Skocz do zawartości

Rogowo

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 304
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
mam dylemat ......

w trakcie pisania na stronke informacji o Rogowie natknąłem sie na dziwne oznaczenie. mianowicie Ju 52/MS
czy ktoś posiada jakies info co to byla za wersja ?
i jakie oznaczenie miala wersja Ju 52 z pływakami ??

pozdrawiam !
Napisano
Co do Ju 52MS to znalazłem jedynie 'Ju 52 M.S.-Verbänden (Marine-Sicherungs-Verbände)' - Marine Sicherungs - zabezpieczenie marynarki; verbände - jednostka.
Napisano
Łe jednak prędzej to będzie Junkers Ju 52 MS - Minensuchring wersja do poszukiwania min (raczej morskich hihi ;) )
Napisano
Luca bo one wlasnie były uzywane w jednostce Minensuchgruppe 1. Wiec to raczej cos z minami.

ale dalej nie wiem czy wersja z plywakami była specjalnie oznaczona czy nie ?!

ps: Yrek dzięki za fotkę !!!!!!!
Napisano

Ju52-3m MS

Umbau einiger Ju 52-3m g4e-g6e zu Minensuchflugzeugen.

Na zdjęciu He 60 które też stacjonowały w Rogowie.
Powyżej wyjaśnienie Ju52. Chodziło o samoloty minerskie.Według oznaczenia jakie znalazłem to zajmowały się minowaniem z powietrza.

Napisano
Znalazłem stronę dotyczącą Ju52.Ale z niemieckim krucho. Może to pomoże.
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/Ju52.htm
Napisano
Dodatkowe dane dotyczące Kamp.
Flieger-Ergänzungsgruppe (See)

Kommandeure:

ObLt Eugen Bischoff, 27.1.40 - 10.7.43
ObLt Gerhard Kolbe, 10.7.43 - 3.10.44
Formed 27.1.40 in Kamp from Flieger-Ersatz-Bataillon 26 with:

Stab/Fl.Erg.Gr.(See)
1./Fl.Erg.Gr.(See) with Do 18, He 115 and later BV138
2./Fl.Erg.Gr.(See) with Do 17 and He 111

3.(Bordflg.)/Fl.Erg.Gr.(See) was formed 29.8.40 in Thisted/Denmark from ZB-Lehrgang Swinemünde with Ar 196 and He 114.

3./Fl.Erg.Gr.(See) became 4./Fl.Erg.Gr.(See) in 2.41; 3./Fl.Erg.Gr.(See) was reformed 25.6.41 in Kamp with Ju 88A. Became attached to KGr.506 on 9.9.41, and was redesignated Erg.Sta./KGr.506 on 15.9.41.

Parts of 4./Fl.Erg.Gr.(See) was used to form 2./Aufkl.Gruppe (See) 125 on 1.4.41.

Disbanded 3.10.44, and:

1. Staffel became Erg.Küstenfliegerstaffel (F)
2. and 4. Staffel was united as Erg.Küsten-Nahaufkl. und Bordfliegerstaffel

Bases:

27.1.40 - 9.44 Kamp
9.44 - 3.10.44 Pütnitz

* 1. Staffel at Pillau (?.40 - 5.6.41) and Kopenhagen-See (6.6.41 - 9.44); 3. Staffel at Thisted (29.8.40 - 9.40), Aalborg-See (9.40 - 21.12.40) and Thisted (22.12.40 - 2.41); 4. Staffel at Thisted (2.42 - 5.41) and Kamp (5.41 - 3.10.44).

Used the following aircraft: Ar 196, BV 138, He 114, He 115, Do 17, Do 18 and Ju 88.

--------------------------------------------------------------------------------

© 1997-2001 Michael Holm
Napisano
Te Ju-52 MS były uzywane do rozbrajania morskich min magnetycznych - pod kadłubem samolotu zawieszony był jak gdyby pierścień przez który przepływał prąd elektryczny powodujący wytworzenie pola magn. samolot leciał nisko nad wodą i pole magnetyczne pierścienia detonowało miny magnetyczne.

pzdr

bjar_1
Napisano
z innej beczki ;)

co to za miasta (chodzi mi o nazwy współczesne) ???
Hörnum - ???
Pillau - ???

dla mniej wtajemniczonych dodam ze do tych miast przeniesiono tam jednostki stacjonujące w Rogowie.

Napisano
Dzieki Yrek :)

a to drugie odnalezliśmy razem z Luca - jest; na szlezwiku; wyspa Sylt przy granicy z Danią po stronie morza północnego.
Napisano
Pytanie do Lobo.Czy bierzesz pod uwagę że w Kamp mogło również funkcjonować lotnisko trawiaste.Ja mam takie wrażenie.A to dlatego, że wieża kontroli lotów jest częścią hangaru który jest na zdjęciu. Hangar znajduje się dość daleko od jeziora.Widok z wieży na jezioro jest ograniczony. Jeszcze jedno. Po drugiej stronie jeziora na wysokości WDW były zrujnowane zabudowania.Z tego co pamiętam stały tam kiedyś baraki.
Napisano
z moich dostepnych źródel wynika ze samoloty lądowaly na jeziorze i ewentualnie na morzu przy małej fali i wietrze.
hmm... lotnisko trawiaste ???
to kwestia zastanowienia bo przy budowie niemcy wycieli tak drzewa aby zachowac maksimum ukrycia i stworzyc funkcjonalne zaplecze. a lotnisko trawiaste by sie mocno rzucalo w oczy.
mowie to kwestia zastanowienia.....
Napisano
A tutaj cos o lotnisku trawiastym, nawet nie wiedzialem ze takowe istnialo...

Lotnisko Rogowo znajdowało się między Dźwiżynem, a Mrzeżynem na obszarze depresyjnym, podmokłym. Było ono trawiaste, zajmowało dużą powierzchnię. W pobliżu lotniska znajdowało się jezioro i rzeka, do których doprowadzona była, za pomocą specjalnych pomp, woda z urządzeń odwadniających (basenów wodnych). Niekonserwowanie urządzeń wodnych doprowadziło do ich zamuleń, a unieruchomienie stacji pomp oraz duże ilości opadów spowodowały całkowite zabagnienie lotniska. Przestrzeń lotniska zamieniła się w pokryte trzciną trzęsawisko nie do przebycia.. Istniała możliwość – w ocenie komisji – doprowadzenia tego lotniska do stanu używalności, przeprowadzając remont urządzeń odwadniających i pomp. Inwestycja ta powodowała wydatkowanie [...] wielu milionów złotych. Będzie to wydatek nieopłacalny przewyższający na pewno koszt budowy nowego lotniska [...]. Obok lotniska znajdował się dużych rozmiarów hangar konstrukcji żelazobetonowej, częściowo zdewastowany, bez bram, używany jako park samochodowy i artyleryjski. W obiektach koszarowych obok lotniska stacjonowały jednostki MON. Nie było wolnych mieszkań, ani budynków koszarowych, które można byłoby wykorzystać.
Napisano
mam pytanie ! skąd wziąłes te informacje - jesli mozesz to podaj żródło lub link.
wiele osób sie interesuje tym tematem wiec sa ciekawi !!!

pozdrawiam !
Napisano
Akurat ten tekst miałem w swoim archiwum, ale znalazłem już źródło z którego pobrałem ten tekst: http://www.mw.mil.pl/przegmorski/body_przegwrzesien03_art7.html
Napisano
A więc jednak się nie myliłem. Zajrzyjcie na stronę
http://www.amw.com.pl/katalog_nieruch/pdf/41.pdf Dwa świetne zdjęcia na hangar i jego okolice.
Napisano

witam ponownie :)
dotarłem do ładnych rysunków przedstawiających godła samolotów stacjonujących w Rogowie (Kamp)

rys 1: godło 2/706 Küstenfliegergruppe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie