Skocz do zawartości

Szczecin 1945

pio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no co jest taki temat - rzeka a wy co ?
te forum spada na psy .
Gdzie ci znawcy 2Wś?
Napisano
A może sam ruszysz dupe i poszukasz, bo zapewne tego nie zrobiłeś.Wchodzisz na google wpisujesz stettin,szczecin i już masz.Znalazłem nawet opowieści mieszkańców Szczecina i Trzebieży z lat wojny.Tak więc sam rusz dupsko a nie drzesz morde na innych...

Pzdr
PS:napisałem bo mnie wqurzył twój głupi komentarz....
Napisano
Domino - popieram cię !!!!!
z takimi trzeba odrazu jechać !!!!
niepodoba się komuś forum - niech nie wchodzi
zresztą forma jego wypowiedzi mówi sama za siebie
pozdrawiam !!
Napisano
Podałbym ci link do fajnej stronki gdzie jest trochę info ale niestety byłaby to autoreklama - co raczej nie jest mile widziane - więc wybacz. :]
Napisano
Jesteście śmieszni ! po to jest to forum żeby pisać takie pytania, a tu wielka łaska.Przejrzałem to forum i cały czas klepiecie te same tematy rozruszajcie się ! Chciałem poznać wiedzę kogoś innego na ten temat.A interek zjeździłem wzdłuż i wszerz.I komu tu się nie chce i drze !
Napisano
ja tez jestem ze Szczecina. I wiecie co? oszedłem do wniosku ze mi sie juz NIE chce. Kolego, okreś dokładniej a nie zachowujesz sie jak młodzik, JA CHĘ i JA MUSZĘ MIEĆ.
Napisano
chętnie podziele się swoja wiedzą.Najbardziej interesują mnie walki o Dąbie.Z góry dzięki.
Napisano
No właśnie kto zna historie rozwalonego bunkra w Dąbiu?
Napisano

Witam jesli chodzi o ten bunkier na zdjeciu to prawdopodobnie dostal podczas alianckiego nalotu , ale słyszałem też historie o powojennym wysadzaniu go w czasie sprzątania dzielnicy ( podobniez zabrakło mat. wybuchowych i sobie odpuścili ) , jest to informacja od przypadkowo spotkanego pijaczka więc nie wiem czy to prawda . Bunkier ten mógł też ucierpiec podczas rosyjskiego ostrzału artyleryjskiego.
A gdzie jest drugi bunkier w Dąbiu ?

Napisano
Z tego co widziałem sporo jest w okół niego pod ziemią
Napisano
Słyszałem tez dzisiaj opowieśc ze zaraz po wojnie w okolicach ulicy Nurkowej w Dąbiu walały się wielkie ilosci roznych papierów , akt personalnych ale szybko władze wszystko pozbierały zapakowały i zabrały . W związku z tym pytam czy tam stały jakies budynki administracyjne , panstwowe , a tak poza tym to stamtad blisko do komendy wiec nie wiem czy tam bezpiecznie bedzie pokopac .
Napisano
Skoro ruszamy Dąbie to czy ktoś wie jakie było przeznaczenie bunkra koło uinek" młyna? Jedno źródło informacji (przekaz ustny) podaje, że było tam stanowisko łączności. Chodzi o bunkier przy Płoni i ul. Młyńskiej. Pozdrawiam.
Napisano
Gdzie jest drugi? Raczej gdzie był :-)) Po drugiej stronie ulicy, ogródki działkowe - tam stał, ale został wysadzony doszczętnie, i to jeszcze przez Niemców - znajdowało się tam stanowisko dowodzenia którejś dywizji - musiałbym sprawdzić w papierach
Napisano
Do Piotra: odezwij się na priv,gdzieś znajdziesz mojego mail'a. I jeszcze jedno - bunkier został wysadzony od wewnątrz - spójrz jak wygląda ta rozwalona ściana
Napisano
Podzielcie się proszę wiedzą o walkach o Dąbie.Podobno była niezła rozpier.....
Napisano

Drugi stoi tam gdzie napisałem, za szkołą jak jest parczek, ale nie SP 23 tylko tej na przeciwko piątki". Tam są zwykłe pelotki" w parku a dalej jak się w niego wchodzi dochodzi się do brukowanej drogi wzdłuż Płoni. I on stoi zaraz koło ruin młyna. To jego wnętrze.

Napisano
A nie wiem jak Wam ale mnie się wydaje, że pęknięcie w tym klocku powstało wskutek zapadnięcia się pod nim ziemi. Mógł zostać wysadzony jakiś teoretycznie możliwy poziom pod bunkrem i stąd fakt zapadnięcia się. Zaglądałem do środka klocka ale w środku jest pusto, nie ma śladu po poziomach w części naziemnej, ale też nie wszystko oblookałem bo był to w sumie niedzielny spacer z kobitką. [Na marginesie wlazłem tam bo ona pierwsza się tam wdrapała więc gdybym nie wszedł to byłaby muka ;] Ona także pokazała mi ten bunkier przy ruinach młyna.
Napisano
Faktycznie, chyba masz Gambit racje!

Po dokladnej analizie potwierdzam, to wyglada jak gdyby niewidzialna sila pociagnela te sciane w dol.

Moze ktos z mieszkajacych w okolicy moglby dorwac" jakiegos dziadka lub babcie i wypytac o dzieje tej budowli?

Pozdrowienia dla wszystkich milosnikow zagadek

Haunebu
Napisano

A widzieliście że budynek aeroklubu ( na lotnisku)ma maskujace malowanie to 2WŚ , ruskie czy nasze ? ale mi sie wydaje ze to stare ( niemieckie ) bo po wojnie to bylo tylko lotnisko cywilne wiec po co mieli by tak malowac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie