Skocz do zawartości

Rath.Standortpfarrerer in Kustrin

perys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,całkowicie przypadkowo i niechcący trafiłem na Starym Mieście w Kostzyniu n/O.Bez wykrywacza,bez kopania więc co,miałem zostawić?Tylko nie wiem czy dobrze to odczytałem,oczywiście oryginalnie jest to lustrzane odbicie.pozdrawiam

• 7 years later...
Perys nie chwal się że znalazłeś coś na Starym Kostrzynie, ponieważ w regulaminie zwiedzania Starego Miasta jest napisane:

- zabrania się wchodzenia na hałdy gruzów, do piwnic budynków, na korony murów, ziemne stoki wałów i inne miejsca zagrażające bezpieczeństwu.

- eksploracji terenu, w szczególności poszukiwań przy użyciu detektorów metali i wszelkich
innych narzędzi.

- osoby przebywające na obszarze Starego Miasta zobowiązane są niezwłocznie poinformować pracowników Muzeum Twierdzy o przypadkowych znaleziskach, o ich wynoszeniu lub wywożeniu, bądź o spostrzeżonych próbach nielegalnej eksploracji terenu.

- osoby naruszające postanowienia Regulaminu zobowiązane są niezwłocznie opuścić teren Starego Miasta. W przypadku rażącego naruszenia postanowień Regulaminu pracownicy Muzeum wzywać będą Straż Miejską i Policję, w razie potrzeby podejmując działania w celu pociągnięcia sprawców do odpowiedzialności karnej.

Itd. napisał Dyrektor Twierdzy Kostrzyn.

Chociaż poszukiwania przy pomocy wykrywacza metali nie powinno być zakazane na całym Starym Mieście, ponieważ do rejestru zabytków wpisane są tylko:
- fortyfikacje Twierdzy Kostrzyn, czyli bastiony i mury obronne
- zamek w ruinie
- ruiny Kościoła Mariackiego.

Ustawa z 23 lipca 2003r. o ochronie zabytków art 117 mówi o poszukiwaniach przy zabytku wpisanym w rejestr, czyli nie powinniśmy szukać przy tych trzech zabytkach, a reszta terenu czyli place i uliczki między budynkami powinny być dostępne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie