Skocz do zawartości

Rogowo

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 304
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kolega 11021979 zamiescił sporo fotek samolotów. Jednakże nie jestem do końca przekonany czy wszystkie wymienione typy stacjonowały w Rogowie w czasie wojny. Wiele z nich są to wersje lądowe i rzadko sie zdarzalo aby montowali w nicjh pływaki- np Ju 88. Poprawcie mnie jesli się mylę.
Wiekszość samolotów pochodzi z Flieger-Ersatz-Bataillon 26. W czasie swojego istnienia na wyposażeniu były: Ar 196, BV 138, He 114, He 115, Do 17, Do 18 i Ju 88. Być moze stacjonowały na lotnisku trawiastym ale nie wiem czy nie lepiej by było je przenieść do Bagicza?

W spisie i fotkach brakuje natomiast He-59 i He-60 które były na wyposazeniu 2/506 Küstenfliegergruppe która stacjonowała w Kamp - Rogowie.
Napisano
Witam.
Wszystkie zamieszczone fotki samolotów są zgodne z stanem faktycznym. Opierałem się na wykazie grup lotniczych stacjonujących w Kamp od 1937 do 1945. Maszyny o podwoziu kołowyn stacjonowały na lotnisku trawiastym. Kilka z przedstawionych maszyn owszem stacjonowało w Kamp przez krótki okres i zostało przegrupowane na inne lotniska. O wymienionych maszynach przez Lobo26 nie mam informacji, że stacjonowały w Kamp. Jeśli masz Lobo26 takowe to prosze o kontakt na GG nr 1178796.
Napisano
Arado znalazłem kilka ciekawych informacji na temat działalności twojej w Rogowie i znaleziskach. Rozmawiałem na GG z kolegą na temat Fortu Rogowo. Jeżeli naprawdę zainteresowany jesteś stworzeniem muzeum w Rogowie i krzewieniem historii na temat tego regionu jestem gotowy do współpracy, jezeli takową jesteś zainteresowany.
Napisano
juz odpowiadam:
Küstenfliegergruppe 506 / Kampfgruppe 506 a dokładniej 2 staffel z Küstenfliegergruppe 506 , sformowana 1.12.37 w Kamp. Stacjonowała tu w okresie 8.39 - 3.9.39
pózniej przeniesiona do Hornum. Miała na wyposażeniu Do-18.

Küstenfliegergruppe 706
sztab - sformowano 1.10.37 w Kamp, stacjonował w Kamp w okresie 1.10.37 - 22.10.39, pózniej przeniesiony do Stavanger, na wyposażeniu Stabstaffel pozostawały samoloty He-60
3/706 - sformowana 1.11.38 w Kamp, w okresie 1.11.38 - 1939 stacjonowała w Kamp pozniej przeniesiona do Dziwnowa, na jej wyposażeniu znajdowały się samoloty He-59.
Oprócz tego w Kamp sformowano w 1.7.37r 2 staffel 706 lecz ona operowała od 9.38 pod nazwą 3/606. poprostu została przemianowana ale adres pobytu sie nie zmienił - nadal Kamp.

Myśle ze troche rozjaśniłem sytuację z samolotami.
Napisano
Do 11021979 ! Naturalnie zapraszam do współpracy !Jestem od czwartku w Rogowie. Tel.889-955228 Sprawa Muzeum jest już faktem.Zaczynamy od remontu hangaru !
Napisano
Woytas - ja też mieszkam 500 kilo ale postaram się wpaść na majowy weekend... a jak nie to w tłumnym:/ lipcu...
mam nadzieje że uda się jakies spotkanko zorganizować...
przy okazji... z hangarowego dachu jest piękny widok na okolice... może sie da jakiś taras widikowy wykombinowac?
tylko te zabójcze schodki... masakra:P
Napisano
Witam wszystkich forumowiczów, służyłem w tej jednostce w roku 1991 była to jednostka jak dobrze pamiętam JW 5897. Pozdrawiam wszystkich szweji co zemną służyli w jednostkach Trzebiatów, Kołobrzeg no i Rogowo a także przy ochronie dawnej jednostki w Podborsku w latach 1990-1992 / Rogowo kompania zaopatrzenia 1991r może ktoś pamieta śp.Waldka G. z Łodzi / cybnet@wp.pl/
Napisano

Witam. Poszukuje kolegów którzy w latach 82-84 słuzyli w jednosce w Rogowie ja słuzyłem na IV Bateri Ogniowej. Zapraszam na www.amado.toya.net.pl tam zamieściłem trzy fotki z tego okresu moze ktoś się rozpozna to proszę o kontakt. Po obejrzeniu kilku fotek z tej stony dotyczących jednostki to trochę żal że wszystko chyba ulega zniszczeniu,ehhhh...szkoda. Moje pseudo które mi towarzyszyło przez okres służby to Chorąży" a to z racji mojego nazwiska:-). Pozdrwiam kolegów z fali (teraz już też nie ma fali)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie