mowglyn Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Sorry, wróć!Właściwa wersja plakatu to wystraszony, sponiewierany gość w uchylonych drzwiach, za nim puste, gołe półki i ściany. Tekst bez zmian!;)
draven85 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 witamMoże Odkrywca" powinien rozpocząć akcję na rzecz zmiany prawa to co sie teraz dzieje jest chore. Gazeta ma większą siłę przebicia dlatego uważam , że powinna zająć stanowisko w tej sprawie i zacząć działać . pozdrawiam
mowglyn Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Draven85!Też tak myślę, ale są z tym co najmniej dwa problemy.1) Być może nie wszyscy czytelnicy i forumowicze tak samo myślą,2) No właśnie..., jak to nazwać? Powiem tak, kiedyś na tym forum jakiś gość (sorry, nie pamiętam kto) trochę pofikał no i któryś z moderatorów (sorry, nie pamiętam kto) powiedział mu mniej więcej tak: jak się nie podoba, to spływaj chłopie, to jest PRYWATNE forum!". I to jest ten drugi problem...Pozdro!PS. Jak sądzisz, dlaczego w USA takie stowarzyszenie posiadaczy broni (sorry, nazwy nie pamiętam, taki czteroliterowy skrót nazwy organizacji) jest potęgą? NIKT im nie podskoczy, a przed wyborami to dosłownie włażą im w przysłowiową d***! Bo liczy parę milionów członków! To jest prawda a nie kit: W JEDNOŚCI SIŁA!
Igor Grożny Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Mi.Der to już nie czasy komuny gdzie blacha była niepotrzebna. Pozdrawiam
M164U Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 mowglyn, pewnie myslisz o NRA (National Rifle Associacion - narodowe zrzeszenie posiadaczy broni), masz racje, kazdy kto chce miec pare milionow glosow podzas wyborow musi sie NRA uklonic. Wiecej na www.nra.org
M164U Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Rzeczywiscie przydalo by sie cos podobnego w Polsce, tylko jak by sie nazywalo? Narodowe stowarzyszenie posiadaczy przewierconych lusek i rdzy ozdobnej? I czy od razu by nie bylo nielegalne? Moze jakies podziemie utworzyc? Nowa Armia Krajowa? N-AK brzmi lepiej:)
leman05 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Tak śledzę ten temat i aż strach cokolwiek powiedzieć jednak nie wytrzymałem aby nie wyrazić swojej opinii. Każdy z nas poszukiwaczy albo miał, ma lub będzie miał coś co nie jest zgodne z ustawą o broni i amunicji. Każdy z nas poszukiwaczy jak się natknie na mosinka czy powiedzmy sygnałówkę weźmie ją do domu. Jestem tego przekonany. Faktycznie ustawa powinna być zmieniona. Nie mówię tu o posiadaniu współczesnej broni i amunicji a jak wiadomą z minionych wojen. Teraz nawet za łuskę z niezbitą spłonką można dostać 8 lat. Tak przynajmniej interpretuję wymienioną ustawę. Nasz kolega roizab miał po prostu dobrego „przyjaciela”, który doniósł na policję upiększając historyjkę. Wierzcie mi, ze na swej drodze spotkałem już policję. Zgłaszałem wtedy niewybuchy. Miło się z nimi gawędziło i byli nawet zainteresowani moim hobby. Nawet mi nabój 19 mm pozostawili. Teraz już nie będę zgłaszał. Niech leży i gnije dalej.Tak na marginesie. Nalewną część z was przyjechała kiedyś do Warszawy na giełdę staroci na Kole. Tam co można kupić to czasami sam się dziwie a straż miejska spaceruje i nic.Pomyśl kolegą roizab i daj znać w jaki sposób zapukali do Twoich drzwi. Na pewną będziesz zaproszony na przesłuchanie. Wówczas poproś o wgląd do swoich akt. Masz do tego prawo. Dowiedz się dlaczego przyszli do Ciebie. Po jakich śladach. Aha i poczytaj sobie kodeks karny jak będziesz dobrze zorientowany to możesz sam zaproponować karę jak i odstąpienie od tej kary. Informuj na bieżącą.P.S – no i przystępuję do N-AK.
