Leuthen Napisano 14 Styczeń 2004 Autor Napisano 14 Styczeń 2004 Zapewne wielu z Was korzystało lub chociażby słyszało o książce Ryszarda Majewskiego pt. „Dolny Śląsk 1945. Wyzwolenie”, wydanej w 1982 r. Pozycja ta ukazała się niestety w dość niskim nakładzie, stąd nie każdy zainteresowany tematyką walk na Dolnym Śląsku w 1945 r. może ją mieć na własność. Otóż spieszę donieść, że od najlepiej poinformowanej osoby, tj. od autora wspomnianej publikacji, dowiedziałem się, że planowane jest jej ponowne wydanie w poprawionej wersji, podobnie jak to miało miejsce z inną pozycją tego autora, a mianowicie - „Wrocław. Godzina 0”. Ponieważ utrzymuję kontakt z autorem obu w/w pozycji, chciałbym Was prosić o przekazanie mi uwag nt. błędów, niedokładności i braków , jakie zauważyliście podczas lektury „Dolnego Śląska 1945...”. Past wspominał mi kiedyś np., że w książce tej Pisarzowice pomyliły się autorowi z Piskorzowicami. Wszystkie zgłoszone przez Was „usterki” przekażę autorowi, co, mam nadzieję, przyczyni się do ich usunięcia we wznowieniu książki. Pozdrawiam serdecznie Leuthen
Leuthen Napisano 25 Maj 2005 Autor Napisano 25 Maj 2005 Na razie coś cicho w tej sprawie :-)PozdrawiamLeuthen
Lokomotywa Napisano 25 Maj 2005 Napisano 25 Maj 2005 ksiązke czytałem już bardzo dawno temu i trochę myli mi się z wypocinami propagandowymi Dolaty - i jak pamietam brak jest dokładnego określenia przeprawy przez Odrę w okolicach Lubiąża i Ścinawy . Jest tam wiele nieścislości i niedokładności np. Przyczółek kolo wsi Dziewień ale już przeprawa kolo wsi Jurcz- ślady walk widoczne do dzisiaj są koło wsi Jurcz a kolo Dziewienia ich brak - obie wsie dzieli odleglość około 15 km wzdłuz Odry . I podobna sprawa z Malczycami Domyślam się że te nieścislości biorą się ze żródeł rosyjskich i tak dobrze że nie określili tego jako przeprawę kolo Wrocławia bo cóż to dla nich ,50 km
past Napisano 25 Maj 2005 Napisano 25 Maj 2005 Lokomotywa Dziewin nie Dziewień . A ślady przeprawy są , do tego w sieci jest zdjecie niemieckie z wyraźnym mostem pontonowym. A ksiazka , cóż jak Dolata propaganda.
necroskop Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Czołem.Past - czy potrafisz opisać miejsce gdzie była przeprawa (te slady)?Może na wysokości jakiego schronu chociaż?Tak na marginesie w 2000 roku byłem we wsi Jurcz i niedaleko zatoki Bolesława był mały pomnik - cokół upamietniający przeprawe. W 2004 już go wcieło. Masz moze fotkę tej małej budowlize stali, terza żałuję że sam jej nie zrobiłem, no ale wtedy złomiarze nie byli tak aktywni.Pozdrowienia z RawiczaMarek
past Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 jak znajde zdjęcie lotnicze to podeśle jak nie to zamieszcze mapke z zaznaczoną przeprawą
dickwredniak Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 bądżmy szczerzy, gdyby nie Dolata to co by nam zostało? Mam jego autorstwa książki i owszem jet to .... .Ale jest i nic temu Panu tego nie ujmie że coś wydał, bo gdyby nie to, toco by nam zostało? Chętne do współpracy CAW?! Weżcie pod uwagę że było to pisane w czasach jedynego ideologicznie prawomyślnego kierunku. Może jestem za stary, ale pamientam czasy, za któredostawało się wp... .Nie potępiajcie książek z tamtych lat jeśli nie znacie ich historii i historii w ogóle.
past Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 nikt ich nie potępia , wiemy jakie były czasy , ale ksiazki są jakie są .
past Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 obiecana fotka ,marna jakość , ale większej się nie da wkleić
Lokomotywa Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 necroskop:- pomnik był wykonany z chromoniklu w kształcie małej kolumny i napis w języku rosyjskim na nim brzmiał mniej więcej tak; Pamięci Kiryła ,,,,,,,,,,,,,, i 15 innych zwiadowców którzy polegli w tym miejscu podczas forsowania rzeki Odry . Po wojnie zwłoki ekschumowano i pochowano na cmentarzu w Wołowie" koniec cytatu . Pomnik postawiono dopiero w drugiej połowie lat osiemdziesiątych , prawdopodobnie rodzina odnalazła swojego i postawiła pomnik. Do tej pory nie stał tam zaden pomnik ale po lesie walało się trochę zlomu militarnego-pamiętam to miejsce od lat sześdziesiątych
Lokomotywa Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Past czy mozesz mi dać namiary na stronę z tego rodzaju zdjęciami szczgólnie dotyczącymi Doln.Ślaska
Lokomotywa Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Przeglądnąłem dokładnie tą fotografię past- wydaje mi się że most pontonowy nie miał szansy istnienia ze wzgledu na idącą Odrą krę widoczną doskonale na fotografi , prawdopodobnie to była konstrukcja drewniana na palach , -wybrali miejsce na spłyceniu tak jak pod Malczycami widać dokładnie wał p.powodziowy i drogę do wsi Tarchalice. Wydaje mi się że na przedmościu widać koncentrację sprzętu wojennego ale nie jestem pewny natomiast po zachodniej stronie jej brak i wszystkie drogi są zasnieżone czyli nie jeżdzone-prawdopodobnie to fotografia z początkowej fazy budowy przeprawy lub była to przeprawa pozorowana bo przecież prowadzi ona na tereny podmokłe starorzeczy które nawet w zimie nie zamarzają .
past Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 lokomotywa - podeśle ci zdjećie mailem - jest troche większe , zdjecia są gdzieś w sieci , ale kilka lat temu pościągałem troche a link umknął. Z tego co pamiętam to zdjęcia z początkowych dni ofensywy wykonane przez Niemców, a przechowywane teraz w jakś brytyjskich archiwach. Gdzie w okolicach Malczyć była przeprawa?? Przyczółek był w Jurczu , przeprawiali się w Lubiążu , w Malczycach był prom.
necroskop Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Czołem.Past czy mógłbyś również mi podesłać fotke z mostem? Jeszcze jadna sprawa czy dysponujesz podobną fotka na przeprawe pod Chobienią?PozdrawiamMarek
j35 Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Witam Jeśli można to ja też poproszę Past o zdjecia.Po południowym odcinku przyczułka sporo chodziłem i wg. mnie jego granica jest na Kaczawie.Rejon Jurcz -Dziewień,to tereny gdzie w jednym miejscu można znależć sporo , ale można też zrobić sporo kilosów i nic. Bunkry są super (co 100-200m wzdłuż b. długiego odcinka) ,niestety tylko kilka całych, resztę rosjanie wysadzili po wojnie przy użyciu gazu. Znam gościa ,który czesze ten teren (szczególnie Dz.) od ładnych paru lat i widziałem jego zbiory. Jeśli chodzi o mosty pontonowe to w rejonie Ścinawa-Jurcz to wg moich informacji było ich 7-8,. ale to mogło być po uchwyceniu przyczółka.
j35 Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Pozwolę sobie wrzucić kilka zdjęć z moich wypraw pod Dziewin. Jeden z ocalałych bunkrów.
j35 Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 ...i w głębi lasu.Te ostatnie zakopałem głęboko ,a te pierwsze przykryłem ziemią ( było ich minimum kilkanaście).Pzdr.Jarek
past Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 tak niestety wygląda cała linia Odry :-( wszystkie bunkry wysadzoneW Jurczy na przystani to niestety tabuny poszukiwaczy już szukały , ale szczytem najazdy był czas kiedy ukazała się barka jakieś 2 lata temu w której były częsi do Flaka i skrzynki amunicyjne do MG.Dziewin mam w planach , ale jakoś pod górkę mi tam :-(
j35 Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Tubylec opowiadał mi o wrocławiakach ,którzy nurkowali do tej barki uwiązani na holu...A pierwsi wyczyścili ją zbieracze złomu (całe skrzynki zakonserwowanych części mg? i 20 mm poszły na złom).A potem jakiś koleś na forum uzurpował sobie prawo do trafienia tej barki. Mówię o barce przy Przystani Chrobrego,bo tych barek wyszło kilka .Pzdr
feeder Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 Przepraszam, że nie na temat, ale korzystając z okazji chciałem prosić Leuthena o pozdrowienie pana pułkownika (a może już generała?) w imieniu jego byłego studenta - pchor. :)
Lokomotywa Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 J35 - tym kolesiem jestem ja i dalej uzurpuję sobie prawo do odkrycia tej barki za drugą główką od drogi przy przystani Chrobrego"- czy mozesz mi wytłumaczyc na czym polega wysadzenie bunkrów gazem"Past- poprawna nazwa wsi to Jurcz , czyli byłoby w Jurczu a nie w Jurczy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.