Skocz do zawartości
  • 0

Medal

Arbi1000

Pytanie

Napisano

Dzisiaj byłem u kolegi i pokazałmi taki medal.
Ma go już kilka lat ale nie wie co to jest.
Wyszukałem w internecie,że jest to medal amerykański.
Na 99% wykonany jest ze złota.Może ktoś więcej wie na ten temat?.Nie miałem ze sobą cyfrówki, więc zrobiłem szkic.
Później zamieszczę zdjęcie oryginału.
(Na medalu jest napis:sons of the revolution").

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzieki grba za wyjaśnienie.
Trochę teraz popatrzyłem w necie i widzę, że ten medal się trochę różni od innych.
Ma np. gwiazdkę na wstążce i jest ze złota a te które widziałem w internecie nie sprawiają takiego wrażenia.
Może ktoś wie, czy one były (są?) wykonywane z różnych stopów w różnych okresach czasu?
Z tego co wiem, to ten medal dotarł z Niemiec.To raczej pewne.
Napisano

Dzisiaj byłem u kolegi i pokazałmi taki medal.
Ma go już kilka lat ale nie wie co to jest.
Wyszukałem w internecie,że jest to medal amerykański.
Na 99% wykonany jest ze złota.Może ktoś więcej wie na ten temat?.Nie miałem ze sobą cyfrówki, więc zrobiłem szkic.
Później zamieszczę zdjęcie oryginału.
(Na medalu jest napis:sons of the revolution").

Napisano
Nie szukałeś zbyt skrupulatnie.Po wpisaniu hasła sons of the revolutions znajdziesz mnóstwo informacji.
S.A.R. - aktualna nazwa The National Society of The Sons of The American Revolution - stowarzyszenie powstałe w 1890r,zarejestrowane w 1895.Wspiera inicjatywy kulturalne i oświatowe,dekoruje zasłużonych społeczników i instytucje medalami.Na stronie omsa.org jest zdjęcie tego medalu.
/Narodowe Stowarzyszenie Synów Rewolucji Amerykańskiej/
Napisano
Tego wykluczyć się nie da.
Amerykanie nie szafują takimi medalami i dlatego proponuję zapytać kolegę,jak wszedł w posiadanie tego medalu /po nitce do kłębka"/.
Napisano

Jedna z wersji, wręczona w X 2005 r. kombatantom z 9 psk im. gen. Kazimierza Pułaskiego podczas uroczystości jego pochówku w Savannah.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie