Skocz do zawartości
  • 0

od jakiego samochodu ten silnik

dykta102

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten silnik jest czterosuwowy, dolnozaworowy. Podobny jest do silnika od Warszawy, starego Żuka czy Gaza 69. Z tego co widać na zdjęciach różni się jednak od nich kolektorami i rozdzielaczem zapłonu. Podaj dokładniejsze zdjęcia. Jeżeli jest niemiecki to może przedwojeny Ford.
Napisano
BMW ztcmw wprowadziło jeszcze przed wojną silnik z cylindrami w ukos. A jakiej firmy jest osprzęt silnika? Muszą być jakieś oznaczenia na odlewach, gaźniku.
Napisano
Dzięki Erwin za podpowiedz.Szukałem w necie na temat tego mercedesa i miały one zbirniki opadowe a przy tym silnku jest pompka paliwowa widoczna pod gaznikiem.
Pozdrawiam.
Napisano
Chodzi mi o fakt, że blok cylindrów jest odchylony od pionu patrząc od przodu o około 30 stopni w lewo. Kiedyś miałem w rękach broszurkę o historii rozwoju silników BMW i ten układ powstał przed II wojną i na dobrą sprawę przetrwał w autach BMW do dziś. Najczęściej spotykany silnik w autach BMW to rzędowa szóstka" o bloku odchylonym od pionu w celu zmniejszenia wysokości silnika . Podobny układ mają siniki 1,6, 1,8 i 2.0 np w VW Passat, Golf II i III.

Sam osprzęt Bosch jeszcze nie świadczy o tym, że silnik jest produkcji niemieckiej. Często w fabryce zamawiane były gołe podwozia i wyposażane wg. zamówienia kupującego. Również w osprzęt elektryczny.
Napisano
Moge prosic o fotki drugiej strony:)))
jaki gaznik Solex czy tez Zenith?
System poziomych gaznikow w tamtych czasach byl stosowany przez BMW i Wanderer ale......... to mi wyglada na silnik stacjonarny od jakiejs lodzi
przyslij fotki drugiej strony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie