oleq Napisano 11 Grudzień 2007 Autor Napisano 11 Grudzień 2007 WitamMam pytanie czy warto waszym zdaniem szukac szczescia" w miejscach gdzie dawniej funkcjownowaly huty wytpiajace zelazo z rudy darniowej?Czy moze juz ktos w takich miejascach szukał?Czy dochodziło w tych miejscach do jakiejs wymiany pienieznej..?
Saper93 Napisano 11 Grudzień 2007 Napisano 11 Grudzień 2007 Heh, ale pamietaj! Zależy czym tam palili. Mozliwe ze węglem albo koksem , a napewno bedzie tam dużo żużlu i szlaki, często dają sygnały. Pozdrawiam!
Swiety82 Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Dokładnie, szlaka bardzo zmyla sygnał, kiedyś kopałem w pozostałościach starej cegielni, dużo śmieci.Ale znalazłem ciekawostkę-starą jabłonkę, u dołu zbutwiałą, a w środku... dziwnego kształtu ni to cegła, ni jakaś forma z wypalanej gliny...Ktoś wsadził to pod drzewko, które z czasem to obrosło i tak zostało w środku, ciężko było to wyjąc.
musamman2 Napisano 11 Styczeń 2008 Napisano 11 Styczeń 2008 Ja szukałem przy takich leśnych hamerniach do wytopu rudy darniowej. Sygnał jest dosłownie wszędzie, bo wszędzie są kawałki żużlu. Rozkopałem delikatnie ćwiartkę pieca (ścianki z gliny) i w środku znalazłem wielką bryłę żelaza, jeszcze nie do końca wytopionego, chyba proces został przerwany. Nic innego nie znalazłem, nie licząc fragmentów ceramiki, chyba z czasów krzyżackich.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.