Łodzianie Napisano 17 Grudzień 2007 Autor Napisano 17 Grudzień 2007 Prośba o pomoc.Zdjęcie z rodzinnych zbiorów.Z jakiego okresu pochodzi ten mundur, jaka to jednostka?Z góry dziękuje za informacje.
Łodzianie Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 Mam bardzo mało informacji o zdjęciu żadnych.Z tego, co wiem jest to osoba urodzona w 1902 rok w województwie łódzkim.Legionista.Na kawalerie Beliny byłby raczej za młody.
Łodzianie Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 Pozwolę wstawić sobie jeszcze jedno zdjęcie do identyfikacji tez szukam jakiś informacji.Z góry dziękuje.
Łodzianie Napisano 17 Grudzień 2007 Autor Napisano 17 Grudzień 2007 Prośba o pomoc.Zdjęcie z rodzinnych zbiorów.Z jakiego okresu pochodzi ten mundur, jaka to jednostka?Z góry dziękuje za informacje.
Łodzianie Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 I ciekawostki. Ostatnio odnalezione pamiątki rodzinne.
Łodzianie Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 Chyżów dnia 4 czerwca 1919 Front Ukraiński.
Łodzianie Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 Będę bardzo wdzięczny za jakieś informacje.
pomsee Napisano 17 Grudzień 2007 Napisano 17 Grudzień 2007 Szabla wygląda na austriacką wz.1904 kawalerii ale trochę większa krzywizna głowni.
kowalinho Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 jeśli chodzi o szablę na pierwszym zdjęciu to IMHO jest to nasza piękna siedemnastka - inne szable miały raczej mniejszą krzywiznę, ta jest niczym szamszir ;)Co do pozostałych trzech zdjęć nie potrafię wiele więcej dodać. Wszystkie z okresu do początku lat '20.Osoba na pierwszym dzisiejszym" zdjęciu ma na sobie charakterystyczną ułankę" z wyłogami, ale nie mogę dojrzeć czy ma jakiś proporczyk na kołnierzu. Jeśli tak, wskazywało by to na kawalerię, ale z drugiej strony te owijki na nogach?
danieloff Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Beliniacy miali inne czapki - do munduru galowego wysokie sztywne rogatywki a do polowego maciejówki, czapka żołnierza ze zdjęcia bardziej mi pachnie Wojskami Wielkopolskimi.
pomsee Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 Też o tym myślałem ale szabla jest zdecydowanie pochodzenia austriackiego.
danieloff Napisano 18 Grudzień 2007 Napisano 18 Grudzień 2007 W pierwszych latach po wojnie umundurowanie i wyposażenie było nieźle wymieszane, może jego szwadron czy pułk uzbrojono akurat w austriackie szable. Pytanie do właściciela fotki - czy zdjęcie nie pochodzi z rejonu Śląska Cieszyńskiego?
Łodzianie Napisano 18 Grudzień 2007 Autor Napisano 18 Grudzień 2007 Na kołnierzyku niema żadnego proporczyka !
Pytanie
Łodzianie
Prośba o pomoc.
Zdjęcie z rodzinnych zbiorów.
Z jakiego okresu pochodzi ten mundur, jaka to jednostka?
Z góry dziękuje za informacje.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.