Skocz do zawartości
  • 0

Blachy z samolotu

bjar_1

Pytanie

Napisano

Panowie ,chyba ze dwa lata temu wyrwałem od chłopa z jednej z okolicznych wiosek blachy z rozbitego samolotu.
Zdobyłem 2 sztuki ,ale co ciekawe są one takie same (fotka) tylko ta z prawej jest ucięta...

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że są to blachy osłaniające mg. te otwory to pewnie od wyrzutników łusek. sprawdź ich wymiary - powinny być nieco wieksze od łuski 20mm bo moim zdaniem jest to od Fw-190. ale jeszcze nie sprawdzałem.
Napisano
mimo wszystko watpie,ze sa to blachy z samolotu :( a juz na pewno nie z systemu mg
Otwory wylotowe (do zrzutu lusek) mialy ksztalt lejkowaty (zwykle) no i nie bylo ich 3 na jeden mg
PS.: KLIN NIEZLY :)))
pozdrowionka
Napisano

Panowie ,chyba ze dwa lata temu wyrwałem od chłopa z jednej z okolicznych wiosek blachy z rozbitego samolotu.
Zdobyłem 2 sztuki ,ale co ciekawe są one takie same (fotka) tylko ta z prawej jest ucięta...

Napisano

tutaj natomiast była przyklejona jakaś kartka z liczbami (numery części?) ,widoczne cyfry to m.in. ..190..".
Teraz pytanie - od jakiego samolotu mogą byc te blaszki?

pzdr

bjar_1

Napisano
Sz.P forumiacy ! Te kawałki są od samolotu po pierwsze duraluminium ! po drugie otwory wskazują na zamocowania typowe dla samolotów (nity mocujące klapki) Mogą być częścią podskrzydłową (dlatego z grupszej blachy) Numer wskazuje na FW190.Tak było u Niemców oznaczane np. 801plusnumer Silnik BMW801.Zdjęcia mogłybyć wyrazniejsze to wiedziałbym więcej.Pozdrawiam Fundacja Fort
Napisano
:)

Szkoda ,że resztki malowania się nie zachowały ,to by mogło pomóc.
Ciekawe ,bo kopałem kiedys w miejscu rozbicia samolotu i nawet na malutkich częściach blachy była zielona farba ,a tutaj nic... Może się obpaliła?

bjar_1
Napisano
A jakiej wielkości są te kawałki? Chyba jakieś bynjmniej w porównaniu z tymi pochwami. A zcy ten wieśniak nic nie mówił c to za samolot?
Napisano
Te otwory ,o których sądzisz ,że są otworami wyrzutowymi łusek" mają długość 6 cm i szerokość 1,5 cm więc nie wyleciała by przez nie nawet łuska 7,92 mm do mausera :)

pzdr

bjar_1
Napisano
Ten większy kawałek ma około 40 cm wysokości ,mniejszy odpowiednio mniej. Chłop nie mówił mi co to za samolot ,ja go pytałem ,ale on nie wiedział.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie