Skocz do zawartości

Drelich - rodzaj materialu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie jakiej grubosci sploty i jaka grubosc w polskim dreliszku.

Załacza 2 zdjecia lnu, ktory bardziej nadaje sie wytworzenia bluzy ?

jedno zdjecie w powiekszeniu na splot a 2 w troszke powiekszone, blizej rzeczywistosci : )

JAki kolor blada zielen ?

pzdr

Na pierwszym zdjęciu - żaden.

Na drugim - raczej ten z lewej, choć trudno stwierdzić grubość splotu bez skali porównawczej.

Skośne prążki racja, ale przy drelichu bawełnianym. (jak np. niemieckim)

Prawdę mówiąc, polska lniana tkanina bywa nazywana drelichem" tak bardziej umownie, ze względu na przeznaczenie.

Leszek,

przez internet na pewnym etapie bardzo trudno rozmawia sie o tkanianach.
Zrobmy tak: Wlasnie jeden z Waszych zastwstydzil mnie ostatnio i przypomnial o obiecanych przez mnie zdjeciach znad Bzury.... Do koperty z plytka wloze zatem probke tkaniany lnianej ktorej uzywamy u nas do szycia replik mundurow lnianych. Mam nadzieje, ze pomoze.

Pozdrawiam,
ArturSz

Artur mamy ten sam materiał, moja kurtka wz 36 sie szyje : )

Chcialem tylko załatwić material na uszycie bluzy wz 28.

A z racji ze ten material jest troszke za cienki a 2 nie mam go juz, to szukam czegos na własną ręke.

Wiem że bardzo trudno sie rozmawia przez internet, bo nie mozna pomacać i zobaczyc innych waznych elementow, ale to zawsze coś.

A co sądzicie o tym ?

W bluzie letniej zakladanej przez glowe napewno bawelna- niedwno mialem ja w rekach (nb jest chyba niejasnosc z nomenklatura- spotkalem w kilku publikacjach oznaczenie tej bluzy jako wz 24). Len jako tkanina mundurowa obserowany jest dopiero na kurtkach letnich opracowanych w I polowie lat 30 ( zapinane na 6 guzikow, mankiet nierozpinany - mylone czesto z kurtkami wz36 z powodu podobienstwa.)

Na AD 2008 jeszcze nie mialem przyjemnsci robic zdjec
:-)))) poki co starm sie w czasie cofac :-)))
Mam adres Ernesta.

pozdr,
Artur

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie