Skocz do zawartości

Rogowo

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 304
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Pozostałości po pompach do odwadniania trawiastego pasa startowego( służyły również do zalewania pasa na wypadek otrzymania informacji o planowanym nalocie. W dwie godziny zatapiały pas startowy na kilka centymetrów co maskowało strukture lotniska)

Napisano

Pozostałości po bramie południowo-zachodni brzeg jez. Resko
Sądząc po jej zgłębieniu w trawie pochodzi z czasów pamiętających lotnisko.

Napisano

Z boku rampy do przetaczania samolotów. Do czego służyły te bloki betonowe? Bo chyba nie do zatrzymywania czołgów ;))

Napisano
11021979-piszesz,ze pompy służyły do zalewania pasa startowego.To jeden z częściej spotykanych mitów.Po pierwsze nie służyłoby to maskowaniu a wręcz przeciwnie, efekt byłby odwrotny do zamierzonego gdyby nagle pojawiło się jezioro nie oznaczone na żadnej mapie.Oberstleutnant Jürgen Zapf ,do niedawna dyrektor muzeum lotnictwa na Gatow w Berlinie ,znawca tematu i autor książek na temat niemieckich lotnisk kiedy go pytałem co o tym sądzi też stwierdził,że takie historie można między bajki włożyć.

www.fort-rogowo.com
Napisano
Na poczatku to ja slyszalem tylko tyle, ze instalacja sluzyla do suszenia" terenu, gdyz Rogowo jak i jego okolice to teren bardzo podmokły.

Dornierek na Resku :)

http://www.how.pl/rogowo/fotomontaz-rogowo.jpg
Napisano
Teraz na wakacje rusze tez na przeszpery tych terenow bo od dluzszego czasu szukam jakis ciekawych miejsc w okolicach Kołobrzegu. W rogowie juz pare razy bylem ale to tylko krecilem sie po budynkach. Jak porobie foty to tez powrzucam. Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Zdęcia które zobaczyłem na stronie http://www.amado.toya.net.pl/rogowo.htm .Czy to pozostało po koszarowcach. Szkoda to był kawał historii. Orginalne płytki na korytarzach i we wnękach gdzie dawniej znajdowały się uchwyty na broń.
Napisano
W Rogowie powstanie Grand Hotel.Ten Gruz wywalają koło jeziora, będzie tam przystań jachtowa.A ten hotel może coś ruszy turystyke w Rogowie, bo narazie to cienko z turystami tam.
Pozdrawiam
Napisano
No niestety, ostatnio jak robilem te fotki nawet dziad, ktory to pilnowal nie dał mi zrobić kilku fotek z bliższej perspektywy :( Teren prywatny, zadnych fotografii :/
A wiec internat + 2 baterie przeszły do historii, naprawdę przykro się zrobiło jak widziałem te gruzowisko :(
Wystarczy popatrzec jak wyremontowano bliźniacze budynki, tam gdzie są obecnie kolonie. I naprawdę ładnie wyremontowali, po co odrazu niszczyć.

Mają też zniszczyć kotłownie :/
Napisano
To nie będzie żaden Grand Hotel tylko osiedle apartamentowców ! Gruz jest wyrzucany prosto do jeziora ! To granda, dlaczego nikt tego nie widzi ? Co na to ochrona środowiska ?
Napisano
Apel do miejscowych .Zawiadomcie ochronę środowiska.To granda że facet mający pieniądze stawia siebie ponad prawem. Może czas z tym skończyć.Kto wydał na to zgodę.
Napisano
Najbardziej będzie szkoda mi kotłowni.Jest tam zapisana cała jej historia na murach, najstarszy zapis jaki tam znalazłem to 1973 213 dni do końca służby".Niedługo tylko zdjęcia nam pozostaną:(
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie