thomson Napisano 16 Grudzień 2007 Autor Napisano 16 Grudzień 2007 Potrzebuje dobrego opracowania bitwy o przyczólek warecki magnuszewski.NIE INTERESUJE MNIE KSIĄŻKA P. Przymanowskiego.Jak ktoś coś wie to niech napisze.
abcd Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 Można spróbować autor Antoni Karpiński Pod Dęblinem, Puławami i Warką" Warszawa 1967.
qbutek1 Napisano 26 Grudzień 2007 Napisano 26 Grudzień 2007 Dobre stare opracowanie z serii Wojna wyzwolencza..." z wykazami, spisem miejscowości postaci, ect.... co do tematu to można jeszcze zajrzeć do ksiażki z tej samej serii Na warszawskim kierunku operacyjnym" (autora ni cholery nie pamiętam). Troche o pierwszej fazie walk, przedrupowaniu 1 DP, przeprawach, zapleczu przyczółka, ect...Q.
piterskrzek Napisano 29 Grudzień 2007 Napisano 29 Grudzień 2007 tomson ty chyba na tym przyczułku często szukasz .nie zniechęciłeś się jeszcze.
thomson Napisano 31 Grudzień 2007 Autor Napisano 31 Grudzień 2007 Nie - jest spoko. Nic nie wykopuje , ale mam sentyment.
Bandzior26 Napisano 14 Styczeń 2008 Napisano 14 Styczeń 2008 Witam! Co do przyczółka nie wszysko stracone :-)znalazłem tam ostatnio śliczny medalik a kopałem z kolegą tylko godzinkę lub dwie...nie wszystko stracone!
thomson Napisano 15 Styczeń 2008 Autor Napisano 15 Styczeń 2008 Drobnicy tam jeszcze nazbiera - trochę słabiutko z większymi rzeczami.
ja20 Napisano 15 Styczeń 2008 Napisano 15 Styczeń 2008 Po takich bitwach, to na pewno jeszcze wiele rzeczy jest w ziemi.Wiadomo, że jak przekopane to mniejsza szansa na znalezienie.Mam małe pytanie, chciałem się przejechać z kumplem w okolice Studzianek, ale on to tylko łuski, łuski, łuski.wychodzi tam trochę łusek?najbardziej go mauserowskie interesują, zresztą poza pepeszami i mosinami z każdej się cieszy.
MrSmith Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 A co ci sie nie podoba w Bitwie pod Studziankami" Przymanowskiego? Trzeba tylko wziąć poprawkę na komunistyczna propagande i opuścić zyciorysy bohaterów.Jak dla mnie to bardzo szczegółowy opis bitwy, i plany sytuacyjne. PS. Szkoda, że mam tam dość daleko. Ale hordy kopaczy już pewnie przeszły tamtędy ze 100 razy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.