draven85 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 mowglyn jasne forum jest prywatne ale żyje" dzięki nam po trochu bo tu zaglądamy , oglądamy różne reklamy itp za które ktoś płaci i ktoś otrzymuje kasę , to samo tyczy się gazety płacimy za nią i pomoc ze strony redakcji czy jakaś inicjatywa była by wskazana. Jasne , że redakcja czy też admini mogą napisać , że nikt nie zmusza do kupowania i zaglądania na forum ale takie pojmowanie sprawy już dawno minęło moim zdaniem , to może wszyscy przestaniemy kupować gazetę i wtedy się okaże kto komu jest bardziej potrzebny :) ps. mam nadzieję , że redakcja się nie obrazi ;)
mowglyn Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 M164U!Yeah! NRA! Stary, odświeżasz pamięć lepiej (czyt.: bezboleśniej) niż NKWD i Gestapo! Tak, właśnie wspomniane stowarzyszenie miałem na myśli. My akurat mamy trzy nurty polityczne: prawica (właść.: paraprawica), środkowica (tu wpisz kogo chcesz) oraz lewica (właść.: postkomuna). WSZYSCY ONI mają jedną cechę wspólną: cholernie boją się NASZEGO hobby... . W powstanie takiego stowarzyszenia niestety nie wierzę. Dlaczego? Gdzie DWÓCH Polaków, tam TRZY zdania! Już raz przez to POLSKA upadła i to na ładnych parę lat"... .Leman05!Bez przesady! Co to znaczy: Każdy z nas poszukiwaczy albo miał , ma lub będzie miał coś co nie jest zgodne z ustawą o broni i amunicji". Nooo wiesz? Ustawy się zmieniają (prześledź stare; kiedyś np. teoretycznie można było mieć komory zamkowe!), to fakt. My natomiast musimy tylko jego przestrzegać! Nowa ustawa? Nowe przedmioty zakazane? Z tego co wiem to najstarszy polski bank nadal istnieje. A propos giełdy na Kole. Dla mnie to jest przysłowiowa Ameryka! W takim, czy owakim mieście powiatowym, czy nawet wojewódzkim P****** zabiera do ekspertyzy" bagnety, magazynki, kielichy szrapnelowe, a na takim Kole sam już parę razy widziałem, jak patrol pirotechników z AT rozkręcił na kontrolowanym stoisku jakieś tam większe pociski, zajrzał do środka... i powiedział Dziękujemy, przepraszamy". Kak w Szwiejcarii...
mowglyn Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Draven85!TY to wiesz, JA to wiem, ale [tu wpisz wiesz kogo ;D] tego nie wie!Big pozdro dla wszystkich!
stangret Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Niestety obecna ustawa obroni i amunicji jest fatalna i bezduszna. Rozmawiajac z jednym z bieglych na temat przypadkow dziwnych uslyszalem jak chlopakowi w jednej ze szkol srednich umilono zycie z powodu znalezionego naboju do mosina. Chlopak nie byl kolekcjonerem. Naboj znalazl przypadkiem. Najgorsze jest to ze nawet gdybyscie byli nie wiem jak wielkimi pasjonatami, mieli w domu wspaniala kolekcje legalnych militariow uratowanych przed zniszczeniem, poswiadczyli to wszystko jakimis listami poparcia i nie wiem co jeszcze to i tak na podstawie ekspertyzy podpisanej przez jakiegos debila sedziwa pani sedzia, znudzona i nie majaca pojecia o co chodzi potraktuje wszystkich krotko. Paragraf, artykol i do widzenia. Problem z glowy. Szkoda ze w polskim sadownictwie nie istnieje pojecie PRECEDENSU. roizab. Badz dobrej mysli,bo ilosc troche mala. Zanim do czegos dojdzie minie 2 do 6-ciu miesiecy. Masz troche czasu. Daj znac w razie czego. Pozdrawiam.
draven85 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 mam jeszcze takie pytanie , ktoś już o tym wspominał ale nie pamiętam jaka była odpowiedź. Gdyby utworzyć ogólnopolskie stowarzyszenie , organizację poszukiwaczy to czy jest możliwe załatwienie aby jego członkowie mogli posiadać wykopki?
stangret Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 draven85. Na tym forum padaly rozne propozycje majace na celu poprawe istniejacego stanu rzeczy, ale niestety zapal i poparcie szybko mijaly pomimo madrych i sensownych pomyslow. Post: apel do poszukiwaczy. Niestety wiekszosci lepiej jest utyskiwac i rzucac sie do gardel niz kiwnac reka.
draven85 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 stangret dlatego piszę żebyśmy naciskali redakcję Odkrywcy" abym coś zaczęła robić , mają fundusze , wiedzą jak przebrnąć przez procedury itp i potrzeba ogólnej inicjatywy poszukiwaczy i wywierania presji aby coś z tego było ;)
stangret Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 draven85.Dawno powinna byc ta sprawa ruszona przez redakcje. Dlaczego tak sie nie dzieje? trudno powiedziec. Jest wszak w kraju kilka czasopism o profilu historyczno- poszukiwawczo-kolekcjonerskim. Gdyby tak sie sprzymierzyli to dopiero bylaby sila. Szkoda ze tak sie nie stanie, bo taki zryw wsrod polakow to mozliwy jest tylko w obliczu wojny. Chyba wygodniej jest utrzymywac taki stan rzeczy. Pozdrawiam
leman05 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Panowie każdy z nas może zgłosić projekt ustawy do rozpatrzenia przez sejm ale warunkiem jest zebranie 100 tys podpisów (przynajmniej tak było jak się uczyłem WOSU. Jest ktoś chętny podac imię i nazwisko, nr dowodu oraz miejsce zamieszkania?
draven85 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 leman05 i co z tego , jaką mamy siłę przebicia? właśnie chodzi o to , że gazetę szybciej potraktują poważnie niż grupkę zapaleńców. Może jakiś admin wypowie się w tej sprawie w imieniu redakcji??
dect Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 @ leman (ad tego dluzszego posta)Zgadzam sie w calej rozciaglosci. Zaloze sie o duza i dobra flaszke, ze przy opisach wykopkow na tym forum 99% tekstow a to musialo wrocic do ziemi" dotyczacych jakiejkolwiek broni to sciema. Typowy poliszynel ;)Nie czarujmy sie - ustawa jest zla i poki taka bedzie ludzie beda wpadali bo kolekcjonerstwa tego typu fantow sie nie da zakazac/wyplenic. Ale z drugiej strony jak sie ktos tym zajmuje to niech bedzie swiadom konsekwencji - nie badzmy dziecmi. TAK - za splonke mozna trafic przed sad, TAK - za lufe zwinieta w osemke" tez. Etc...A kolega roizab mial albo zyczliwego" albo najzwyklejszego pecha bo przewinal sie np w materialach operacyjnych dotyczacych czegos innego - np jakiegos handlu na All.Panowie, glowa do gory, kiedys bedzie lepiej a na razie bez paniki :)
Mic112 Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 ciekawe jest to że wielu z obecnych tu kolegów pisze iż to paranoja farsa itp. a z drugiej strony przyznaje że no tak ale takie jest prawo i choćby nie wiem jak durne to zawsze prawo które nie podlega dyskusji a jeżeli już to tylko drobnej uwadze czytając niektóre posty mam wrażenie że sami się zaszczuwamy i straszymy jeden drugiego (za naboik 5 lat grocik 10 kamień z procy 20) jeśli sprawy dalej potoczą się tymi torami to pewnie za jakiś czas będziemy tak zakonspirowani i nie ufni wobec siebie że ta wspaniała pasja nie będzie miała sensu bo przecież z kim będziemy ją dzielić
pokemon Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Może Ameryki nie odkryłem, ale chciałbym wam uświadomić walkę z wiatrakami". W jednej mieścince wykopano pocisk artyleryjski podczas kładzenia kabla. Zamknięta droga wojewódzka. Prasa, telewizja, saperzy itd.Pocisk 25 mm !To teraz sobie przymieżcie do tego przykładu żądanie typu: zalegalizować wykopki! :)))
draven85 Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 pokemon pocisk to pocisk nigdy nie wiadomo czy wybuchnie więc uważam , że między tym a zardzewiałą lufą jest istotna różnica , w innych krajach sprawa jest rozwiązana przykład nawet naszego sąsiada- Czech. Dlaczego u nas tak trudno to zrobić? Jak dla mnie powód jest jeden - brak nagłośniania całej sprawy bo tak na prawdę kto o nas coś wie? Jedynie ludzie którzy znają kogoś kto szuka bo zwykły człowiek nie ma pewnie pojęcia na czym tak na prawdę to polega i tutaj powinna zaczynać się rola Odkrywcy" i innych gazet o tej tematyce aby podjęły działania w sprawie nadania rozgłosu zmianie prawa itp ale patrząc z drugiej strony w środowisku jest wielka nieufność i obawa , że ktoś może wykopie coś przede mną i to też jeden z powodów dla którego się nic nie robi.
Hebda Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Hmm...Jak to jest ?zgarna np wykop mausera lub innej rury,wiadomo że już strzelać nie będzie to to nigdy,ale smutni panowie" zabieraja ją i masz sprawę w sądzie..Jak robią ekspertyze ury"pod jakie kryteria ją biorą żeby sprawdzić czy to roń"?
pokemon Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 draven w takich przypadkach nie ma granic- zgoda. Pocisk 25 mm czy nabój kbks co za różnica? Ale co innego jak robi się wokół tego tyle szumu. Wytłumacz przeciętnym obywatelom że robią z igły widły (nie mówiąc o władzy). Wobec powyższego jeszcze raz uważam, iż jest to tylko bezsensowna walka z wiatrakami, a ewentualne wystapienie Odkrywcy byłoby zwróceniem tylko na siebie uwagę na zasadzie: chcą zalegalizowac to co dla wszystkich jest nielegalne! Kolejny temat dla pismaków :)))
pokemon Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Hebda- wytłumaczenie proste: każdy kto się trochę zna (np. był w wojsku) stwierdzi, że coś takiego może być góra bronią obuchową (czego posiadanie nie jest zabronione). Niemniej jednak rolą misiaczków nie jest ocenianie (werdykt) bo za to biorą pieniążki inni fachowcy :)))Wręcz przeciwnie, gdyby Pan Policjant stwierdził:- ta broń jest niegroźna (naruszyłby swoje kompetencje)- ta broń jest sprawna (naruszyłby swoje kompetencje)Dlatego jego rola polega na zabezpieczeniu dowodów rzeczowych i przekazaniu ich do ekspertyzy, jeżeli dowody rzeczowe tego wymagają"
draven85 Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 pokemon skoro twierdzisz , że to walka z wiatrakami to powiedz mi dlaczego nie może być u nas jak we wspomnianych Czechach? :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.