Danger Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 Szabla kolegi nie znalazłem żadnej sygnatóry
Danger Napisano 2 Październik 2013 Autor Napisano 2 Październik 2013 Panowie wracając do starego tematu i chcąc pomóc znajomemu w id. szabli udało mi się znaleźć najbardziej podobną do tej jego z pewnej publikacji. Proszę o Wasze wypowiedzi co o tym sądzicie, rękojeść jest praktycznie taka sama i wynikałoby z tego (publikacji) że owa szabla jest polska osiemnastowieczna??pozdrawiam Danger
mietek Napisano 2 Październik 2013 Napisano 2 Październik 2013 Bez sygnatur zidentyfikowanie nie jest latwe.Ksztalt jelca typowy dla konca 18 wieku.Np fotka obok z: http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=21970
mietek Napisano 2 Październik 2013 Napisano 2 Październik 2013 Jelec uzywany w roznych wzorach, np brytyjskim Pattern 1788 (obok), tyle iz produkcja byla lokalna, z roznymi modyfikacjami, a do tego np szble dla Anglii produkowano glownie w niemieckim Solingen. Popularna byla wersja jak obok.Fotka z http://www.sailorinsaddle.com/product.aspx?id=1266
Danger Napisano 3 Styczeń 2008 Autor Napisano 3 Styczeń 2008 Dzięki pomsee za odpowiedz, próbowałem czegoś dowiedzieć się szukając w googlach ale nie moge nic tematycznego w tej sprawie namierzyć.Gdyby ktoś jeszcze chciał się wypowiedzieć to zapraszam.pozdrawiam Danger !
Danger Napisano 1 Styczeń 2008 Autor Napisano 1 Styczeń 2008 Widze że zagadka jest zbyt tródna, by została jednoznacznie rozwikłana???
Danger Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 Szabla kolegi nie znalazłem żadnej sygnatóry
Danger Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 sorki za pośpiech miało być ze skóry
Danger Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 sorki za pośpiech miało być ze skóry
pomsee Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 Po pierwsze to trudno coś wywnioskować ze zdjęć w przypadku gdy szabla nie jest regulaminowa czyli o określonym wzorze. Zeby coś miarodajnego o takiej szabli powiedzieć trzeba mieć ją w ręku.A teraz identyfikacja: Według mnie szabla jest oryginalna. Przypomina typ zwany szablą szaserów z tym, że jest to raczej typ przeznaczony dla prostego żołnierza. Jak dla mnie pochodzi z pierwszej ćwierci XIX wieku może Niemcy?
pomsee Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 Tu masz fotkę dla porównania z tym, że przedstawia ona szablę oficerską z końca XVIII w. ale według mmnie jest to ten sam typ.
pancerny Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 Czyżby teatralny eksponat co wy na to...
danieloff Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 Albo kolędniczy, bo i takie przeróbki bywały.
Danger Napisano 31 Grudzień 2007 Autor Napisano 31 Grudzień 2007 Czyli uważacie że szabla nie jest oryginałem?Jeżeli przeróbką to z jakiego modelu szabli?Dodam że nie spotkałem tak ostrego ostrza jak w tej konstrókcji i wogle nie wygląda na szlifowane tak jakby fabryczne.Tak apropo to jeżeli to tylko jakiś eksponat teatralny czy kolędniczy to pocóż takie ostre to ostyrze...:)Chyba że faktycznie ktoś to naostrzył i dokładnie spolerował.
Pytanie
Danger
Szabla kolegi nie znalazłem żadnej sygnatóry
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.