dykta102 Napisano 1 Grudzień 2007 Autor Napisano 1 Grudzień 2007 Mam silnik sprawny nie wiem od jakiego samochodu.Ciekawym rozwiązaniem jest naped aparatu zapłonowego z prądnicy.Pradnica Bosch.
dykta102 Napisano 3 Grudzień 2007 Autor Napisano 3 Grudzień 2007 Foto drugiej strony.Gaznik Solex.Według mnie jest to silnik samochodowy.
ERWIN Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Ten silnik jest czterosuwowy, dolnozaworowy. Podobny jest do silnika od Warszawy, starego Żuka czy Gaza 69. Z tego co widać na zdjęciach różni się jednak od nich kolektorami i rozdzielaczem zapłonu. Podaj dokładniejsze zdjęcia. Jeżeli jest niemiecki to może przedwojeny Ford.
dykta102 Napisano 2 Grudzień 2007 Autor Napisano 2 Grudzień 2007 Może jednak ktoś wymyśli od czego ten silnik.Pozdrawiam.
Cronos Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 Nie ma jakiś tabliczek znamionowych bądź bić??
jahooo Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 BMW ztcmw wprowadziło jeszcze przed wojną silnik z cylindrami w ukos. A jakiej firmy jest osprzęt silnika? Muszą być jakieś oznaczenia na odlewach, gaźniku.
dykta102 Napisano 2 Grudzień 2007 Autor Napisano 2 Grudzień 2007 Nie ma tylko tabliczka na prądnicy Bosch.
dykta102 Napisano 1 Grudzień 2007 Autor Napisano 1 Grudzień 2007 Mam silnik sprawny nie wiem od jakiego samochodu.Ciekawym rozwiązaniem jest naped aparatu zapłonowego z prądnicy.Pradnica Bosch.
dykta102 Napisano 3 Grudzień 2007 Autor Napisano 3 Grudzień 2007 Dzięki Erwin za podpowiedz.Szukałem w necie na temat tego mercedesa i miały one zbirniki opadowe a przy tym silnku jest pompka paliwowa widoczna pod gaznikiem.Pozdrawiam.
Catadero Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 jahoo,co to jest silnik z cylindrami w ukos."Wymyśliłeś to sam czy brałeś korepetycje?
jahooo Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Sam siebie poprawię - to nie jest dwusów - ma rozdzielacz zapłonu.
Moskit1 Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 Witam Powinno być na korpusie bita cecha popacz dobrze!!A ma miskę olejową, bo ze zdjęci nie widać??? Pozdrawiam
jahooo Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Chodzi mi o fakt, że blok cylindrów jest odchylony od pionu patrząc od przodu o około 30 stopni w lewo. Kiedyś miałem w rękach broszurkę o historii rozwoju silników BMW i ten układ powstał przed II wojną i na dobrą sprawę przetrwał w autach BMW do dziś. Najczęściej spotykany silnik w autach BMW to rzędowa szóstka" o bloku odchylonym od pionu w celu zmniejszenia wysokości silnika . Podobny układ mają siniki 1,6, 1,8 i 2.0 np w VW Passat, Golf II i III.Sam osprzęt Bosch jeszcze nie świadczy o tym, że silnik jest produkcji niemieckiej. Często w fabryce zamawiane były gołe podwozia i wyposażane wg. zamówienia kupującego. Również w osprzęt elektryczny.
u920 Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Moge prosic o fotki drugiej strony:)))jaki gaznik Solex czy tez Zenith?System poziomych gaznikow w tamtych czasach byl stosowany przez BMW i Wanderer ale......... to mi wyglada na silnik stacjonarny od jakiejs lodziprzyslij fotki drugiej strony
Pytanie
dykta102
Mam silnik sprawny nie wiem od jakiego samochodu.Ciekawym rozwiązaniem jest naped aparatu zapłonowego z prądnicy.Pradnica Bosch.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.