szczepciu Napisano 26 Grudzień 2007 Autor Napisano 26 Grudzień 2007 Przeglądałem ostatnio wszystkie swoje puszki po maskach niemieckich. Wśród nich znalazłem jedną nietypową, bo trochę niższą (dla porównania zdjęcie). Może ktoś z Was podpowie, co jest grane"?Pozdrawiam szczepciu
f35jsf Napisano 26 Grudzień 2007 Napisano 26 Grudzień 2007 Pojemnik wz38 miał 24,5cm długości i 12,5cm średnicy oraz płytkie wieczko. W listopadzie 1941r polecono aby nowe pojemniki były o 2,5cm dłuzsze, miały 12cm średnicy oraz ulepszony zatrzask. W kwietniu 1942 roku rozkazano wydawać krótsze pojemniki Armii Zapasowej zastępując wz30 natomiast wersja dłuższa była przeznaczona dla armii polowej."Słyszałem też wersję, że to puszka motocyklistów, ale nie wiem czy to prawda.
szczepciu Napisano 27 Grudzień 2007 Autor Napisano 27 Grudzień 2007 Kolego f35jsf, dziękuję za odpowiedź na moje pytanie. Pozdrawiamszczepciu
Pytanie
szczepciu
Przeglądałem ostatnio wszystkie swoje puszki po maskach niemieckich. Wśród nich znalazłem jedną nietypową, bo trochę niższą (dla porównania zdjęcie). Może ktoś z Was podpowie, co jest grane"?
Pozdrawiam
szczepciu
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.