Skocz do zawartości

jeniec polski

hOOpOe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
średnio sie znam na technice filmowania jaka byla wtedy uzywana ale podoba mi sie to w tym filmiku ze nie jest tak przyspieszony" jak wiele innym no i te dzwieki wyrazne. fajnie to wyglada.
Napisano
No właśnie taki dziwny filmik, nie jest to typowa kronika, tylko wydanie specjalne. Dłuuugie i spokojne najazdy nad linią frontu. Tak jakby się już chłopakom nie chciało bo wiedzieli, że koniec.
No tego jeńca też nie jarzę, wystrachany chłopak i ledwo go rozumiem.
Napisano
Nie wiem czy zwrociliscie koledzy uwage na to, ze ten Polak mowi o ucieczce od Rosjan. Niemiecki oficer pyta go czy Rosjanie moga za to ukarac jego kolegow(mowi o rozstrzelaniu 3-4), a on odpowiada, ze moga za to rozstrzelac wszystkich 200. Moim zdaniem to propaganda, majaca pokazac okrucienstwo sowietow.
Napisano
no tak:) zapewne propaganda. ale filmik bardzo fajny wg mnie wlasnie ze wzgledu na sposob filmowania. fajnie tez wygladaja Ci zlonierze w tle w czasie przesluchania.
Napisano
Witam
Od lat interesuję sie kampanią wrześniową. Na podstawie posiadanej wiedzy jestem prawie na 100% przekonany, ze jest to podstawiony przez niemców aktor". Przemawiają za tym:
1. Miny jakie mają jeńcy zgromadzeni wokół niego, zobaczcie na spojrzenia.
2. Niemcy udowodnili kilkakrotnie, że nie obce im jest przebieranie swoich ludzi w polskie mundury (prowokacja z nadajnikiem radiowym w Gliwicach, V kolumna, szarża polskiej" kawalerii na czołgi niemieckie - film propagandowy.
3. Jego zachowanie nie sugeruje, że bedzie musiał po tej wypowiedzi zostać w gronie kolegów jeńców".
Jeniec" na 100% nie mówi gwarą śląską (mieszkam w Chorzowie) i raczej nie jest to też nikt z okolic Przemyśla (znam wiele osób z tego rejonu - tam bardziej zaciągają).
Może to po prostu zwyczajny zdrajca, lub jakiś niemiec mówiący po polsku.
Napisano
Skąd wam przyszedł do głowy ten Ślązak"? Przecież koleś ma bardzo wyraźny wschodni zaśpiew! Filmik jest zwyczajną szopką propagandową, a najśmieszniej jest wtedy, gdy żołnierze chórem odpowiadają: NIEEEE! Tak równo im to NIE wychodzi, jakby trenowali co najmniej kilka dni. Niemcy robili dużo, by pokazać światu, że traktują dobrze jeńców wojennych, jest dużo zdjęć, na których żołnierze niemieccy nalewają grochówkę polskim żołnierzom, albo częstują ich papierosami. Prawda oczywiście była inna- często mordowali naszych chłopaków, czasem zbiorowo, jak w Ciepielowie, ale najczęściej pojedynczo, bo nie chciało im się odprowadzać małych grupek do obozów jenieckich, czy punktów zbornych. W Borach Tucholskich niemal w każdej wsi jest w lesie taki grób polskiego nieznanego żołnierza, który nie zginął w walce, lecz został zamordowany. W mojej wsi jest też taki grób, znam jego smutną historię. Poza tym niedaleko stąd, bodajże 5 września, w Serocku, Wehrmacht zamordował 66 naszych chłopaków- w środku nocy zapalono reflektory i zaczęto kosić Polaków, śpiących na placu (tam był taki prowizoryczny obóz jeniecki) z karabinów maszynowych. Masakra. Niemcy mścili się za to, że 2 lub 3 września zostali pod Bukowcem powstrzymani przez 35pp, który im dużo krwi upuścił i zniszczył sporo czołgów. 35 szedł jak taran, brał jeńców (których po kilku godzinach zwalniał, bo nie było gdzie ich odprowadzać), psuł szyki niemieckim dowódcom, którzy dostawali z góry" opieprz, że blitzkrieg stoi w miejscu. Więc Niemcy się zemścili.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie