11021979 Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Witam wszystkich.Jeśli chodzi o kwestię znajdowanych przedmiotów na terenie Rogowa i okolic to miałem jedno dosyć cenne. Mianowicie mój ojcec kopiąc kiedyś w ogródku wykopał mały dzbaneczek. Miał go już wyrzucić do śmieci kiedy zainteresowała go dziurka w owym dzbanku. Gdy go opłukał wodą miał on zielonkawy nalot(widocznie był z wierzchu pokryty miedzią, która się utleniła pod wpływem warunków pogodowych). Tuż przy denku po opłukaniu okazało się, że jest to przestrzelina po pocisku karabinowym. Otworzyliśmy wieczko dzbanka, żeby zobaczyć czy w środku jest pocisk, gdyż nieprzebił on dzbaka na wylot. Okazało się wówczas, ze po pocisku nie ma śladu, ale wnętrze dzbanka jest posrebrzane dosyć grubą warstwą srebra. Po wielkości tego dzbzanka wnioskuje, że był z jakieś zastawy stołowej i służył chyba do mleczka do kawy. Więc jednak można znaleźć ciekawe rzeczy i nieraz mająca wartość.
Krichu Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 11021979 może trzeba przepiszczałkować ten ogródek, jakby co to nie ma sprawy zrobię to z przyjemnością
11021979 Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Zbadałem sam dokładnie moje podwórko i nic więcej nie znalazłem.Ale od ojca słyszałem o podobnym odkryciu w latach 70-tych. Podobno dwóch braci na jednej z posesji chciało postawić kamping, ale na miejscu, w którym to chcieli zrobić był mały kopiec ziemi porośniętej trawą. Dziarsko przystapili do wyrównania terenu i gdy zaczeli ja rozkopywać natrafili na kubki, talerze, wazy do zup. Okazało się, ze wykopali zastawy stołowe wykonane z porcelany ze złoceniami. Ojciec opowiadał, ze lubili oni popić i większość przehandlowali za alkohol. Po pewnym czasie zjawili się przedstawiciele SB razem z konserwatorem zabytków ze Szczecina i wzieli braci na przesłuchania. Po otrzymaniu informacji komu sprzedali elementy zastawy milicja odzyskała większą część porcelany. Braci zwolniono, ale jeden z prowadzacych śledztwo milicjantów powiedział, że gdyby zgłosili o znalezisku władzom to za 10% wartości znaleźnego odjechaliby nowym dużym fiatem, co w tamtych latach było nielada gratką. Nazwiska szczęśliwych znalazców" nie pamięta ojciec, ale jest to fakt autentyczny. Szanowni forumowicze tereny takie jak Rogowo, które przez dłuższy czas były zajęte przez wojsko są w bardzo małym ułamku zbadane i zeksplorowane. Więc jest tu jeszcze trochę tajemnic.
Krichu Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Niebawem zaczne przyjeżdżać na Rogowo może sie kiedyś spikniemy, szukałeś coś na barakach robotniczych w drodze do Mrzeżyna???Jeśli możesz to daj mi jakiś kontakt!!!!
Krichu Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Myślę, że jeśli jest coś cennego zakopane to w pobliżu kasynka, myślę oczywiście o szkle, ale jak tam przemknąć niezauważonym hehe
dream28 Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 mam parę fajnych fotek z ROGOWA i jutro wkleję. pytanko:przy jeziorze nieopodal transformatora jest stary śmietnik. czy to możliwe że tam mogły znaleść się też zwłoki?buszowałem tam i na co nieco natrafiłem... pozdrawiam.
11021979 Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Jeśli chodzi o śmietnisko przy samym jeziorze naprzeciwko transformatora to różnie może być z tymi zwłokami(chodzi moze o cześci szkieletu, bo zwłoki to raczej tuż po śmierci). Raczej myśle, że gdyby się tam znajdowały szczątki ludzkie to dawno by je już znaleziono, gdyż czesto tam buszowali i buszują wędkarze. Ale do końca nigdy nic nie wiadomo. Wiem, że kilka ładnych lat temu chłopaki z Rogowa znaleźli na tym śmietnisku motocykl. Może był to niemiecki, ale tego nie wiem bo nie byli wstanie tego okreslić. Zaleźli go będąc jeszcze w szczeniackim wieku i raczej pochodzenie znaleźiska ich nie interesowało. Sam za bajtla chodząc ze starszym bratem na ryby znajdowałem tam porcelanę(talerze, kubki ze swastyką na denku). Dla zainteresowanych podaje nr na moje GG 1178796.
macsurf Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Ja tam kopalem jeszcze jak bylem szczeniakiem, bylem z kumplem i faktycznie natrafil na jakies czesci po motocyklu. Ale nie byl to caly sprzet" niestety :]Talerzy to tam kiedys bylo tyle, ze sie chodzilo po nich, mozna bylo nawet znalezc je nawet w calkiem dobrym stanie.Ostatnio jak tam bylem - jakies 3 miesiace temu, to teren ten byl calkowicie przeryty jakby ktos ciezkim sprzetem wjechal :) Raczej watpie zeby cos tam jeszcze ciekawego bylo. Ale jest jeszcze drugie smietnisko a w zasadzie bylo, bo po likwidacji jednostki je usuneli, bylem tam i wszystko jest zarosniete. Pewnie w glebszych warstwach cos zostalo, to co bylo na zewnatrz to odpadki z aszej" jednostki kiedy jeszcze funkcjonowala. Smietnisko to znajdowalo sie przed pozostałosciami betonowego mostu - droga ktora prowadzi na zygowke. Jakies 0,5km od zygówki w kierunku Karcina.
dream28 Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 ... heh to bardzo możliwe ze znalazłem tylną czerwoną lampkę od tego motoru...
Krichu Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 A pisze ktoś tu w ogóle z Rogowa albo Mrzeżyna?????????
11021979 Napisano 13 Styczeń 2006 Napisano 13 Styczeń 2006 Dream28 co z tymi fotkami, które miałeś dodać na forum?Ostatnio byłem u rodziców w Mrzeżynie i od ojca usłyszałem kolejną ciekawą historię, którą się chcę z wami podzielić.Za dawnym ośrodkiem NITRON-ERG po lewej stronie drogi jadąc z Mrzeżyna do Rogowa w latach 60-tych Polskie Wojsko wywiozło z zagajnika dużą ilość części samolotowych. Ojciec opowiedział mi, że teraz gdzie za tym ośrodkiem znajduje się las kiedyś znajdowała się polana leśna otoczona tylko z brzegów wyższymi drzewami. na tej polanie Niemcy pochowali dużą ilość części lotniczych z lotniska w Rogowie. Były tan skrzynki z kluczami, elementy silników lotniczych a nawet całe płatowce skrzydeł. Znaleziono też dużą ilość śmigieł od samolotów takich jak używano w Ju52. Śmigła te jeszcze kiedyś stały przed kazdym koszarowcem w Rogowie jako ozdoba. Pozostałą część wywieziono na trwajacą akcję zbierania złomu dla odbudowy kraju. Innym ciekawym znaleziskiem były bomby szkolne wykonane z betonu. Leżały ich całe stosy. Miały one ciekawą konstrukcję. Wewnątrz betonowego korpusu bomby były wykonane otwory na 0,5 l fiolki szklane z kwasem siarkowym. Fiolka po zrzuceniu z bombą z samolotu na ziemię rozbijała się i wchodząc w reakcję z ziemią powodowała powstawanie oparów kwasu, które sygnalizowały gdzie bomba upadła. W czasie zbierania tych betonowych bomb doszło do wypadku. Do oczyszczania terenu powołano rezerwistów na 3 miesiące. Mimo udzielonego instruktażu o zagrożeniu po znalezieniu fiolki z kwasem jeden z rezerwistów, gdy ją znalazł wsadził sobie do kieszeni spodni. Gdy przerzucali jakieś elementy na samochód fiolka pękła i go dotkliwie poparzyła.
Lobo26 Napisano 13 Styczeń 2006 Napisano 13 Styczeń 2006 WitamKolega 11021979 wspominal o betonowych bombach. Wiele mozna ich spotkać na terenie Rogowa. Oto fotka wykonana przy zakręcie betonki, niedaleko wjazdu na prochownię.
Mauser Napisano 13 Styczeń 2006 Napisano 13 Styczeń 2006 Do kolegi 2faces: niedaleko Lęborka we wsi Krępkowice gmina Cewice Herman Goering miał swoją leśniczówkę wybudowaną na początku lat XX przez hrabiego von Ostena. Jest to drewniany dworek myśliwski z tego co wiem przebywał w niej dość często jeżdząc na polowania w okoliczne lasy. Dworek stoi do dziś, a co do bomb betonowych to Luftwaffe używało takich samych na poligonie nad jeziorem Łebsko
macsurf Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 Wie moze ktos cos wiecej na temat okopow niedaleko bylej strzelnicy? Teraz tam za duzo sladow nie ma, nawet dosc ciezko znalezc pozostalosci po okopach. Pamietam, ze kiedys byly one jeszcze wzmocnione deskami i byly w calkiem dobrym stanie. Pytanie czy sa to asze" czy niemiaszkow :> Moze z wykrywka ktos tam chodzil ?
Krichu Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 Do użytkownika mascurfJak byłem w Rogowie to też mnie te transzejki zaciekawiły , piszesz o tych za strzelnicą w stronę Dzwirzyna.Metale kolorowe to widocznie jacyś kolesie odzyskali, ale nie sądze ---- że przy pomocy wykrywki.Miałem bzyka ale tak się rozpadało ,że juz tam nie szukałem.Wygląda mi to na pozostałości niemieckie ale ręki nie dam se uciąć bo czym bym nosił wykrywkę :D:D:DCiekawe są bo w formie czworokąta,spotkałem ostatnio kolesia który słuzył w Rogowie w latach 70 ale nie potrafił na ich temat nic powiedzieć
11021979 Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 tego typu samoloty stacjonowały w Kamp:Ju 88A
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.