Skocz do zawartości

Formacje graniczne okresu międzywojennego

leszek01

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 460
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Unikalny eksponat: Oryginalny znak tożsamości (potocznie nazywany ieśmiertelnikiem") funkcjonariusza Straży Granicznej. Na rewersie napis: 10 ujscie", prawdopodobnie należał do funkcjonariusza komisariatu SG Ujście. Znak tożsamości znajduje się w zbiorze Muzeum Okręgowego w Pile. Fot. wykonana dzięki uprzejmości dr Marka Fijałkowskiego.

Napisano

Straż Graniczna 1938 r.: Komisja rozjemcza - na czele kolumny (zasadnicza grupa) mój Dziadek kom. SG Józef Bocheński (tu jeszcze jako pkom.: środkowy w piewrwszej trójce).

Napisano

Zdjęcie rodzinne kom. SG Józefa Bocheńskiego (tu jeszcze w mundurze pkom.). Obok (z dzieckiem na ręku) stoi żona Józefa Bocheńskiego, moja Babcia Halina Bocheńska (zm. 1962), a to dziecko na ręku to mój Ojciec Józef Bocheński (ur. 1930).

Napisano

Zabawa karnawałowa - Jasiel 1935 r. Z prawej i w głębi - dwaj strażnicy w czapkach zimowych SG. Ze zbioru pamiątek po str. SG F. Wawrzkowiczu (kancelista w kom. Jaśliska).

Napisano

Uroczystosci Bożego Ciała w Gniewie. Funkcjonariusze SG w mundurach do 1933 r.(wsród nich NN str. występujący już na kilku wcześniejszych fot.), także w komżach, orkiestra, książa, siostry zakonne, cywile.

Napisano

Jeszcze raz uroczystości pod tablicą ku czci Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jaśle. Po lewej dwaj funkcjonariusze SG w mundurach do 1933 r. Na rewersie pieczątka: IUMAFOT> Aparaty i przybory fotograficzne> S. THUM> JASŁO, ul. 3go Maja".

Napisano

Pocztówka Nr 134 wydana w lutym 2006 przez Siedlecki Klub Kolekcjonerów w cyklu Jednostki Wojska Polskiego 1918-1939 z opisem: Patrol Straży Granicznej uzbrojony w zdobyczne karabiny rosyjskie, przekalibrowane na amunicję 7,92 mm ("polskie mosiny). Odznaka pamiątkowa [Straży Granicznej] z kolekcji Wiesława Słupczyńskiego."

Napisano

Przyjęcie dla funkcjonariuszy SG w Belwederze (?). Fot. otrzymałem ze zbioru w komplecie z poniższą, przedstawiającą funkcjonariuszy na dziedzińcu Belwederu. Porównaj z inną fot. z mojego zbioru (z tej samej uroczystości) opublikowanej na początku tego forum.

Napisano

Orzeł wojskowy wz. 19 o wym. 60x42x0,6 mm na czapkę Straży Granicznej (za wyjątkiem czapki zimowej wprowadzonej w 1935r. - orzeł wys. 40 mm) [zbiór własny] wprowadzony rozporządzeniem z 1933r.: Na czapce nad otokiem biały, oksydowany metalowy orzeł typu wojskowego" {Zawistowski T. Polskie orły do czapek w latach 1919-1939" str. 155).

Napisano

Orzeł państwowy wz. 19 mos. noszony na czapkach rogatywkach Straży Celnej (do 1928r.), a także przez urzędników celnych do 1939r. Róznice w wymiarach orła dla różnych formacji, także liczne odmiany. Uwaga: przedstawiony orzeł pochodzący ze zbioru własnego jest lekko uszkodzony (urwany prawy szpon orła, dla patrzącego lewy).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie