jpgPozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
RayanPeter Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 heheh nie odswiezyło sie forum;)Super, wiec sreberko. Tylko moje to juz raczej zyletka;/Opłaca sie czyścic? czy zostawic tak jak na foto?Narazie zakonserwowane w oliwce na zime. Pzodrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RayanPeter Posted January 8, 2008 Author Share Posted January 8, 2008 Podepne sie juz pod ten dział.Czy ktoś u używał myjki ultradzwiekowej do czyszczenia monet/guzików?? i czy daje to jakiś pozytywny efekt.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzefuWWy Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Witam!!! Gratulacje zanleziska:P Mam pytanko na ilu cm lezała ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RayanPeter Posted January 8, 2008 Author Share Posted January 8, 2008 5-10 cm max.Polna droga w miejscu gdzie nawet dinozaury chyba nie chodziły;pNa poczatku myślalem ze polmos bo dziwnie zagrało a pozniej znikneło ( zasada kop kazdy sygnał daje rezultaty:)Pozdrawiam. Ps. jest to sreberko czy cos innego bo po lekkim skrobnieciu rantu wychodzi miedziano złoty kolor;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Tak to już jest, że srebro, nawet autentyczne złotówki międzywojenne potrafią złapać odcień (poblask) czerwieni. Nic w tym dziwnego, ponieważ w zależności od czystości" użytego srebra jest tam mniej lub więcej domieszki miedzi. Np. średniowieczne denary zawierają częstokroc więcej miedzi jak srebra, a dlaczego uważane są za srebrne? Po pierwsze właśnie oceniamy okiem, a po drugie...no właśnie- sreberko to sreberko :))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.