Skocz do zawartości
  • 0

ID magazynków i ostrza

wojpo7

Pytanie

Napisano

prosze o pomoc w id dwóch magazynków oraz ostrza ( chyba od kordziku ).

pierwszy magazynek jest dość mały wymiary 18,5 cm/3,5 cm/1,8 cm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
obejrzałem zdjęcia zarówno beretty jak i Erma MPE i osobiście stawiałbym na berette - poniewaz wymiary lufy beretty to 216 mm a magazynek na zdjęciu jest minimalnie krótszy - mój magazynek ma 185 mm a w przeciwieństwie do Erma magazynek jest o wiele dłuższy.

dzięki za koncepcje

Liczę nadal na jakiekolwiek informacje na temat ostrza - od czego mogło byc itp.
Napisano

oraz ostrze - czy był to jakiś kordzik czy coś innego - długość całkowita 45 cm - długość samego ostrza 34 cm - szerokość ostrza 1,9 cm

Napisano

Właśnie się dowiedziałem ze rękojeść jest oryginalna - na zdjęciu umieściłem okucie od kordzika SA ( dla porównania ) i wcięcia na rekojeści pasują idealnie. Co to mógł być za nóż lub sztylet???

Napisano
Nie mogę znaleźć zdjęcia mp 35 ale ogladając fotkę MAS-a mogę stwierdzić że rzeczywiście mój magazynek jest trochę krótszy, więc to nie MAS.
Napisano
tez o tym pomyślałem jednak ja mam w swojej kolekcji oryginalny kordzik SA ( długość całkowita 35 cm, długośc samego ostrza 22,5 cm ) i jest on o wiele dłuższy od tego noża lub sztyletu ( długość całkowita 25,4 cm , długośc samego ostrza 14,5 cm ) - także nadal nie wiem co to może byc.
Napisano
a więc znowu mamy dwie a nie jedną zagadkę do rozwiązania - prosze o jakies koncepcje dotyczace ostrza i tego małego magazynka
Napisano
Poszukaj sobie na forum zdjęć bagmetów i kordzików użytkowanych w na wsi przez rolników to zrozumiesz skąd ta różnica wymiarów.
Jeśli z bagnetu do mausera zostaje w wyniku wieloletniego użytkowania i ostrzenia szpila" o połowe mniejszej niż pierwotnie szerokości głowni, to nie dziw się, że z kordzika zostały takie smętne rwsztki.
Napisano
Trooper85 - chyba masz rację - na to nie wpadłem - dzięki serdeczne za informacje - trafiłeś w 10 i jednocześnie zaspokoiłeś dogłębnie moją ciekawość.
pozdrawiam
Napisano
a ja mam takie pytanie: czy na dole magazynka jest jakiś ślad po rozszerzeniu się go? takiej stópce? bo na moje to Beretka miała taką małą stópkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie