Skocz do zawartości
  • 0

Szabla

Danger

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie wracając do starego tematu i chcąc pomóc znajomemu w id. szabli udało mi się znaleźć najbardziej podobną do tej jego z pewnej publikacji. Proszę o Wasze wypowiedzi co o tym sądzicie, rękojeść jest praktycznie taka sama i wynikałoby z tego (publikacji) że owa szabla jest polska osiemnastowieczna??

pozdrawiam Danger

Napisano

Bez sygnatur zidentyfikowanie nie jest latwe.
Ksztalt jelca typowy dla konca 18 wieku.

Np fotka obok z: http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=21970

Napisano

Jelec uzywany w roznych wzorach, np brytyjskim Pattern 1788 (obok), tyle iz produkcja byla lokalna, z roznymi modyfikacjami, a do tego np szble dla Anglii produkowano glownie w niemieckim Solingen. Popularna byla wersja jak obok.

Fotka z http://www.sailorinsaddle.com/product.aspx?id=1266

Napisano
Dzięki pomsee za odpowiedz, próbowałem czegoś dowiedzieć się szukając w googlach ale nie moge nic tematycznego w tej sprawie namierzyć.Gdyby ktoś jeszcze chciał się wypowiedzieć to zapraszam.

pozdrawiam Danger !
Napisano
Po pierwsze to trudno coś wywnioskować ze zdjęć w przypadku gdy szabla nie jest regulaminowa czyli o określonym wzorze. Zeby coś miarodajnego o takiej szabli powiedzieć trzeba mieć ją w ręku.
A teraz identyfikacja: Według mnie szabla jest oryginalna. Przypomina typ zwany szablą szaserów z tym, że jest to raczej typ przeznaczony dla prostego żołnierza. Jak dla mnie pochodzi z pierwszej ćwierci XIX wieku może Niemcy?
Napisano

Tu masz fotkę dla porównania z tym, że przedstawia ona szablę oficerską z końca XVIII w. ale według mmnie jest to ten sam typ.

Napisano
Czyli uważacie że szabla nie jest oryginałem?
Jeżeli przeróbką to z jakiego modelu szabli?
Dodam że nie spotkałem tak ostrego ostrza jak w tej konstrókcji i wogle nie wygląda na szlifowane tak jakby fabryczne.Tak apropo to jeżeli to tylko jakiś eksponat teatralny czy kolędniczy to pocóż takie ostre to ostyrze...:)Chyba że faktycznie ktoś to naostrzył i dokładnie spolerował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie