Skocz do zawartości
  • 0

Menażka

M98k

Pytanie

Napisano

Witam. Mam menażke od ponad roku, ale nadal nie wiem jakiej jest armii. Wygląda na niemiecką, lecz proszę o fachową ocenę. Nie ma żadnych bić. Dodaję zdjęcia dla wglądu

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam menażke od ponad roku, ale nadal nie wiem jakiej jest armii. Wygląda na niemiecką, lecz proszę o fachową ocenę. Nie ma żadnych bić. Dodaję zdjęcia dla wglądu

Napisano

Też byłem obejżeć NRD i jak napisałeś, pasuje:)))
Kiedy- okresu wprowadzenia to dokładnie nie podam, używana była do upadku NRD - potem zaś to wiem, że sprzęt NRD-owski trafił na wojnę na Bałkany i do Turcji, chyba też coś na Pribałtikę. Były też chyba malowane na khaki.
Acha- w środku jeszcze powinna być trzecia część, jakby kubek, niemalowane alu.

Napisano
Nie ma żadnego kubka. Kupiłem go od jakiegoś dziadka, który używał pokrywy do smażenia. A wiesz może mietek, czy były na tych menażkach były jakieś bicia?? Jeśli tak to gdzie?? AHA, wielkie dzięki za zindetyfikowanie jej !!!
Napisano
Na tej co dziś oglądałem też nie znalazłem, mam trochę sprzetu b.NRD i nie pamiętam aby na nim były bicia, czy pieczątki (na mundurach jest tylko rozmiar).
Napisano
Mietek masz może zdjęcie tego kubka co ma być w kąplecie z menażką. Jeśli tak to daj, najlepiej żeby na zdjęciu był i kubek i menażka, wtedy będę miał wgląd jakich mniej więcej rozmiarów był kubek. Dzięki jeszcze raz
Pozrdawiam
Napisano
Kubek (czy jak to zwać?, bo w sumie kubek był noszony przy manierce, podobnie jak w drugowojennych) wpasowywał się w menażkę, czyli był jakby zmniejszoną przykrywką (deklem) wchodzącą od góry do środka głównej części menażki i zamykający ją.
Fotki niestety nie mam, poszukaj na niemieckim e-bayu, powinny być.
Napisano
Jest identyczna jak na tym zdjęciu mietek. Jeszcze jak byś mógł podać w jakich latach ją używano to tym był szczęśliwy.
Podro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie