bjar_1 Napisano 16 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2004 Panowie ,chyba ze dwa lata temu wyrwałem od chłopa z jednej z okolicznych wiosek blachy z rozbitego samolotu.Zdobyłem 2 sztuki ,ale co ciekawe są one takie same (fotka) tylko ta z prawej jest ucięta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 17 Styczeń 2004 Share Napisano 17 Styczeń 2004 Witam. Tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że są to blachy osłaniające mg. te otwory to pewnie od wyrzutników łusek. sprawdź ich wymiary - powinny być nieco wieksze od łuski 20mm bo moim zdaniem jest to od Fw-190. ale jeszcze nie sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dundee Napisano 17 Styczeń 2004 Share Napisano 17 Styczeń 2004 mimo wszystko watpie,ze sa to blachy z samolotu :( a juz na pewno nie z systemu mgOtwory wylotowe (do zrzutu lusek) mialy ksztalt lejkowaty (zwykle) no i nie bylo ich 3 na jeden mg PS.: KLIN NIEZLY :)))pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2004 Panowie ,chyba ze dwa lata temu wyrwałem od chłopa z jednej z okolicznych wiosek blachy z rozbitego samolotu.Zdobyłem 2 sztuki ,ale co ciekawe są one takie same (fotka) tylko ta z prawej jest ucięta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2004 `zbliżenie na wyrwane nity`grubośc blach : około 3-3,5 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2004 tutaj natomiast była przyklejona jakaś kartka z liczbami (numery części?) ,widoczne cyfry to m.in. ..190..".Teraz pytanie - od jakiego samolotu mogą byc te blaszki?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arado Napisano 15 Lipiec 2004 Share Napisano 15 Lipiec 2004 Sz.P forumiacy ! Te kawałki są od samolotu po pierwsze duraluminium ! po drugie otwory wskazują na zamocowania typowe dla samolotów (nity mocujące klapki) Mogą być częścią podskrzydłową (dlatego z grupszej blachy) Numer wskazuje na FW190.Tak było u Niemców oznaczane np. 801plusnumer Silnik BMW801.Zdjęcia mogłybyć wyrazniejsze to wiedziałbym więcej.Pozdrawiam Fundacja Fort Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 sądząc po staranności" nabijania nitów obstawiałbym konstrukcje radziecką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2004 :) Szkoda ,że resztki malowania się nie zachowały ,to by mogło pomóc.Ciekawe ,bo kopałem kiedys w miejscu rozbicia samolotu i nawet na malutkich częściach blachy była zielona farba ,a tutaj nic... Może się obpaliła?bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Może to nie jest z samolotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 ano sporo za grube jak na samolot, chyba że jakieś opancerzenie od szturmovika ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2004 Od samolotu! Wieśniak mówił ,że z rozbitego samolotu.Zresztą typowe duraluminium :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 A jakiej wielkości są te kawałki? Chyba jakieś bynjmniej w porównaniu z tymi pochwami. A zcy ten wieśniak nic nie mówił c to za samolot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2004 Te otwory ,o których sądzisz ,że są otworami wyrzutowymi łusek" mają długość 6 cm i szerokość 1,5 cm więc nie wyleciała by przez nie nawet łuska 7,92 mm do mausera :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2004 Ten większy kawałek ma około 40 cm wysokości ,mniejszy odpowiednio mniej. Chłop nie mówił mi co to za samolot ,ja go pytałem ,ale on nie wiedział.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bjar_1
Panowie ,chyba ze dwa lata temu wyrwałem od chłopa z jednej z okolicznych wiosek blachy z rozbitego samolotu.
Zdobyłem 2 sztuki ,ale co ciekawe są one takie same (fotka) tylko ta z prawej jest ucięta...
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.