wars98 Napisano 25 Grudzień 2007 Autor Napisano 25 Grudzień 2007 Takiego znaleziska się nie spodziewał...Wtorek, 25 grudnia (10:29)Robotnik pracujący przy remoncie mostu w korycie rzeki Pisy w Piszu (Warmińsko-Mazurskie) znalazł róg tura. Znalezisko stało się najcenniejszym eksponatem w zbiorach miejscowego muzeum.Robotnik drogowy znalazł róg w połowie grudnia. Oczyścił go z mułu i torfu, następnie przekazał muzeum. Jak powiedział Serafin, dostał za to kilkaset złotych znaleźnego".- Z doświadczenia wiem, że to róg tura, potwierdzili to inni historycy. Na moje oko ma on ok. 1,5 tys lat, ale żeby wystawić go w gablocie, muszę poczekać na wyniki ekspertyz archeologicznych, które są w toku. One dokładnie określą wiek znaleziska - powiedział Serafin. Dyrektor piskiego muzeum zaznaczył, że róg tura będzie najcenniejszym eksponatem w jego placówce.- Nieczęsto się spotyka ludzi na tyle uczciwych i solidnych jak ten pan, który nie próbował sprzedać tego na aukcji w internecie, czy wywieźć za granicę, lecz przekazał znalezisko muzeum - powiedział dyrektor Muzeum Ziemi Piskiej w Piszu, Dietmar Serafin.Wymarłe tury uważa się za przodków bydła domowego. Ostatnie zwierzęta tego gatunku wyginęły na terenie Prus (obszar m.in. dzisiejszych Mazur) ok. 1500 roku. Szacuje się, że na terenie obecnej Polski ostatnia krowa tura padła w 1627 roku w Puszczy Jaktorowskiej.Źródło informacji: PAP
wars98 Napisano 25 Grudzień 2007 Autor Napisano 25 Grudzień 2007 Budująca jest nie tylko postawa robotnika, lecz także i dyrekcji muzeum. Oby jak najwięcej było takich zachowań.
pomsee Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 Podobno jak się ten robotnik dowiedział ile ów róg był warty i ile mógł za niego wziąć euro to zwariował a stan ten pogłębił się po otrzymaniu kilkuset złotych" znaleźnego. Jeżeli to prawda to bardzo przykre, zawsze szkoda człowieka... :(
Winchester Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 Ja znalazłem cała czaszke tura ! Niestety przepadła w rękach pewnego pana uczącego w technikum leśniczym w Warcinie. Była ona jedną z najlepiej zachowanych i kompletnych czaszek w Polsce. Mam jeszcze gazete , jedyna pamiątke po moim znalezisku. pozdrawiamWinchester PS. Może zdecyduje sie i zgłosze sie po jej zwrot .
Winchester Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 Było to chyba w 2000 roku ! Człowiek ten miał znaleźc sponsorów na datowanie . I tak minęło kilka lat. Jak znajde wolny czas to faktycznie pojade tam i upomne sie o swoje. Po co ma ona leżec u jakiegoś cwaniaka jak mogła by stac w zaszczytnym miejscu w muzeum w Gdańsku.
Winchester Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 A tu link do skana tej gazetki .... http://img299.imageshack.us/my.php?image=tur2dk6.jpgpozdrawiam
huk 100 Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 Winchester -myślę że wars98 może ci w tym pomóc -prawda wars ?
herbstnebel Napisano 26 Grudzień 2007 Napisano 26 Grudzień 2007 to na co jeszcze czekacie? na Warcin!!! :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.